KFOR JAČA SNAGE NA KOSOVU I METOHIJI: Stiglo novih 130 rumunskih vojnika

Autor:

Vesti

14.10.2023

13:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U sastavu Kfora nalazi se više od 4.500 vojnika iz 27 zemalja

KFOR JAČA SNAGE NA KOSOVU I METOHIJI: Stiglo novih 130 rumunskih vojnika

Foto: FOTO TANJUG/ STR/ bg

NATO je saopštio danas da je više od 130 rumunskih vojnika raspoređeno na Kosovu i Metohiju u okviru dodatnih snaga Kfora koje se upućuju u pokrajinu nakon događaja u Banjskoj 24. septembra.

Alijansa ističe da ovo raspoređivanje predstavlja razborit korak da se osigura da Kfor ima potrebne snage da ispuni svoj mandat za održavanje bezbednosti i omogućavanje slobode kretanja za sve stanovnike na KiM.

NATO je odobrio raspoređivanje dodatnih snaga Kfora nakon događaja u Banjskoj na severu KiM 24. septembra. Alijansa tada nije precizirala koliko će dodatnih vojnika i iz koje zemlje biti raspoređeno na KiM.

U sastavu Kfora nalazi se više od 4.500 vojnika iz 27 zemalja.

Početkom oktobra u južnu srpsku pokrajinu stigao je prvi kontingent od dve stotine britanskih vojnika, kako bi pojačao mirovnu misiju NATO snaga odnosno Kfora.

Vojnici iz 1. bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa pridružili su se britanskom kontingentu od 400 vojnika koji se već nalazi na KiM, nakon što je ranije ove sedmice rumunska vlada saopštila da takođe šalje oko 100 dodatnih vojnika da podrže snage Kfora, navodi se u saopštenju.

Ovo raspoređivanje je razborit korak da budemo sigurni da KFOR ima snage koje su mu potrebne da ispuni svoj mandat UN-a za održavanje bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu. Raspoređivanje je zasnovano na zahtevu NATO-ovog vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu i odobreno od strane saveznika u Severnoatlantskom savetu - naveli su u tom saopštenju NATO.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading