ŠPREHENZI DOJČ: MISLITE LI DA JE OVA POSETA SLUČAJNA? Đilasovci pred izbore u Nemačkoj!

Autor:

Vesti

02.12.2023

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radomir Lazović ponosno saopštio da su "dobili dobre signale" u razgovoru sa poslanicima Bundestaga.

ŠPREHENZI DOJČ: MISLITE LI DA JE OVA POSETA SLUČAJNA? Đilasovci pred izbore u Nemačkoj!

Foto: Tanjug

Umesto da tabanaju po gradovima i selima i narodu predstave svoje programe, predstavnici Đilasove opozicione liste "Srbija protiv nasilja" otrčali su pred izbore u Berlin na sastanak nemačkim političarima. Istim onim koji od izbora ove nemačke vlade stoje i iza Aljbina Kurtija, premijera privremenih prištinskih institucija.

Glavna tema razgovora očigledno su bili predstojeći izbori u Srbiji i to smo čuli i od domaćina i od gostiju. 

U zgradi Bundestaga 1. decembra poslanici vladajućih nemačkih stranaka (socijaldemokrate, Zeleni i liberali) organizovali su okrugli sto "Srbija pred izbore - između autokratije i demokratskog buđenja" (već po nazivu vam je sve jasno).

Iako je navedeno da je sastanak ugovoren pre nekoliko nedelja, a potom su, u međuvremenu, raspisani izbori u Srbiji, po samoj temi okupljanja nema dileme da je susret planiran kao vetar u leđa onima koji bi da skinu s vlasti Aleksandra Vučića i koaliciju oko SNS.

MALO SAČEKAJTE

Ksenija Marković iz DS poručila je da se Vučić u Evropi navodno više ne sagledava kao faktor stabilnosti, već više kao izvor nestabilnosti (sa sličnom mantrom istupa često i Kurti).

- To je jasno već izvesno vreme, u razgovorima u zatvorenijim krugovima, ali evo sada smo imali prilike da od određenih parlamentaraca to vrlo jasno i čujemo - navela je Markovićeva za Dojče vele, dok je Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta rekao da je "dobar signal to što nova vlada Nemačke na ovakav način uvažava svoje partnere u Srbiji".

Đilasov kandidat za gradonačelnika  "pozajmio" ideju od Gorana Vesića

Vladimir Obradović, kandidat za gradonačelnika Beograda u ime Đilasove liste "Srbija protiv nasilja", u nedostatku svojih ideja u izbornoj kampanji, okrenuo se "pozajmljivanju".

Tako je, narodski rečeno, maznuo ideju i projekat bivšeg zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, sada ministra građevine i saobraćaja, o pokretnoj kancelariji.

Kako je Vesić pre dve godine obilazio Beograđane u pokretnoj kancelariji i na licu mesta pričao s njima o problemima koje imaju u svojim naseljima, tako je i Obradović sada krenuo u obilazak prestonice u svom "gradonačelnikomobilu".

- Hajde što me kopira opozicioni kandidat s pokretnom kancelarijom. Uvek je dobro da se ugleda na bolje od sebe. Nego, kako mi se čini, sviđa mu se Trg republike, pošto se tu slikao. To je već veliki napredak... - napisao je Vesić.

Međutim, nije ovde samo reč o nedostatku kreativnosti, ovaj primer najbolje ilustruje licemerje opozicije. Kada je Vesić zašao među Beograđane u pokretnoj kancelariji, ti isti opozicionari su se smejali, ocenjivali ovakav potez besmislenim...

Isto tako, mesecima su za novi Trg republike govorili da je ružan, prazan, da su kocke pogrešno složene. Kad ih sluša čovek, pomislio bi da u životu neće proći tim mestom. Danas, ne samo da ne zaobilaze Trg republike nego se ponosno slikaju na njemu.

Opozicionari su upitani i o Kosovu, ali niko od njih nije eksplicitno rekao da neće priznati Kosovo kada dođu na vlast. Šta više, Natan Albahari iz PSG, poručio je da "ne bi bilo fer tražiti od njih da se prvo i odmah bave najkontroverznijom temom".

- Onda bi ova koalicija bila odmah pod pritiskom - zavapio je Albahari, ne porekavši da bi, kad prođe taj početak, i priznanje lažne države došlo na dnevni red.

Na ekskurziju opozicionara osvrnuo se i predsednik Srbije tokom obraćanja iz Dubaija, gde je učestvovao kao šef države na samitu o klimatskim promenama.

- Video sam da su neki bili u poseti u Nemačkoj i kažu da ćemo sve mi to da ispunimo i da će cvetati ruže na evropskom putu. Procurio je nekako izveštaj Evropske komisije u kom se kaže da smo mi spremni za otvaranje celog klastera, sa četiri ili pet poglavlja, da smo i tehnički i suštinski spremni u svakom smislu, što znači da smo uradili dobre reforme. I Evropska komisija to prihvata i priznaje, ali kažu da će zavisiti od političkih stvari, odnosno od razgovora s Prištinom - istakao je Vučić.

DOSTA NAIVNO

Politički analitičar Dejan Miletić kaže da su se ovi opoziconi krugovi, praktično, jednim takvim stavom i odlaskom tamo kandidovali za izdaju KiM.

- Sama činjenica da su oduševljeni i da veruju da aktuelna nemačka administracija želi neko posebno dobro njihovoj političkoj strukturi je naivno i, rekao bih, zlonamerno jer su politički ciljevi nemačke administracije proklamovani u otcepljenju Kosova, dok se Srbija stalno pritiska da bi oni ostvarili svoje interese - ističe Miletić.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Žarko

02.12.2023 21:10

Ccc... Koliko ce im se ova Nemacka tikva obiti o glavu.

Ena

02.12.2023 22:52

Znaju da ih narod neće pa krenuli da obilaze strane nalogodavce.

Milan

03.12.2023 13:37

Opozicija je cela odana Nemackoj

Boban

03.12.2023 13:38

Opozicija je dno dna