MINISTRE, ZA KOGA RADIŠ: Jovanović ćuti na skandalozne izmene medijskih zakona koje guraju stranci!

Autor:

Vesti

13.10.2023

15:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija, izbegava da odgovori na pitanja o opasnom presedanu koji se sprema za medijsku scenu

MINISTRE, ZA KOGA RADIŠ: Jovanović ćuti na skandalozne izmene medijskih zakona koje guraju stranci!

Foto: Instagram

Ministar Mihailo Jovanović

Ministar informisanja Mihailo Jovanović uporno ćuti na spremljene izmene odredbi medijskih zakona, koje guraju stranci, a kojima bi Savet za štampu imao presudnu ulogu u odlučivanju ko može da dobije novac iz budžeta za finansiranje projekata, bez obzira da li medij koji konkuriše priznaje Savet ili ne!

Naime, ukoliko se izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i Zakona o elektronskim medijima sa ovim promenjenim odredbama usvoje, to bi bio opasan presedan, jer Savet za štampu nije državno telo, već privatno udruženje! U prevodu, da li će neki medij dobiti novac iz budžeta za finansiranje projekata, zavisiće isključivo od dobre volje Željka Bodrožića, predsednika NUNS, člana uprave Saveta za štampu, ali i redovnog gosta emisija na tajkunskim televizijama Dragana Šolaka.

Foto: youtube.com/printscren

Predsednik NUNS i clan uprave Saveta za štampu Željko Bodrožić

Ministru Jovanoviću su poslata pitanja porukom, kao i na mejl resornog ministarstva, ali odgovore nismo dobili.

Podsetimo, prema pisanju Novosti, ovako izmenjeni propisi stići će na sednicu Vlade, a njihovi izvori navode da su sporne izmene zahtevali Delegacija EU u Srbiji, Misija OEBS, Ambasada Kraljevine Norveške i nemačka Fondacija "Konrad Adenauer".

I u ranijem predlogu, koji je sačinila radna grupa, bila je definisana uloga Saveta za štampu - oni bi uticali na dobijanje novca iz budžeta, uslov za učešće na konkursu bi bio da medijska kuća nije prekršila Kodeks, ali samo ako priznaje nadležnost Saveta. Međutim, sada je njihova uloga podignuta na najviši nivo.

Takođe, taj isti Savet za štampu nije državni organ već samoregulatorno telo, a prema zakonu, pišu Novosti, privatno udruženje koje je sebi dalo za pravo da tumači Kodeks novinara i izriče opomene onima koji ga, prema njihovom sudu, krše. Nije jasno definisano ni pravilo po kome se postaje član ovog tela.

U upravi Saveta za štampu su Željko Bodrožić, predsednik NUNS, Zoran Sekulić, osnivač agencije FoNet, Stevan Ristić, direktor nedeljnika "Vreme", Marija Obrenović iz kragujevačkog sajta "Pressek" i Živojin Rakočević, predsednik UNS.

Zastrašujuće je i što deo zaposlenih u Ministarstvu informisanja, pišu Novosti, nije znao za nove promene zakona. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading