KURTI PROTERUJE SVEŠTENSTVO SA KIM, MEĐUNARODNA ZAJEDNICA ĆUTI: Nova reakcija stigla, ali bolje da nije

Autor:

Vesti

26.10.2023

14:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otac Fotije je u skladu sa zakonima, kao državljanin Severne Makedonije, kao i druga sveštena lica koja nemaju dokumenta koja izdaje Priština, aplicirao poslenjih pet godina, svake godine za boravišnu dozvolu

KURTI PROTERUJE SVEŠTENSTVO SA KIM, MEĐUNARODNA ZAJEDNICA ĆUTI: Nova reakcija stigla, ali bolje da nije

Foto: Eparhija Raško-prizrenska

Nakon deportacije igumana manastira Devine vode oca Fotija sa Kosova i Metohije, reakcije pojedinih institucija iz EU jesu ekspresno stigle, ali bolje da nisu. Sudeći po tonu, svi oni "prate događaje", ali dok to rade, Aljbin Kurti neometano teroriše srpski narod na KiM.

- Pomno pratimo slučaj nedavne deportacije igumana manastira Devine vode oca Fotija - naveli su iz Kancelarije EU na Kosovu na pitanje portala Kosovo onlajn da prokomentarišu pomenuti slučaj.

Kako su istakli, "ovaj slučaj zahteva bliže ispitivanje i zahteva punu usklađenost sa domaćim zakonodavstvom Kosova i relevantnim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima koje se direktno primenjuju na Kosovu u skladu sa Ustavom".

- EU na Kosovu pomno prati slučaj nedavne deportacije igumana manastira Devine vode u opštini Zvečan, oca Fotija, državljanina Severne Makedonije - naveli su iz ove Misije.

Iguman manastira Devina voda, kod Zvečana, protosinđel Fotije deportovan je 20. oktobra sa Kosova u Severnu Makedoniju, po hitnoj proceduri od strane Kosovske policije, bez ikakvog obrazloženja.

Otac Fotije rođen je 1981. godine u Skoplju, a u Eparhiji raško-prizrenskoj SPC je od 2004. godine. Do 2009. služio je pri u manastiru Sopoćani i u Gračanici, gde je proveo najviše vremena, a te godine imenovan je za nastojatelja manastira Devina voda kod Zvečana, gde je od tada boravio neprekinuto punih 13 godina obavljajući svoje monaške dužnosti.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

 

On je u skladu sa kosovskim zakonima, kao državljanin Severne Makedonije, kao i druga sveštena lica koja nemaju kosovska dokumenta, aplicirao poslenjih pet godina, svake godine za boravišnu dozvolu.

Redovno i bez ikakvih problema dobijao je produženja boravišne dozvole, a pre 10-ak dana uspešno je položio i imigracioni test koji organizuje kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, te je danas trebalo da dobije i privremenu kosovsku ličnu kartu sa boravišnom dozvolom za narednih pet godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading