LIDERI EU POZVALI NA UBRZANJE PROCESA PROŠIRENJA! Zapadnom Balkanu je mesto u Uniji, uskoro predstavljanje posebnog plana

Autor:

Vesti

12.10.2023

14:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proširenje je ponovno postavljeno kao visoki prioritet EU, što signalizira moguće brže korake ka proširenju.

LIDERI EU POZVALI NA UBRZANJE PROCESA PROŠIRENJA! Zapadnom Balkanu je mesto u Uniji, uskoro predstavljanje posebnog plana

Foto: Tanjug/AP

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji, izjavio je danas u Briselu da su lideri Evropske unije nedvosmisleno potvrdili perspektivu članstva za zemlje Zapadnog Balkana i pozvali na ubrzanje procesa proširenja.

Varhelji ističe da je proširenje ponovno postavljeno kao visoki prioritet EU, što signalizira moguće brže korake ka proširenju. Komesar naglašava da je od početka svog mandata trenutna Komisija snažno podržavala proširenje, te da su uloženi napori da se to pitanje vrati na agendu lidera EU.

Varhelji primećuje da je proširenje sada među prve tri teme kojima se lideri bave Tvrdi da proširenje predstavlja geopolitički projekat kako za Evropu tako i za region, naglašavajući da se odnosi na šire aspekte integracije, uključujući društvenu, ekonomsku i institucionalnu dimenziju.

Komesar ističe da je EU uverena kako će ubrzanje procesa proširenja početi s ubrzanjem integracije, s obzirom da je ekonomska konvergencija ključna korist članstva u EU. On najavljuje Plan rasta koji će biti predstavljen kasnije ove godine, naglašavajući da će se fokusirati na postepenu integraciju Zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU, pre formalnog članstva.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

 

 

Varhelji ističe tri ključne tačke Plana rasta: prvo, postepena integracija u jedinstveno tržište EU; drugo, podrška ekonomskoj integraciji unutar Zapadnog Balkana, usklađena s konceptom Zajedničkog regionalnog tržišta; i treće, poticanje partnera na Zapadnom Balkanu da se fokusiraju na ključne reforme, vladavinu prava i demokratiju.

Komesar naglašava da je neophodna implementacija ovih ključnih reformi kako bi se brzo sprovela Strategija rasta. Dodaje da će EU pružiti potrebne alate za smanjenje ekonomske i socijalne razlike prije formalnog pristupanja, kroz povećane finansijske doprinose za podršku reformama na Zapadnom Balkanu.

Varhelji zaključuje da je Plan rasta novi instrument kojim EU podržava Zapadni Balkan i stvara uvjete za njihovo članstvo u EU. Ističe da je proširenje u zajedničkom interesu te da Plan rasta nije zamjena za pristupanje EU, već sredstvo za ubrzanje puta prema članstvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading