OVO SU SAVETI ZLATA VREDNI! Uštedite i do 40 odsto na računima za struju uz samo nekoliko koraka!

Autor:

Vesti

15.10.2023

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Struja će poskupeti od za dve nedelje. VIše cene električne energije plaćaćemo od 1. novembra, a mi vam predstavljamo dpobre savete kako da uštedite.

OVO SU SAVETI ZLATA VREDNI! Uštedite i do 40 odsto na računima za struju uz samo nekoliko koraka!

Foto: pixabay.com/EPS

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović, istakla je ranije u medijima da će Elektroprivreda Srbije ovog zimskog perioda ponuditi popuste građanima koji budu štedeli struju. Ovi popusti variraju od 20 do 40 odsto.

Popusti će se primenjivati od oktobarskih računa ove godine pa sve do martovskih računa sledeće godine. Pravo na ove popuste ima svako domaćinstvo u Srbiji koje uspe da smanji potrošnju električne energije za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine. To znači da građani treba da postignu uštedu u poređenju sa potrošnjom u oktobru 2021. ili oktobru 2022. godine.

Račun manji za 40%

Konkretno, popusti se razlikuju prema postignutoj uštedi. Ukoliko građani smanje potrošnju za 5-15 odsto, ostvaruju pravo na popust od 20 odsto.

Za uštedu od 15-20 odsto, popust iznosi 25 odsto. Ako se potrošnja smanji između 20 i 25 odsto, popust iznosi 30 odsto.

Za uštedu od 25-30 odsto, popust je 35 odsto, dok će najveći popust od 40 odsto biti dostupan onima koji smanje potrošnju električne energije za više od 30 odsto.

Koristite jeftinu struju

Takođe, popust će biti dostupan i domaćinstvima koja više koriste električnu energiju noću, kada su tarife niže. Konkretno, oni koji povećaju potrošnju u jeftinijoj tarifi za najmanje pet odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine dobiće dodatni popust od pet procenata.

Noćna struja, inače, znatno je jeftinija od dnevne tarife.

Cene po zonama

Trenutno, cena kilovat-sata električne energije varira u zavisnosti od zone i vremena korišćenja. U najjeftinijoj, zelenoj zoni, kilovat-sat košta 8,336 dinara, dok je "noćna" cena 2,084 dinara. U nešto skupljoj, plavoj zoni, gde se obračunava za građane koji premaše mesečnu potrošnju od 350 kilovat-satova, cena iznosi 12,504 dinara tokom dana, dok je noćna cena 3,126 dinara. Poslednja zona je crvena, gde se cene primenjuju za one građane koji mesečno potroše više od 1.600 kilovat-satova. U toj zoni, kilovat-sat tokom dana košta 25,008 dinara, dok je noćna cena 6,252 dinara.

To znači da potrošače koji, na primer, koriste jeftinu struju za pranje veša, to košta četiri puta manje, bez obzira na njihovu zonu potrošnje. U centralnoj Srbiji, jeftinija struja važi od 22 do šest časova, u Vojvodini od 23 do sedam časova, a u Beogradu od ponoći do osam ujutru. Ovo ne važi vikendom, jer se tada struja obračunava po dnevnoj tarifi.

Važno je napomenuti da oko trećine potrošača u Srbiji nema pravo na ovu pogodnost, što se odnosi na domaćinstva koja koriste jednotarifna brojila, a za njih se primenjuju različite cene. U zelenoj zoni, cena kilovat-sata struje iznosi 7,249 dinara, u plavoj 10,941 dinara, a u crvenoj 21,882 dinara.

Nove cene za kilovat-sat će biti 2,277 dinara u zelenoj zoni u noćnoj tarifi i 9,109 dinara tokom dana. Potrošnja iznad 350 kilovat-satova će ući u plavu zonu, gde će noćna cena biti 3,416 dinara, a dnevna cena 13,6638 dinara. Crvena zona, rezervisana za potrošnju iznad 1.600 kilovat-satova, će imati noćnu cenu od 6,8319 dinara, dok će dnevna cena iznositi 27,3276 dinara po kilovat-satu.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading