KOSOVO U FOKUSU SAMITA NATO U BEISELU: Ministri se oglasili o bezbednosnoj situaciju posle sukoba u Banjskoj

Autor:

Vesti

12.10.2023

09:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naše prisustvo na Kosovu je važno. Videli smo da je nedavno došlo do pojačane napetosti i zato je važna odluka o povećanom prisustvu Kfora na Kosovu - istakao je Stoltemberg.

KOSOVO U FOKUSU SAMITA NATO U BEISELU: Ministri se oglasili o bezbednosnoj situaciju posle sukoba u Banjskoj

Foto: Tanjug/AP

Evropska unije

Ministri odbrane NATO su na sastanku kojem je prisustvovao i predsednik Ukrajine Zelenski poručili da kriza na Bliskom istoku neće uticati na njihovu spremnost da nastave vojnu pomoć Ukrajini. Savet ministara odbrane Alijanse pozdravio je jačanje snaga Kfora na Kosovu i Metohiji posle oružanog incidenta u Banjskoj.

Pomoć Ukrajini u naoružanju trebalo je da bude centralna tema sastanka u sedištu NATO, ali se posle napada Hamasa, na dnevnom redu našla i situacija na Bliskom istoku.

Iznenadna poseta predsednika Zelenskog, objavljena kada je već bio u Briselu doprinela je da se fokus vrati na Ukrajinu.

- Hrabrost ukrajinskih oružanih snaga i odlučnost naroda nas zadivljuju. Bićemo i dalje uz vas i nastaviti sa podrškom jer je to važno i za sve zemlje NATO-a - rekao je generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da će sledeća zima biti veliki izazov.

- Spremni smo, ali će nam biti potrebna podrška lidera i zato sam ja danas ovde. Razgovaraćemo kako da isteramo Rusiju sa naše zemlje jer to je ono što će zaustaviti rat - rekao je Zelenski.

Na sastanku tzv kontakt grupe za odbranu Ukrajine američki sekretar za odbranu najpre je osudio terorističke napade u Izraelu, a zatim najavio novi paket vojne pomoći Vašingtona Kijevu od 200 miliona dolara.

- Paket uključuje municiju za novi sistem protivvazdušne odbrane koji ćemo uskoro isporučiti Ukrajini, artiljerijsku municiju i projektile, oružje za borbu protiv tenkova i ruskih dronova - rekao je ministar odbrane SAD Lojd Ostin.

I druge poruke poslate sa sastanka NATO išle su u sličnom pravcu, rat u Ukrajini nije ograničeni regionalni konflikt već pretnja bezbednsti cele Evrope i da će se podrška Kijevu nastaviti dok to bude potrebno. Osim gorućih tema Ukrajine i Izraela, ministri su se oglasili i o situaciju na Kosovu, posle sukoba u Banjskoj.

- Naše prisustvo na Kosovu je važno. Videli smo da je nedavno došlo do pojačane napetosti i zato je važna odluka o povećanom prisustvu Kfora na Kosovu - istakao je Stoltemberg.

Sastanak u sedistu NATO nastavlja se i sutra kada će o situaciji posle napada Hamasa izvestiti izraelski ministar odbrane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (10)

Loading
Nataša

12.10.2023 09:40

Međunarodna zajednica je davno trebalo da odreaguje na Kurtijevo divljaštvo.

Dane

12.10.2023 09:41

Više puta je Vučić jasno rekao da se Srbija nikada ni direktno ni indirektno neće odreći svoje teritorije a KIM je deo Srbije.

Bogdan

12.10.2023 09:41

Srbija je ta koja je tražila pojačane strane KFOR-a na KiM.

Ana

12.10.2023 09:42

Za situaciju na Kosovu i Metohiji isključivi krivac je Aljbin Kurti.