PRIHVATILI SMO LAJČAKOV POZIV, NASTAVAK DIJALOGA ZA DVA DANA U BRISELU! Petković: Razgovaraćmo o tekstu statuta ZSO!

Autor:

Vesti

14.11.2023

12:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je prihvaćen poziv specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da se za dva dana nastave razgovori između Beograda i Prištine u Briselu, a gde će se razgvorati o tekstu statuta ZSO.

PRIHVATILI SMO LAJČAKOV POZIV, NASTAVAK DIJALOGA ZA DVA DANA U BRISELU! Petković: Razgovaraćmo o tekstu statuta ZSO!

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Petar Petković

- Prihvatili smo poziv gospodina Lajčaka da se za dva dana vidimo u Briselu gde će biti nastavak razgovora Beograda i Prištine. Naša strana vrlo pripremljeno ide i sa posebnim timom eksperata gde ćemo razgovarati o tekstu statuta ZSO što je prvi konkretan korak u pravcu formiranja Zajednice Srpskih opština - rekao je Petković na konferenciji za medije nakon sastanka predsednika Srbije Aleksnadra Vučića i Lajčaka kome je prisustvovao.

On je dodao da je predsednik ukazao i na sve činjenice o dnevnoj ugroženosti Srba na Kosovu i Metohiji, ali i brojnim eskalatornim potezima  premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

- Razgovarali smo i o Zajednici srpskih opština, to je bilo na dnevnom redu današnjeg sastanka. To je ključna i najvažnija tema pre svega za srpski narod na Kosovu i Metohiji, pored deeskalacije na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić posebno insistirao - rekao je Petković.

On je dodao da ZSO predstavlja mehanizam očuvanja kolektivnih i individualnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Nažalost, gotovo da nema zbog toga što Aljbin Kurti ta prava gazi gotovo svakoga dana. Bilo je reči svakako i o svim drugim temama u okviru onih sporazuma koji su potpisani ili pak dogovoreni u dijalogu Beograda i Prištine. Vi dobro znate da Beograd nikada nije bežao od razgovora i dijaloga, već naprotiv, uvek smo insistirali na dijalogu kao jedinom načinu rešavanja svih problema i normalizacije odnosa Beograda i Prištine - rekao je Petković.

 

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (26)

Loading
Ena

14.11.2023 12:56

Jako važan sastanak za razrešenje komplikovane situacije na KiM.

Aleks

14.11.2023 13:05

Dijalog postoji sa viljem da obe strane ucestvuju, ali ne samo kao slusaoci, vec i kao realizatori dogovorenog. U ovom slucaju, samo Srbija sprovodi dogovoreno, a druga strana nastavlja po starom. Kurti mora biti sankcionisan, jer nije ispunio davno potpisan sporazum o formiranju ZSO.

Bojana

14.11.2023 13:08

Odluka da se prihvati Lajčakov poziv za nastavak dijaloga u Briselu pokazuje spremnost strana da se angažuju u konstruktivnim razgovorima. Razgovori o tekstu statuta ZSO su ključni za napredak u procesu normalizacije odnosa

Cica

14.11.2023 13:10

Prihvatanje Lajčakovog poziva za dijalog u Briselu za dva dana ukazuje na želju za postizanjem konkretnih rešenja.