POČELO ŠTAMPANJE GLASAČKIH LISTIĆA! Biće na 3 jezika, a evo kada će biti podeljeni biračkim odborima!

Autor:

Vesti

06.12.2023

10:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Štampanje glasačkih listića za izbore za narodne poslanike raspisane za 17. decembar, počelo je danas u štampariji "Službenog glasnika".

POČELO ŠTAMPANJE GLASAČKIH LISTIĆA! Biće na 3 jezika, a evo kada će biti podeljeni biračkim odborima!

Foto: Tanjug

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević rekao je tim povodom da će u štampariji "Službenog glasnika" biti štampano 6.500.165 glasačkih listića, koliko je i Odlukom RIK-a utvrđeno broj birača za predstojeće izbore.

- Sav izborni materijal, zajedno sa glasačkim listićima, štampaće se ovde u sedištu Javnog preduzeća 'Službeni glasnik', u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika - precizirao je Dimitrijević.

On je dodao da će se glasački listići štampati u tri jezičke varijante: glasački listić na srpskom jeziku štampaće se u A4 formatu, listići sa dve ili tri jezičke varijante štampaće se u A3 formatu, dok će se u formatu A2 štampati listići sa 4 ili 5 jezičkih varijanti.

Dimitrijević je podsetio da će se u Republici Srbiji glasati na 8.273 biračka mesta, od čega 29 mesta su u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

On je najavio glasanje i u inostranstvu, na 81 biračkom mestu, što predstavlja rekordan broj, u ukupno 35 stranih država.

- Koordinatori RIK-a će najkasnije do 12. decembra sav izborni materijal rasporediti po svojim upravnim okruzima za koje su zaduženi, a najkasnije do 15. decembra u ponoć taj izborni materijal biće podeljen biračkim odborima - rekao je Dimitrijević.

On je prisustvovao puštanju u štampanje prvog, kontrolnog listića.

Početku štampanja glasačkih listića prisustvovao je i v.d. direktor "Službenog glasnika" Mladen Šarčević, predstavnici RIK-a, predstavnici domaćih i stranih posmatrača i mediji.
RIK je prethodno doneo Odluka o obliku i izgledu glasačkih listića za glasanje na izborima za narodne poslanike raspisanim za 17. decembar. 

Glasački listići po kojima će birači glasati na izborima štampaće se u 29 jezičkih varijanti, u zavisnosti od toga koji su jezici i pisma u službenoj  upotrebi u pojedinim opštinama, odnosno gradovima u Republici Srbiji.

Glasački listići biće štampani na hartiji formata A-4, A-3 i A-2, u zavisnosti od broja jezika, odnosno pisama, koji se na njima budu nalazili.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading