PRLJAVA IGRA ZAPADA! GURAJU KOSOVO U UN NA MALA VRATA: Opasna zloupotreba pojedinih članica Saveta bezbednosti

Autor:

Vesti

18.10.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanija, Velika Britanija i SAD tražili sazivanje skupa pre redovne sednice da bi promovisali lažnu državu.

PRLJAVA IGRA ZAPADA! GURAJU KOSOVO U UN NA MALA VRATA: Opasna zloupotreba pojedinih članica Saveta bezbednosti

Foto: Tanjug/AP

Redovna sednica Saveta bezbednosti posvećena Kosovu zakazana je za 23. oktobar, ali skandaloznim manevrom dela članica SB omogućeno je da se glas Prištine čuje nekoliko dana ranije! Naime, Vjosa Osmani, takozvana predsednica Kosova, učestvovaće na neformalnoj tematskoj sednici SB UN 18. oktobra, posvećenoj seksualnom nasilju u zonama konflikta, a ova sednica, po Arija formuli, sazvana je na inicijativu stalnih predstavnika Albanije, Britanije i Amerike u UN, dakle, osvedočenih prijatelja Prištine. Prema oceni dela javnosti, uključujući i srpskog šefa diplomatije Ivicu Dačića, reč je o pokušaju zloupotrebe SB od navedenih članica. 

Vučić i Dačić 23. oktobra u UN

Sednici Saveta bezbednosti o Kosovu 23. oktobra, kako je ranije najavljeno, prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i šef diplomatije Ivica Dačić.

PROMOCIJA OTCEPLJENJA

Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije, kaže da je ovo samo još jedan od događaja u nizu anglosaksonskog faktora da opravda svoju destruktivnu politiku u vezi s KiM. 

- Za mene nema nikakve sumnje da se radi o još jednoj zloupotrebi SB UN i čitavog tog sistema za promociju ilegalnog otcepljenja i promociju takozvane republike Kosovo - kaže Jovanović i podseća da je Velika Britanija pokušala srpski narod u SB UN da okrivi za genocid:

- Ova sednica je eklatantan primer zloupotrebe SB za promociju separatizma i terorizma i nanošenje štete državnim i nacionalnim interesima Srbije i ugledu našeg naroda.

Iako unapred ne možemo da znamo kako će Osmanijeva da iskoristi učešće, sigurno je, dodaje, da joj je samim učešćem omogućeno da se čuje glas iz Prištine.

- Mogu širiti svoje teze, ali ono što je suštinski, prema mom mišljenju, bitno i što je najvažnije jeste da su to omogućili Velika Britanija i anglosaksonski zapadni faktori i da na ovaj način daju platformu predstavnicima separatizma da mogu da šire svoje ideje jer ih štite velike zapadne sile. Naravno da će Priština da iskoristi tu zaštitničku ulogu svojih mentora da opravda ono što je nepravedno, a to je nelegalna secesija i otcepljenje dela državne teritorije Srbije koja je u Ujedinjene nacije ušla kao celovita, odnosno s KiM - rekao je Jovanović za Sputnjik.

Šta je neformalna tematska sednica 

Sastanci po Arija formuli imaju neformalni karakter i saziva ih neka od članica Saveta bezbednosti UN. Kod ovih sastanaka ne postoji obaveza prisustva svih 15 članica saveta, a nezvanični karakter omogućava i učešće entiteta koji nisu članice UN, NVO i slično. Naziv su dobili po Dijegu Ariji, venecuelanskom političaru. 

SPREMAJU LAŽI

Republika

Foto: Tanjug

Zoran Anđelković

Bivši predsednik privremenog Izvršnog veća Kosova Zoran Anđelković kaže da je Velika Britanija, uz Nemačku, glavni lobista u Evropi za albansku stvar.

- I ova sednica je u funkciji pritiska na Srbiju. Ranija ambasadorka je govorila o 10.000 silovanih, sad će Osmanijeva, da dobiju tribinu pred 23. oktobar, kad će se Vučić obratiti u vezi s pritiscima na Srbiju. Kao što znate, najavljuju da će i ta sednica 23. prvi put biti zatvorena za javnost, što je neuobičajeno jer oni hoće da sednicu od 18. nastave 23. oktobra, kada to bude dominantna tema, a ne stanje na Kosovu - incidenti, pritisci i proterivanje Srba, koje čini Kurtijeva vlast - kaže Anđelković za naš list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (26)

Loading
Maja

18.10.2023 21:34

KiM je deo Srbije i biće zauvek tako nase srce je KiM.

Relja

18.10.2023 21:35

Vučić nikada nece priznati nezavisnost. Pojedinci mogu samo da pricaju sta im padne napamet kako bi samo napakostili Srbiji.

Teona

18.10.2023 21:36

Neka nas napadaju slobodno mi dobijamo podršku svih ostalih zemalja da se unisti lazno Kosovo. Tako ce i biti sve zahvaljujući Vučiću

Teona

18.10.2023 21:36

Prljavo je igrao i kurti pa mu se blizi kraj