VUČIĆ IZDAO DOZVOLU ZA PUŠTANJE U RAD SRPSKOG AMBER ALERTA! "Naša deca moraju biti bezbedna u Srbiji"

Autor:

Vesti

25.10.2023

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ovaj sistem pomogne da se makar i jedno nestalo dete nađe, sav trud i novac koji su uloženi su se isplatili - rekao je predsednik

VUČIĆ IZDAO DOZVOLU ZA PUŠTANJE U RAD SRPSKOG AMBER ALERTA! "Naša deca moraju biti bezbedna u Srbiji"

Foto: FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ / nr

U Srbiji je od danas aktivan srpski Amber alert - Pronađi me, sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica a dozvolu za njegovo puštanje u rad izdaoje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je nakon potpisivanja sporazuma između resornih ministarstava i obraćanja dao dozvolu načelniku Komandno-operativnog centra u Upravi policije MUP-a Saši Stefanoviću za slanje hitnog obaveštenja o početku rada sistema.

Događaju su prisustvovali i ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić kao i ministar MUP Bratislav Gašić.

https://t.me/c/1291323076/62393

Obraćanje predsednika Srbije

Predsednik Vučić se obratio okupljenima rekavši da se pravi karakter jednog društva oslikava u tome kako se to društvo ophodi prema svojoj deci, kako je rekao Nelson Mandela i dodao da bez brige o deci ne možemo reći da brinemo o budućnosti naše zemlje.

Republika

Foto: FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ / nr

 

- Kada ste u državi, oprhvani problemima, malo ko ima problema kao mi. Onda gledate kako da rešavate te probleme, a od toga ne vidite ponekad osnovne stvari. Video sam to juče u Leskovcu. Vi mislite da se to podrazumeva, da ste to uradili, onda shvatite da i te osnovne stvari niste uradili. Tako i sa decom - rekao je Vučić.

Kako kaže, ako ovaj sistem pomogne da se bar jedno dete pronađe, sve se isplatilo mnogostruko.

- Ako ovaj sistem pomogne da se makar i jedno nestalo dete nađe, sav trud i novac koji su uloženi su se isplatili. Makar samo jedno - rekao je predsednik.

- Ko, ako ne deca, može biti važniji za naše društvo. Ukupan broj objava za nestalom decom bio je 3.889, obustavljeno je 3.859, znači za 30 osoba nije obustavljeno - dodao je.

Foto: FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ / nr

 

Rekao je da ne postoji ništa važnije da se svi postaramo da se smanji vršnjačko nasilje i dodao da je potrebno drugačije vaspitanje, pristup...

Objasnio je zašto nam je sistem Pronađi me bio potreban i zašto su poštovali rad Igora Jurića.

Potpisani sporazumi između resornih ministarstava

Sporazumi su potpisani između resornih ministarstva, MUP-a i informisanja i telekomunikacija. Sporazume su potpisali ministri Bratislav Gašić i Mihailo Jovanović. Ministar Gašić potpisao je sporazum i sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem. Gašić je potpisao sporazum i sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Lavom Pajkićem.

- 30 osoba u dve godine nije obustavljena potraga. I, ako ovaj sistem Pronađi me pomogne da samo jedno dete pronađemo, su se isplatile mnogostruko. Svaki taj život deteta je neuporediv važniji - izjavio je. 

Predsednik je kazao da je vršnjačkog nasilja sada manje u odnosu na pre 30, 40 godina samo da je sada vidljivije zahvaljujući telefonima, mrežama. 

- Ponosan sam na to što ste uspeli da napravite ovo, da budemo jedini u regionu. da ćemo moći da se pohvalimo da smo dečije živote sačuvali. Kada dobijete statistiku iz MUP-a, ne možete da se oduprete utisku da ste mogli više i bolje - kazao je predsednik i dodao da je tačno da su napravili hiljade kilometara puteva, mnogo mostova, ali da je od toga važniji život jednog deteta.

Jurić: Uradili smo dosta

Okupljenima se obratio Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu. On je zahvalio svima koji su prisutni.

- Svake godine razgovaramo o temi koje su važne za bezbednost dece u našoj zemlji. Uradili smo dosta. Došli smo do toga da je i ovaj važan sistem zaživeo. Sa ponosom mogu da kažem da nijedna zemlja u regionu nema ovakav sistem, i nažalost neće ga uskoro ni imati - kazao je Jurić. 

Republika

Foto: Printscreen/Pink

 

On je kazao da je predsednik Vučić najzaslužniji što je sistem zaživeo.

- Moram da istaknem da nismo razgovarali kao očevi troje dece. Imamo ovde velike heroje, koji su izgubili decu u velikim tragedijama. Ovde je otac Sofije Negić, ubijene u školi na Vračaru - istakao je Igor Jurić.

Gašić: Deca su najosetljiviji deo našeg društva

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić kazao je da je pre 8 meseci nakon konskultacija nisu imali nijednu dilemi da ovaj sistem zaživi u Srbiji.

Foto: FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ / nr

 

- Deca su najranjiviji i najosetljiviji deo našeg društva i na nama je da im obezbedimo još sigurnije detinjstvo. Zato je danas veliki dan za našu decu, udruženi smo oko njavažnijeg cilja - da mogu da nam veruju, da smo tu zbog njih - kazao je Gašić. 

Osim u slučaju nestanka dece, ovaj sistem će se oglašavati i prilikom elementarnih nepogoda, najavio je ministar.

Dozvolu za rad izdaje predsednik Srbije

Dozvolu za puštanje u rad ovog sistema izdaće predsednik Vučić, nakon potpisivanja sporazuma između resorsnih ministarstava, a javnosti će na licu mesta biti prezentovano kako će izgledati i funkcionisati alarmni sistem kada neko dete u Srbiji nestane.

Sistem bi trebalo da se pusti u rad oko 9.30 časova kada bi svi operatori trebalo da puste svojim korisnicima poruku da je sistem počeo sa radom.

Sistem "Pronađi me" implementiran je na inicijativu Centra za nestalu i zlostavljanu decu (CNZD), a okupljenima će se obratiti i osnivač CNZD Igor
Jurić, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, ministar unutrašnjih poslova
Bratislav Gašić.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (86)

Loading
Kalina29

25.10.2023 09:12

Borba predsednika Vučića i Igora Jurića se nastavlja! Iskoreniće se problem!

Aleks

25.10.2023 09:12

Izuzetan potez i projekat od velike vaznosti.

Goran

25.10.2023 09:13

Amber Alert u Srbiji! Uspeli smo.

Jovana

25.10.2023 09:16

Najvažnija stvar u pronalascima nestale dece je brza potraga, zbog toga je sistem "Pronađi me" i više nego značajan.