KAKO JE SPAKOVAN GENERAL?! Pratio se svaki korak Malešića - tajne otkriva prisluškivani razgovor

Autor:

Vesti

30.11.2023

12:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkriveno je koje su sve ujdurme i sukobi centara moći prethodili hapšenju generala koji je u istragama protiv njega označen kao “najvažniji posao u državi".

KAKO JE SPAKOVAN GENERAL?! Pratio se svaki korak Malešića - tajne otkriva prisluškivani razgovor

Foto: MUP Srbije

Slobodan Malešić

Policijski general Slobodan Malešić bio je u kontaktu sa moćnim ljudima iz sveta politike i biznisa, poput brata predsednika države Andreja Vučića, tadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i kontroverznog biznismena Zvonka Veselinovića, piše nedeljnik "Vreme".

Kako se onda dogodilo da bude uhapšen?

Malešiću su lisice stavljene kao načelniku novosadske policije, dan posle predsedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji. Tri meseca je proveo u najstrožem pritvoru. Optužnicu protiv njega i još petorice ljudi podiglo je Tužilaštvo za organizovani kriminal. Sada mu se sudi za tri krivična dela trgovine uticajem i zloupotrebu službenog položaja.

General Slobodan Malešić uhapšen je 4.aprila 2022. godine nekoliko sati posle zatvaranja birališta.

Upravo su bili završeni predsednički i vanredni parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji, političare i građane zanimali su rezultati, glasovi su se još prebrojavali kada se policijski general uputio u Sektor unutrašnje kontrole u Novom Sadu.

U tom momentu Malešić je na poziciji pomoćnika direktora policije, zadužen i za koordinaciju sa drugim bezbednosnim službama, načelnik Policijske uprave Novi Sad.

Rezultati koje je imao predviđali su mu da bi mogao da napreduje u službi. Međutim, inspektori SUK-a pozvali su ga da da iskaz.

Na putu ka policiji, o čemu su mediji do sada jedino i pisali, poslao je poruke gradonačelniku Novog Sada, sa kojim je po prirodi posla bio u obavezi da komunicira i redovno ga izveštava o bezbednosnoj situaciji u gradu.

Napisao je kako sluti da bi mogli da ga uhapse jer, kako je naveo, već duže vreme delovi nekih centara moći pokušavaju da mu "prišiju neko krivično delo”. Nešto ranije uhapšen je i njegov poznanik, biznismen iz Prijepolja Dženan Kujović. Novosadski gradonačelnik Vučević izrazio je žaljenje i naveo da je poslao nekom dalje poruku.

Iste poruke Malešić je poslao i bratu predsednika države i kontroverznom biznismenu Zvonku Veselinoviću, koji važi za uticajnog čoveka. U SUK-u je proveo sate. Nijedno pitanje mu nije postavljeno. Inspektori zaduženi da proveravaju rad svojih kolega čekali su instrukcije iz Beograda. Već je bilo oko ponoći.

Prvi poziv dolazio je iz beogradskog SUK-a - naloženo je da general može da ide kući,ali da sutra dođe u Beograd na saslušanje. Bio je na vratima kada je telefon opet zazvonio.

Izvori nedeljnika "Vreme" tvrde da su “zvali iz kabineta ministra policije”. Naloženo je: “Uhapsite ga i sprovedite u Tužilaštvo za organizovani krimina!". U Tužilaštvu je Malešić insistirao da na bilo koje okolnosti koje interesuju tužioca bude ispitan na poligrafu - nisu mu dozvolili. Posle toga, proveo je iza rešetaka tri meseca.

Za Malešićem je bio turbulentan period. U pritvoru saznaje da je sve o čemu je slutio bila istina. Duže od godinu dana prisluškivani su mu telefon, automobil, kancelarije u Beogradu-u sedištu MUP-a i načelnička u Novom Sadu.

Svaki njegov korak se pratio i ne samo njegov, već i svi razgovori, kretanja i njegove porodice, prijatelja, kolega i poznanika. Bila je to jedna od najsveobuhvatnijih policijskih istraga na kojoj je radilo pet službi istovremeno. Ipak, tokom te istrage nije prikupljen nijedan materijalni dokaz, već samo indicije koje proizilaze iz prisluškivanih razgovora – da je svojim položajem uticao da se protiv njegovog prijatelja ne sprovodi istraga, ali sprovodila se, onoliko.

Da je hteo da kupi nameštaj za splav nekog kuma preko nečije firme – ali taj nameštaj ne postoji. Da je prijatelj plaćao stipendiju za njegovo dete koje se školuje u Beogradu – jeste i to priznaje. Recimo, niko ne istražuje ministra finansija Sinišu Malog kada kaže da mu neimenovani prijatelj plaća školovanje dece u Londonu.

Nijedan bankovni račun Malešića nije problematičan, a svi su provereni i to bez naloga suda. Kako stoji u navedenim prisluškivanim razgovorima, kada su ga zvali iz banke i pitali da li da daju bankovne izvode policajcima ili da traže sudski nalog, Malešić je lično dao odobrenje banci da sve SUK-u dostavi na uvid.

RAT OKO POZICIJA U PARTIJI I MUP-U

Hapšenju generala prethodila je promena ministra, na čelo MUP-a došao je Aleksandar Vulin. Direktor policije Vladimir Rebić je penzionisan, a glasno se spekulisalo da će baš Slobodan Malešić biti novi direktor. Nema ko generala nije pozvao i rekao mu: “Gde si, budući direktoru policije!?" 

Ovo saznajemo iz zvaničnih transkripata prisluškivanih razgovora, kao i da je Ministarstvo baš tada planiralo da raspiše konkurs za direktora policije, koji je iz nepoznatih razloga zaustavljen.

Sve se dešavalo uoči novih izbora u Srbiji. Tada je javna tajna bila da će MUP dobiti novog ministra, možda i novog premijera, alii šefa vladajuće Srpske napredne stranke.

Upravo se gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević spominjao kao mogući novi premijer, ali i novi šef SNS-a (ta partijska promena se kasnije i ostvarila).

I eto problema. Nekima u policiji nije odgovarao Malešić, a nekim političarima na vlasti nije odgovarao Vučević – sve se pretvorilo u savršenu oluju tipa “eleminiši konkurenciju”, koja je generala “oduvala” pravo u ćeliju. U prilog tome govori podatak da policija drugu naredbu za nastavak prisluškivanjai praćenja Malešića dobija uz obrazloženje da je on u stalnom kontaktu sa gradonačelnikom Vučevićem, zatim tadašnjim ministrom odbrane, a bivšim MUP-a Nebojšom Stefanovićem i šefom BIA za Vojvodinu, Nikolom Vasiljevićem. Inače, o Vasiljeviću se tada šapuće da bi mogao biti novi direktor Agencije.

Kako funkcionišu država i policija - tajne otkriva prisluškivani razgovor

Zbog politike, policajci se u Srbiji hapse češće nego kriminalci – kontroverznim biznismenima lisice se stavljaju samo kada se menja vlast, bivaju pritvoreni onoliko koliko su mediji za te slučajeve zainteresovani, a najmoćniji političari ne hapse se nikada. Jedan prisluškivani razgovor između generala Slobodana Malešića i njegovog kolege Bekira Dudića otkriva sva previranja u policiji i državi koja su policijskog generala smestila na optuženičku klupu.

Policajci čiji se razgovor snima razgovaraju o Dženanu Kujoviću, poznaniku i sugrađaninu iz rodnog mesta generala koji je autoprevoznik iz Prijepolja i koji je, kako se navodi u sudskim spisima, bio kolateralna šteta i izložen dugoj istrazi kako bi mu se pronašla neka greška u poslovanju koja bi mogla da se poveže sa Malešićem.

Transkript razgovora koji je nastao 1. marta 2022. godine dok se Malešić i Dudić voze ka BIA na zakazani satanak, skinut je sa uređaja za prisluškivanje smeštenog u policijsko službeno vozilo, prenosimo iz optužnice.

Slobodan Malešić: ... znači idemo gore na Banjicu.

Bekir Dudić: Znam, znam gde je Banjica.

Malešić: Treba da budemo tamo u 15 do 10, meri se vreme... Šta je suština? Suština je da su oni sad kad je ovaj plasirao Dženana (Dženan Kujović, biznismen iz Prijepolja), oni su to uzeli i sad usmerili ka meni, što je i logično, razumeš me, da me izbace iz njihove igre za mesto direktora, kao, niti sam ja u igri, niti me to zanima, niti želim u ovom trenutku da se bakćem sa svim tim, razumeš?

Dudić: Ja ne bih to olako shvatao.

Slobodan Malešić: Šta?

Bekir Dudić: Pa uopšte te njihove napade i to, mislim i ono što ste mi rekli da su išli da traže Vaš račun u banci i to...

Malešić: Vidi, ja to sve pratim koliko mogu i na najvećem nivou se vidi...

Dudić: Ja mislim da bi trebalo preko ovih prijatelja, mislim, to je moje mišljenje... Ovaj Vulin, znaš šta ti je ovaj Vulin, ovaj Vulin je kao oni puu....Hvata sve, šta god mu baciš on ššš, on nije mudar uopšte, nije taktičan, nije ništa apsolutno, a ovaj Vesko (prim. aut. Veselin Milić, načelnik beogradske policije – o kom se takođe govorilo kao o potencijalnom kandidatu za direktora) je jako inteligentan, socijalno inteligentan čovek.

Malešić: On je namazan.

Dudić: Ne treba olako shvatiti situaciju...

Malešić: Ne, ne, ne, pa vidi...

Dudić: Ne bi smeli tako da se ponašaju... Ipak ste Vi general, niste Vi...

Malešić: Baš zbog toga, ja sam sve ovo preživeo 2008. u vreme Ivice Dačića, jer oni kad dođu ovi, ovaj svi...

Dudić: Drugi je nivo tad bio, šefe, Vi tad niste bili general.

Malešić: Pa nema to veze, pa vidi, oni su već oduvali Miljana, generala iz granice, razumeš me?

Dudić: Nije Miljan na Vašem nivou, šefe?

Malešić: Ne, ne, jeste, pa zato, zato, vidi...

Dudić. Nije to taj nivo.

Malešić: Ali kako ne shvataš, gledaj širu sliku, oni su sve njih već rešili, razumeš me, idu dalje, kapiraš, rešavaju.

Dudić: Znaš šta je njihov problem? Problem je što profesionalni deo policije vidi Vas kao nekoga ko ispunjava sve uslove za direktora.

Malešić: I zato što policija mene gotivi.

Dudić: Aaa, profesionalni deo policije, jer ste Vi prošli sve i gore i dole, i levo i desno, i saobraćaj i policiju i kriminal, i sve, i ti komentari takvi... Vi automatski...

Malešić: Ne, ne, odreagovano je sve ... Vidi, za tri meseca će se, za dva-tri meseca će se... napraviti, da ti nisi svestan, samo pazi šta ti kažem... Kad bi znali pouzdano da mene ne zanima to sve (mesto direktora), razumeš me, da ja ne želim sve to, oni bi se skinuli, oni će se sad, sad će se bazirati na Vasiljevića (tada potencijalni direktor BIA)...

Dudić: Već su se...

Malešić: Eto ti...

Dudić: Ide priča za Veska (Veselin Milić)... Otišla je priča prema Vesku da će njega Vulin da gurne.

Malešić: Vidi, ja uopšte ne isključujem tu mogućnost da Vulin stvarno to planira.

Dudić: Ja mislim da to pitanje neće on odlučivati uopšte, niti će biti na toj poziciji.

Malešić: Ne, ne, ne, ve-de (status)... Ja imam direktan link, ja sve što mi se kaže ja  kažem kome, prenesem i sve to, razumeš, i sve to znam, ja više od toga ne mogu... Shvataš, ne treba sad sa stvarima na koje dohvatiš neki nivo, gde možeš da dobaciš, rečeno je... Danas će biti upoznat ko treba da bude upoznat, razumeš me, brat i svi drugi i to je to... Razumeš me, kao što je i kad je priča bila oko Dženana, s te strane sam dobio informaciju, razumeš me, da je zvao i rekao, dešava se ovo, uzeće sad da povežu ovo sa ovim, razumeš?

Dudić: Da.

Malešić: I to je to... Znači, ja sa Dženanom nikakav poslovni odnos nemam, nikakav.

Dudić: Ali vidi, nije sporno ni da imate posla, sporno je što su oni kancerogeni.

Malešić: To će njih da pojede.

Dudić: Ja mogu da imam poslovni odnos sa nekim, zdrav poslovni odnos, neću da radim šverc nafte, dajem primer i to..

Malešić: Taj karcinom će njih da pojede, onda su bili udarili na Raška, Raško je trebao da dobije neku dozvolu, Raško je zastupnik Hamera, ne znam jesi li to čuo?

Dudić: Nisam.

Malešić:E, Raško je zastupnik Hamera i Raško je trebao da dobije dozvolu da može da uvozi hamere, oni mu izmisle priču da je poklonio, ovaj, džipa Dijani Hrkalović, koju u životu nije upoznao, da je.... da sam ga ja upoznao sa Acom Papićem, razumeš, da je Aca Papić moj drug, što je sve laž i odbiju mu dozvolu... Kaže on –šta ćemo? Reko ništa, ćuti i čekaj, imaš ljude; pre deset dana hitno zovu iz kabineta predsednika, razumeš me? Tako se to radi, ne možeš ti, vidi, ne možeš ti protiv zlotvora i svega toga da se boriš njihovim oružjem, onda ulaziš u rat i onda postaješ isti kao oni, razumeš me, bitno je da se zna šta jeste i da onaj koji odlučuje zna kako da uskladi, sve drugo...sve drugo je... Najbolja stvar od svega je što si ti čist, razumeš me?

Dudić: Da.

Malešić: To ti nije garant sto posto, ali 99 posto jeste.

Dudić: Što imaš profesionalnost i znanje.

Malešić: Vidi, da oni imaju nešto, i vidi, ovo što mi sinoć reko jedan drugar, ovo samo govori o njihovom strahu, razumeš me?

Dudić: Nema šta, to je meni jasno.

Malešić: Jer oni govore da su s Rebićem mogli da izađu na kraj; ako bih ja bio taj (direktor), oni bi svi ugasili.

Dudić: Ne, ne, Vi ste identifikovani kao neko ko drži Rebića i ko upravlja Rebićem, to je njihova logika... Inače, da nije Vas, oni bi lako to rešili sve.

Malešić: Tako je, oni bi to rešili odavno, oni ga ne bi postavili, on ne bi ni bio direktor... Sad će oni opet postaviti nekoga ko neće to biti... Njima ne trebaju; ja da sam političar, ja nikad ne bih stavljao ni mene, ni Milića za direktora... jer svi na svoj način imamo, on je lud, koliko je i bezobrazan, razumeš me, a ja u tim nekim stvarima neću da učestvujem, ne možeš da me loviš, znači možeš da me skloniš, ne možeš da me loviš... Tako da, ja samo znam zbog čega oni trade, zbog čega drve i napadaju da je to to, ja sam potpuno svestan toga i uopšte ne želim da ulazim u te priče, ko zna treba da zna. Druga stvar - sad će biti i unutarstranačka previranja, jer sam ja sad neko ko je prema Vučeviću, razumeš me, treba to gledati u jednom širem kontekstu... oni se plaše dolaska Vučevića u Beograd, koji je neminovan... E, druga stvar, oni se plaše njegovog dolaska na mesto premijera, njegov dolazak za Beograd automatski povlači mene kao nekoga ko će mu biti tu za..

Dudić: Vi ste dobri sa njim, šefe?

Malešić: Ovakvi, juče smo bili četiri sata zajedno, razumeš me... Ja pričam sa njim otvoreno, kao sa... Rebićem,samoćuti to sve, i oni su to provalili, kapiraš, e šta je sad problem, sad ide ta priča da Vučević dolazi u Beograd, da ovaj što je šef BIE novosadske dolazi za šefa BIE, ja dolazim za direktora, kapiraš me, i sad su oni svi... 

Dudić: U gardu?

Malešić: Svi su u gardu, svi se oni... To ujedinjuje neprijatelje, treba gledati širu sliku, razumeš me...

"Najvažniji posao u državi"

Istraga protiv generala počela je ubrzo pošto je Vulin postao ministar policije. Prema svedočenju Dragana Kovačevića, policajca u Upravi kriminalističke policije Odsek za borbu protiv korupcije Užice, njemu je novopostavljeni šef Miroslav Simović naredio da istražuje poslovanje firme “Matador” u vlasništvu Dženana Kujovića i da od tužilaštva odmah traži da se počne sa prisluškivanjem i pretresima.

Kovačević navodi da mu je sve bilo sumnjivo od starta pošto se Simović predstavio kao njegov novi šef, a zvanično nije proglašen za tu poziciju. "Za sve se pita, nigde se ne potpisuje, nigde ni na jednom aktu ne postoji njegov potpis i sve naređuje.”

Inspektoru Kovačeviću dat je papir koji je podsećao na operativne informacije, ali nije bio proceduralno zaveden u Analitici MUP-a, prosledio je to tužiteljki koja je rekla da neće raditi na osnovu takvih informacija zato što liče na podmetnute. "Jasno se vidi da neko nekome jaše za vrat i da mu se popeo na leđa”, svedoči Kovačević da mu je rekla tužiteljka.

Ipak, prema rečima inspektora, njegov šef je tražio da napišu anonimnu krivičnu prijavu i pošalju je Tužilaštvu zato što je to, kako mu je rekao "najvažniji posao u državi”. Posle toga kreću gotovo svakodnevni pretresi svih Kujovićevih firmi, tokom kojih je prikupljeno oko 25 kilograma dokumentacije.

Na tom slučaju radili su i beogradsko i novosadsko odeljenje za korupciju. Nijedno odeljenje nije ništa pronašlo protiv Dženana Kujovićani posle godinu dana istrage. Tužiteljka je uporno insistirala da se zaustavi rad na predmetu, policajci su o svemu pisali službene beleške, obaveštavali funkcionere, pa Zuxi Malešića kao pomoćnika policije, da ništa drugo ne rade, da im svi predmeti stoje zato što su u progonu samo jednog privrednika i to mesecima.

Naposletku, došlo je do opšte svađe u kabinetu tužiteljke, kako se u optužnici prepričava Kovačevićevo svedočenje. ''Istog momenta je pozvao Simovića i rekao da gaje tužilac Sanja Protić pozvala i rekla da su dolazili Kujović i njegov advokat, da su se žalili na postupanje, da treba podhitno da prekinu i obustave provere i da joj dostave svu tu dokumentaciju i da dođu na konsultacije.''

Simović je na to rekao rečima: ''Jebaću ja njoj mater, nismo mi kod nje na praksi, to ona može tako sa vama, sa mnom ne može, zakazaćemo sastanak'', zatim je rekao da zakažu konsultacije kod nje. Pozvao ju je, zakazali su konsultacije, na konsultacije posle nekog vremena kad je Simović mogao, odlazi sa njim i Šaponjićem.

Pre ulaska na konsultacije Simović je rekao: ''Vi ništa ne govorite, samo ja pričam..'', krenula je rasprava oko tog predmeta,on je nju ubeđivao da taj predmet moraju da rade; ona je govorila: ''Dobro, šta ste našli, možete da radite, ali ne da me dovodite u situaciju da mi se ljudi žale na postupanje, a ja sam vam dala Pe-O zahtev''.

On je njoj rekao da je firma 'Matador' kolateralna šteta, on i Šaponjić su se pogledali, tužilac Sanja je zapitala: 'Molim?' On je ponovio kako je firma 'Matador kolateralna šteta i njemu mora nešto da se nađe kako bi se ostvario neki najviši interes u državi.” Ispostavilo se da je taj “najviši državni interes”, zapravo hapšenje Slobodana Malešića.

Posle tog sastanka, inspektor Dragan Kovačević odbija dalji rad bez jasnih naloga tužioca i o svemu obaveštava svakog policijskog funkcionera čiji je kontakt imao. Najpre je degradiran u službi, a pošto je uhapšen general i inspektor Kovačević je odveden u pritvor zbog optužbi da je istrazi protiv vlasnika firme “Matador” obaveštavao i svog nadređenog Malešića. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading