I DO 50% POPUSTA NA RAČUN ZA STRUJU! Intervju sa ministarkom Dubravkom Đedović Handanović (VIDEO)

Autor:

Vesti

23.10.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija troši i do četiri puta više električne energije nego što je evropski prosek, to nije potrebno.

U video-intervjuu za Srpski telegraf i portal Republika ministarka je govorila o braku s Damirom Handanovićem, a otkrila je i da joj je neostvarena želja da se bavi režijom i snima filmove.

Poruka građanima uoči grejne sezone glasi...

- Moja poruka građanima je da, pre svega, štede, odnosno da racionalno troše električnu energiju. Prošle zime građani su pokazali odgovornost i hvala im na tome. Više od milion domaćinstava je potrošilo manje struje i time ostvarilo umanjenje računa i do 30%. Srbija troši i do četiri puta više električne energije nego što je evropski prosek. Mislim da to nije dobro, nije ni potrebno. Svi kolektivno moramo više da radimo na tome da budemo odgovorniji, pre svega, za životnu sredinu. Što više potrošimo struje, to više mora da se proizvede, to znači više korišćenja sirovina, materijala, uticaja na životnu sredinu... Ako zaista želimo nešto da promenimo i poboljšamo u našoj okolini, moramo da budemo racionalni i odgovorni. U tom smislu država će i ove zime nastaviti da pomaže građanima koji štede. Čak i u većoj meri nego prošle zime. Popusti će ići od 20% do 40%, prošle godine smo išli do 30, sada je to 40% za sve one koji budu racionalno koristili električnu energiju i koji umanje potrošnju u odnosu na ili prošlu ili pretprošlu godinu. Dakle, ko god bude trošio može da ostvari popust i do 40%, ako uveća potrošnju u nižoj tarifi i izmiri račun na vreme, popust može biti i 50%, što je, složićete se, izuzetno. Tako da je moja poruka: Budimo odgovorni, budimo štedljivi i racionalni, time ćemo pomoći svom novčaniku, ali i energetskom sistemu i životnoj sredini.

Radili ste za Evropsku investicionu banku. Mogli ste da birate gde ćete dalje raditi, ali pobedila je Srbija.

- Srbija je uvek bila u mom srcu, bez obzira na to gde sam živela. Naravno, to je moja zemlja, kojom se ponosim. Uvek sam bila i profesionalno vezana za Srbiju. Bez obzira na to što sam karijeru gradila u inostranstvu, radila sam i vodila važne projekte i u Srbiji, pored mnogo dugih zemalja sveta. Kad čovek postigne ciljeve koje je sebi zacrtao, kao što sam ja, onda je zaista jedino pravo mesto za život svoja zemlja.


Radili ste i za CNN, koji nije bio naklonjen Srbima.

- Pa nije. Radila sam i u drugim državama za tu medijsku kuću, pokrivala sam rat u Avganistanu, sukobe u Makedoniji... Imala sam iskustva iz raznih delova sveta. Ono što sam tada naučila jeste da mir nema cenu i da najveća patnja koju čovek može da iskusi jeste da se nađe u ratnom sukobu, uvek stradaju nedužni, civili... Moramo uvek da uradimo sve da bi se taj mir sačuvao, to je najviše ostavilo traga na mene. Važno je da se uvek i svuda trudimo da što glasnije ispričamo našu priču jer su mediji jako uticajni. Nama, pogotovo devedesetih, nisu bili naklonjeni, ali u tom momentu, bar oni koji su bili u Srbiji, pokušavali su da prenesu sliku Srbije, stradanje naših nedužnih civila i porušenih mostova, pogođenih autobusa...

Da možete da vratite vreme, šta biste uradili drugačije?

- Bila bih filmski reditelj. Želela sam da se bavim režijom, ali rekla bih da nisam imala dovoljno hrabrosti. Roditelji su mi bili iz neke druge sfere. Inženjeri, nismo bili iz umetničke porodice. Mislila sam da je bolje da idem u neke druge vode. Ali, eto, to bih uradila drugačije.

Za ljubav se treba žrtvovati

Ne krijete privatni život, niste krili vezu, nedavnu udaju.

- Da, venčala sam se, bila sam u vezi, bilo je tu dosta neistina i nepotrebnih informacija. Odavno sam se razvela, ljudi nastave sa svojim privatnim životom. Imala sam tu sreću da mi se dogodi ljubav, ništa lepše nema u životu. Ali za ljubav se treba žrtvovati, treba se davati. Sve je to lepo i zaista svima želim da budu srećni jer bez stabilnog i ispunjenog privatnog života ne možemo ni profesionalno da budemo stabilni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading