EVROPSKI SKANDALI JUNAJTED GRUPE: Katastrofa Šolaka u Grčkoj!

Autor:

Vesti

03.12.2023

13:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prenosimo pisanje najuglednijih grčkih medija o Draganu Šolaku i partnerima: astronomski dugovi i gubici, prekršeno obećanje Micotakisu, sumnje za proneveru 100 miliona evra od EU, političkim vezama do akvizicije kompanija, brutalne svađe u vrhu kompanije, nefer oglašavanje, gušenje medijskih sloboda

EVROPSKI SKANDALI JUNAJTED GRUPE: Katastrofa Šolaka u Grčkoj!

Foto: Profimedia

Ne kaže se više “kao bos po trnju” već “kao Šolak u Grčkoj”! Serija nesrećnih slučajeva Dragana Šolaka - tako se najbolje mogu opisati stradanja poslovno-kriminalne hobotnice poznate po nazivu Junajted Grupa i njenog bahatog gazde u ovoj južnoj članici EU.

Sve ono kakvim se Šolak, njegova kompanija i njegovi mediji uporno predstavljaju u Srbiji, kao i na važnim adresama u Briselu i Vašingtonu, baš se na primeru Grčke najbolje pokazalo kakvim jeste: licemerje i laž.

Uspešan biznis, legitiman investitor, borci za medijske slobode - maska za maskom je padala sa lica Junajted Grupe, jer su se najugledniji i najpopularniji mediji u Atini potrudili da Šolakovu hobotnicu prikažu u pravom svetlu, kao kriminalno udruženje koje zarad svojih interesa ne preza od multimilionskih pronevera, obmanjivanja javnosti, gušenja slobodnog novinarstva, a sama je opterećena astronomskim dugovima i sukobima među suvlasnicima.

Svega ovoga bi javnost u Srbiji trebalo da bude odavno svesna, osim možda onih kojima su političke strasti i kampanje lažnih vesti preko Šolakovih medija N1 i Nova S izazvale potpuno slepilo za realnost. Međunarodni skandali Junajted Grupe ređaju se kao na traci, od raskrinkanog tajnog partnerstva sa “bankarima Kremlja” bračnim parom Volframom i Marijom Kuoni, preko saradnje sa proruskim “gospodarem korupcije” u Bugarskoj Delijanom Peevskim i pokušajem da u toj zemlji naprave monopol, do istrage za organizovani kriminal u Severnoj Makedoniji.

A šta o svemu misle donosioci odluka u SAD i EU, do čije je podrške Draganu Šolaku i Junajted Grupi posebno stalo, najbolje se vidi po konkretnim delima. U prethodnih par godina, pa sve do danas, najvažnije medunarodne institucije i kompanije odlučile su da sklope partnerstva sa ubedljivim pobednikom tržišne utakmice u regionu, kompanijom Telekom Srbija, koju je Šolak proglasio za smrtnog neprijatelja.

Neizdrživo je pobesnelom gazdi, naviklom da sve bude po njegovom, da nosi oreol gubitnika i gubitaša, potpuno nesposoban da se suoči sa istinom da je za sve zapravo sam kriv. U nastavku donosimo taksativan pregled pisanja medija u Atini o skandalima Junajted Grupe, odnosno najvažnijih medijskih priloga iz proteklih godinu dana na ovu temu.

Grci su počeli da “otvaraju” Šolakovu hobotnicu - kojom on upravlja iz luksuznih vila u Švajcarskoj (vrednost procenjena na 20 miliona dolara) i Floridi (procenjena na 33 miliona dolara) - u serijalu priloga krajem 2022. godine. “Analitičko odeljenje JP Morgan za Evropu procenjuje da zaduženje sa promenljivom kamatnom stopom Junajted Grupe trenutno iznosi 1,5 milijardu evra, i da će naredne godine dodatno da poraste zbog rasta evropske kamatne stope, odnosno Euribora”, objavio je biznis portal najstarije grčke medijske kuće Katimerini, u tekstu pod alarmantnim naslovom “Šta se dešava sa Junajted grupom?”.

Portal “Banking Njuz” takođe je izvestio o finansijskoj dubiozi Šolakove grupacije: “Junajted Grupa je za biznis u Grčkoj, odnosno za kupovinu operatera Vind i Nova, platila ukupno 1,4 milijardu evra, što je uticalo na povećanje njene zaduženosti. Finansije ove kompanije već su ozbiljno opterećene kamatama na uzeti dug, a rast Euribora dodatno pogoršava stanje”. Portal “Tipologis” objavio je da su obveznice Junajted Grupe pale na najniži nivo, koji ukazuje da trenutno nije u stanju da izmiruje zaduženja.

“Do toga je došlo zbog rasta inflacije praćenog rastom kamatnih stopa, a UG je i pre toga bila visoko zadužena”, ističe se u tekstu. Na sve se nadovezao ugledni ekonomski magazin “Fajnenšel Report” detaljnom analizom povodom spajanja mobilnog operatera Vind Helas sa TV i internet operaterom Nova u jedinstvenu kompaniju pod okriljem Junajted Grupe.

Vind Helas beleži “izuzetno negativan” rezultat sa poslovnim minusom od 48,2 miliona evra i opterećen je ogromnim dugovima - na osnovu obveznica čitavih 494 miliona evra, a na osnovu lizinga još 299 miliona evra. Što se tiče Nove, ova firma je pod vladavinom UG povećala neto gubitak na 153,8 miliona evra, a njen kapital je u minusu od 338 miliona evra. Takođe, Junajted Grupa i Šolak su u Grčkoj nastavili svoju neslavnu tradiciju zaduživanja po izuzetno nepovoljnim uslovima, pa su izdali obveznice sa kamatom od 4,65 odsto, upozorio je “Fajnenšel Report” u decembru 2022. godine.

Isti magazin je u aprilu 2023. objavio opširnu priču pod naslovom “Volfram Kuoni: advokat Junajted Grupe i Dragana Šolaka i njegove veze sa Rusima”. U tekstu se ističe da je Kuoni bio član UO i zamenik predsednika Gasprom banke Švajcarska, koju je napustio skoro dva meseca nakon početka rata u Ukrajini, a da je u isto vreme bio predsednik Šolakove firme Junajted Medija Netvork AG, takođe u Švajcarskoj.

“Fajnenšel report” naglašava da je Volfram Kuoni umešan u posao kupovine srpske kompanije za prodaju reklamnog prostora od strane Junajted Grupe, kao i da “igra važnu ulogu” u raznim međunarodnim biznisima Dragana Šolaka širom sveta.

Grci ne zaboravljaju ni njegovu suprugu srpskog porekla i proruske orijentacije Mariju Kuoni, koja je takođe uključena u Šolakove mutne poslove. Marija Kuoni i Dragan Šolak se pominju u najvažnijim istraživanjima o finansijskim malverzacijama širom sveta kao što su “Pandora papiri” i “Malta dosijei”, ističe medij iz Atine. Prava medijska lavina u Grčkoj, koja do danas zatrpava gazdu Šolaka i njegovu hobotnicu, krenula je u julu 2023. tekstom u tamošnjem najuticajnijem nedeljniku “To Vima”. Junajted Grupa je izneverila obećanje dato premijeru Micotakisu da će u Grčkoj investirati dve milijarde evra, objavio je ovaj magazin u istraživanju sa najavom na naslovnoj strani.

Grupacija tajkuna Dragana Šolaka obećala je 2022. grandioznu ulaganje za razvoj optičke infrastrukture i uvođenje 5G mreže, kao deo Micotakisovog plana za digitalizaciju ekonomije i društva, ali do danas se ništa nije dogodilo, piše grčki nedeljnik.

Dodatno, kompanija Nova je u ime UG dobila čitavih 100 miliona evra od Evropske unije (“Recovery Fund EU”) na ime podnetih projekata za razvoj optike i 5G, ali “i deset meseci kasnije nije napravljen bilo kakav napredak”, upozorio je najuticajniji grčki nedeljnik.

“To Vima” naglašava da je “pod znakom pitanja ne samo kako je Nova dobila pristup Fondu EU već i kako će finansirati ceo projekat, s obzirom da njen kreditni profil prikazuje veliko opterećenje dugovima, zbog čega je bankarskom sistemu Grčke dosad nanela štetu koja se meri stotinama miliona evra”! “Ključna pitanja nakon što ‘ogromna investicija’ Šolaka i Statopulosa nije napravila ikakav napredak” - glasi naslov velike priče koju je u julu objavio poslovni portal “Oikonomikos takidromos”.

U podnaslovu se ironično ističe da je objavljena “amber alert” (hitna potraga zbog nestale osobe) za “ambicioznim investicionim planom kompanije Nova, čiji su vlasnici srpski biznismen Dragan Šolak i Nikos Statopulos iz BC Partners”. I ovaj portal naglašava da je Junajted Grupa na ime najavljene investicije od EU dobila 100 miliona evra, ali “do danas ništa nije urađeno”. “UG je očigledno opterećena nesavladivim finansijskim problemima”, zaključio je “Oikonomikos”.

Jedan od najuticajnijih portala za biznis vesti u Grčkoj “Capital.gr” objavio je u septembru 2023. da Junajted Grupa pokušava da sakrije svoje ogromne finansijske probleme, posebno o astronomskim dugovima i poslovnim gubicima. “Mitovi i istine o Junajted Grupi i Novoj - Poverljivi finansijski izveštaji”, naslov je ekskluzivne analize poslovanja UG koja je do temelja uzdrmala Šolakovu hobotnicu. “S obzirom na to da iz Nove i Junajted Grupe konstantno odbijaju da javno objave izveštaje o poslovanju, Capital.

Gr je sam nabavio poverljive finansijske izveštaje UG za 2022, koji su dostavljeni samo odabranim investitorima i kreditnim agencijama”, objašnjava se u analizi, u kojoj se navode razne tvrdnje UG i osporava svaka od njih. Na primer, priča da su napravili velike prihode i operativnu dobit ne zasniva se na realnom poslovanju. “UG je praktično ‘kupila’ značajan deo svojih prihoda i operativne dobiti tako što je pozajmljivala novac.

Za kupovinu Vind Helas izdali su dve serije obveznica ukupne vrednosti 980 miliona evra… Iz UG tvrde da su medijski izveštaji o tome da je dužna preko 7 milijardi evra samo mit. Ipak, ispada da su njihovi demantiji zapravo mit. Ukupne finansijske obaveze UG u 2022. zaista su narasle na 7,13 milijardi evra, od čega se 4,54 milijarde odnosi na dugoročne obveznice”, ističe se u analizi. Pozivajući se na zvanične podatke ugledne američke investicione banke JP Morgan, “Capital.gr” navodi da je u 2022. došlo dramatičnog povećanja poslovnih gubitaka Junajted Grupe: sa 103,35 miliona evra u 2021. na čak 227,03 miliona evra u 2022. godini.

Ova ekskluzivna analiza o dubiozi Junajted Grupe izazvala je paničnu i brutalnu reakciju Dragana Šolaka kakva se ne pamti u Grčkoj! U oktobru 2023, “Capital.gr” je objavio da su od UG dobili zvanično pismo sa zahtevom da odmah prestanu sa izveštavanjem koje nije u poslovnom interesu Šolaka i kompanije Nova. Kao deo odmazde, UG je sa ovog portala povukla sve reklame. “Junajted Grupa - Nova poslala nam je pismo sa zahtevom da odmah prestanemo sa navodnim nezakonitim aktivnostima, kao i detaljan spisak uputstava u vezi sa načinom na koji bi o njima trebalo da ubuduće izveštavamo, uključujući to kakav treba da nam bude ton i stil u tekstovima.

Istovremeno, UG je neočekivano raskinula ugovore o reklamiranju kod nas, koji su još na snazi… Ovo se može posmatrati kao oblik pritiska na Capital.gr da usvojimo ‘lekcije iz novinarstva’ Junajted Grupe. To bi zapravo značilo ili da obustavimo naša novinarska istraživanja ili da objavljujemo samo ono što odobri oglašivač”, upozorili su novinari iz Atine, navodeći da se radi o dosad neviđenim zahtevima prema jednoj medijskoj kući. Posebno vredno pažnje iz pisma Junajted Grupe jeste da nisu osporili baš ni jednu činjenicu koju je “Capital.gr” objavio u analizi! Dragan Šolak i Nikos Statopulos iz fonda BC Partners jedan o drugome misle i govore sve najgore, optužuju se za poslovne probleme i razmenjuju uvrede, objavio je jedan od najpopularnijih informativnih portala u Grčkoj “In.gr” u oktobru ove godine.

Osnovna dilema koju novinari u ekskluzivnom istraživanju žele da razjasne glasi: s obzirom na to da BC Partners imaju većinski udeo u Junajted Grupi, zašto su dozvolili manjinskom suvlasniku Šolaku “da se ponaša kao da je kompanija njegovo lično dobro”. Popularni grčki portal objašnjava da je UG dala Šolaku milione evra za kupovinu FK Sautempton, a njegovi “troškovi održavanja imidža magnata, za luksuzan životni stil koji podrazumeva privatni avion za privatna putovanja, podelu vremena između Majamija i Švajcarske i kupovine ekskluzivnih golf terena - sve se to beleži kao troškovi Junajted Grupe”.

“Možda zato što ovaj aranžman omogućava Statopulosu da koristi Šolaka kao žrtvenog jarca svaki put kad se obaveže na neuspešna ulaganja i upusti se u radnje na granici diktature i zakona, kao što je uklanjanje TV kanala iz ponude operatera Nova jer su se usudili da se bave istraživačkim novinarstvom…

U raznim privatnim razgovorima Statopulos kaže da je nezadovoljan kako Šolak upravlja Junajted Grupom. O srpskom biznismenu govori sa omalovažavanjem, kritikuje njegove odluke i optužuje ga da je provincijalac, da ne sluša nikoga i da u poslovnim odnosima koristi balkanska pravila, koji su zastarela i brutalna”, ističe se u analizi “In.gr”. Ipak, Grk iz BC Partners i dalje ne želi da preuzme kontrolu nad UG, “pogotovo sada kada Šolakove pravne nevolje u Severnoj Makedoniji postaju vrlo aktuelne”. “Međutim, informacije govore da je nezadovoljan i Šolak.

On veruje da ga je Statopulos namamio u velike investicije u Grčkoj, i to u periodu kada je UG pod pritiskom zbog prevelikih finansijskih obaveza. Statopulos je Šolaka uspeo da ubedi da će imati podršku vlade Grčke za investicije, jer ima dobre odnose sa okruženjem premijera Micotakisa”, objašnjava grčki portal. Statopulos nije ispunio Šolakova velika očekivanja i ovaj je pobesneo. “Šolak je prilikom investiranja u Grčkoj verovao da dolazi u još jednu balkansku zemlju i da će odnos sa vlastima biti dovoljan da mu osigura povlašćene, ili još bolje monopolske, uslove za biznis.

A na kraju deluje da je Srbin doživeo loše prizemljenje u evropsku realnost Grčke”, zaključuje se u ekskluzivnom istraživanju. Za kraj navedimo dva najnovija skandala gazde Šolaka, iz novembra ove godine, kojima se bave mediji u Atini. Regulatorno telo Savet za komunikacije prihvatio je žalbu konkurentskih kompanija da je operater Nova obmanjivao grčku javnost tvrdeći da je “najbrže rastući provajder” u toj zemlji, zbog čega je Junajted Grupa morala da povuče marketinšku kampanju! “Kampanja UG, u kojoj je potenciran nefer tržišni odnos prema konkurenciji i u kojoj se iznosila tvrdnja bez uporišta u dokazima nadležnih tela, nije mogla da prođe neopaženo.

Očekivalo se da će Savet za komunikacije da reaguje, što se i desilo”, objavio je portal “Capital.gr”, očito nezastrašen Šolakovim pritiscima i pretnjama. “Nove avanture Junajted Grupe u Bugarskoj - na šta se konkurenti žale državnom regulatoru” naslov je priloga u grčkom ekonomskom magazinu “Fajnenšel Report”. Kompanija za telekomunikacije A1 Bugarska, u vlasništvu Telekom Austrija Grupe, saopštila je da namerava da zaustavi Junajted Grupu u nameri da preuzme TV i internet operatera Bulsatkom, kako bi se sprečio monopol kakav se ne pamti na bugarskom tržištu. Austrijanci su zatražili intervenciju bugarske Komisije za zaštitu konkurencije i najavili da će o svemu obavestiti nadležne institucije EU.

Junajted Grupa “ugrožava pravo potrošača na slobodan izbor televizija, interneta i provajdera medijskih sadržaja“, saopštio je A1, a preneo ekonomski magazin iz Atine.

Kako Junajted Grupe pritiska novinare

Povodom odluke Dragana Šolaka da povlačenjem reklama kazni medij čijim izveštavanjem nije zadovoljan, redakcija portala “Capital.gr” objavila je otvoreno pismo, u kojem između ostalog navodi: “Postavlja se razumno pitanje da li Junajted Grupa troškove oglašavanja smatra sredstvom za promociju svojih proizvoda i usluga, ili kao sredstvo uticaja na medije kako bi izbegla novinarska istraživanja. Drugim rečima, cilj UG je da spreči čitaoce, građane i investitore da budu obavešteni o njenoj stvarnoj finansijskoj situaciji, koja proizilazi iz zvaničnih podataka i dokumenata”.

Zašto se Grci toliko bave Šolakom

Junajted Grupa je u Grčkoj vlasnik kompanije Nova, jednog od najvećih mobilnih, internet i TV operatera, koji je nastao objedinjavanjem provajdera Nova, Fortnet i Vind Helas u periodu 2020-2023. godine. Takođe, od 2022. ima udeo u dve televizije sa nacionalnom frekvencijom Alfa i Star, kao deo dila sa kontroverznim tajkunima, porodicom Vardinojanis. Za ovo gomilanje vlasništva dobili su dozvolu državnih regulatora, u zamenu za obećanje dato lično premijeru Kirjakosu Micotakisu na zvaničnom sastanku u njegovom kabinetu septembra 2022, da će investirati čitavih 2 milijarde evra u optičku i 5G mrežu Grčke. Obećanje se pokazalo kao “ludom radovanje”, a Šolakova bahaćenja, skandali i finansijske dubioze postali su redovna tema javnosti i medija u Atini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (9)

Loading
Ena

03.12.2023 14:12

Šolak je upleten u mnoge kriminalne afere, a sigurno nije mnogo bolji ni njegov pajtos Đilas.

Nebojša

03.12.2023 15:11

Finansira Šolak našu opoziciju da bi ponovo došla na vlast, a on tako nastavio sa obavljanjem svojih mutnih poslova, narod to na izborima nikako ne sme dozvoliti.

Mija

03.12.2023 19:47

Ala se Solak zaglibio...

Sasa

03.12.2023 21:07

Puko Solak kao zvecka!