MORALNE VERTIKALE UTIHNULE: NVO stručnjaci vrište kad tabloidi objave detalje iz istrage, a sad ćute kad to radi Krik

Autor:

Vesti

01.06.2023

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad Krik objavi poverljive podatke iz istrage, onda je to istraživačko novinarstvo, a kad to uradi neko drugi onda je to ugrožavanje istrage, pritisak na javnost i sudije, tabloidizacija društva.

MORALNE VERTIKALE UTIHNULE: NVO stručnjaci vrište kad tabloidi objave detalje iz istrage, a sad ćute kad to radi Krik

Foto: A.Nalbantjan, N. Mandić, KRIK

Portal Krik, koji se izdaje za moralnu veritkalu novinarstva, objavio je poverljive podatke iz Tužilaštva za organizovani kriminal da je Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka u MUP, koristila telefon sa aplikacijom Skaj, kao i nadimke iza kojih se krila.

Iako su i više nego glasni kad neki medij objavi nezvanična saznanja iz istrage, NVO "stručnjaci" su sad utihnuli!

Foto: ST/A. NALBANTJAN

Stevan Dojčinović iz Krik-a

Dakle, kad neki medij, koji oni ne smatraju svojim, objavi nezvanična saznanja iz istrage, to je onda ugrožavanje toka istrage, pritisak na javnost i sudije, ali i tabloidizacija društva, što često potežu... Neretko se priča obesmišljava i rečima da to sigurno i nije tačno, da je spin....

A kad isto to - objavljivanje nezvaničnih podataka iz istrage radi Krik, e onda je to istaživačko novinarstvo, onda je sve to tačno, onda nema ugrožavanja istrage, niti kršenja prava optuženih...

Kad Krik piše o Dijani Hrkalović onda je to vrhunsko istraživačko novinarstvo, a kad Srpski telegraf i Republika pišu o njoj, onda je to spin.

A istina je da smo mi prvi pisali, i to kroz seriju tekstova, o Veljku Belivuku i povezanosti sa Dijanom Hrkalović, kao i ostalim učesnicima kriminalnog klana, bez obzira da li dolaze iz državnih struktura. Pisali smo o korišćenju Skaj aplikacije u ovoj kriminalnoj grupi, kao i ko se pod kojim odnim imenom krio. O povezanosti ovog kriminalnog klana sa ljudima iz MUP pisali su i drugi mediji i tada su svi vajni NVO "stručnjaci" poljuvali kako tabloidi spinuju i ugrožavaju tok istrage.

Na primer, Omer Hadžiomerović, sudija Apelacionog suda u penziji, komentarisao je na TV Insajder da je curenje inforamcija u medije štetno po sudski sistem, kao i sve građane, ali i značaj nezavisnih sudija i tužilaštva.

Foto: Printskrin

Bivši sudija Apelacionog suda Hadžiomerović

- Čini mi se da neki mediji zapravo time žele da povećaju tiraž, iznoseći neke podatke i proverene i neproverene, a posebno je problem curenje informacija - to predstavlja i krivično delo, odavanje neke službene tajne. To niko ne istražuje. Ja ne znam da je iko odgovarao zato što je procurela neka informacija. Drugo je pitanje da li su mediji pod uticajem ove ili one politicke strukture, a pogotovo ako su pod uticajem vlasti verovatno žele da proizvedu neki efekat koji ti koji ih instruiraju da tako rade žele da ostvare. To sve nanosi ogromnu štetu sudstvu- rekao je Hadžiomerović ranije ovog meseca.

Foto: Printskrin

Kad "nepodobni mediji" objave nezvanične informacije iz istrage svi se sjate na njih

Isto je u više navrata govorio i Majkl Devenport, bivši šef delegacije EU u Srbiji. 
- U javnost ne smeju da cure podaci iz istraga policije i drugih organa, koji mogu da ugrožavaju ličnu privatnost i pretpostavku nevinosti - kazao je Devenport, a sličnog je stava i Radovan Lazić, predsednik UO Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca:

- Vi možete sutradan da vidite u novinama fotografije sa uviđaja i kompletnu kriminalističku dokumentaciju koja u tužilaštvo još nije stigla, da fotografije dođu prvo u medije sa skicama lica mesta, sa nacrtima, sa izjavama očevidaca, dok tužilac još ni ne zna za to. to je potpuno nedopustivo. 

Curenje informacija prema tabloidima u više navrata žestoko je osudio i Željko Bodrožić, predsednik NUNS. 

Foto: Printskrin

Željko Bodrožić je više puta kritikovao curenje informacija prema tabloidima

- Postoji  godinama ta ustaljena šema u vezi sa protivzakonitim curenjem informacija iz insititucija što ne samo da šteti istrazi i sudu, nego je protivna novinarskom kodeksu i šteti svima - kazao je ranije Bodržić, kao i da podatke uvek dobijaju tačno određeni mediji. 

Ovom temom su se bavili i na N1, televiziji u vlasništvu tajkuna Dragana Šolaka, a sagovornik im je bio advok Miloš Janković koji je rekao da objavljivanje podatka iz istrage i istrajavanje na takvoj praksi ima "dalekosežne posledice na urušavanje policije, tužilaštva i pravosudnog sistema"

Foto: Printskrin

I Šolakovim medijima je nekad smetalo curenje informacija iz istrage

Sada, kada sve navedeno što su osuđivali radi Krik, nema nikog da se javi. Sad je curenje podataka iz istrage dobrodošlo, u interesu javnosti...

Pitanja su poslata i službi Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ali odgovor nismo dobili do objaviljivanja ovog teksta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading