DA LI JE DANAS KURTIJEV "DAN D" ZA ZSO? Prištinski mediji: Pred liderima EU moraće da "uzme ili ostavi" predloge, NEMA VIŠE IZBEGAVANJA OBAVEZA

Autor:

Vesti

26.10.2023

11:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored pitanja o ZSO, Kurti će danas u Briselu morati da predloži rešenje za raspisivanje vanrednih izbora u četiri severne opštine, naseljene većinskim srpskim stanovništvom, budući da je zatražio da se vrati sprovođenju Ohridskog sporazuma

DA LI JE DANAS KURTIJEV "DAN D" ZA ZSO? Prištinski mediji: Pred liderima EU moraće da "uzme ili ostavi" predloge, NEMA VIŠE IZBEGAVANJA OBAVEZA

Foto: Tanjug/AP

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti moraće danas u Briselu da iznese komentare na "moderni predlog" Evropske unije, odnosno da “uzme ili ostavi” jedan od 15 modela nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji su od vikenda u njegovoj kancelariji, piše Reporteri.

Pozivajući se na izvor blizak procesu, taj portal navodi da je za vladu u Prištini od 15 "modernih" modela, najprihvatljivije da se Statut ZSO sačini prema modelu "samoupravljanja" nemačkih manjina u istočnoj Belgiji, u nekim slučajevima u kombinaciji sa finskim modelom za prava Šveđana.

Pored pitanja o ZSO, Kurti će danas u Briselu morati da predloži rešenje za raspisivanje vanrednih izbora u četiri severne opštine, naseljene većinskim srpskim stanovništvom, budući da je zatražio da se vrati sprovođenju Ohridskog sporazuma.

Na ista pitanja, dogovor bi trebalo da bude postignut i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kurti i Vučić će danas, na poziv šefa evropske diplomatije Đuzepa Borelja, boraviti u Briselu, gde će imati odvojene sastanke sa čelnicima EU, ali ne i zajednički susret.

Očekuje se da ti sastanci budu održani pre 15 sati, kada se očekuje početak Samita EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading