PROBAO DA NE SVEDOČI, KAD JE ČUO KAZNU PRISTAO: Nastavak suđenja Tačiju u Hagu obeležio pokušaj svedoka da se povuče!

Autor:

Vesti

11.10.2023

14:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Panel je zatim delimično uvažio zahtev svedoka za odlaganjem i naložio da će se svedočenje svedoka W04577 nastaviti u ponedeljak, 16. oktobra.

PROBAO DA NE SVEDOČI, KAD JE ČUO KAZNU PRISTAO: Nastavak suđenja Tačiju u Hagu obeležio pokušaj svedoka da se povuče!

Foto: Tanjug/AP

Hašim Tači

Nastavak suđenja nekadašnjim liderima tzv. OVK počeo je danas pokušajem 29. svedoka Tužilaštva W04577 da izbegne svedolenje. Naime, on je zatražio da se konsultuje sa svojim dežurnim braniocem, koji se kasnije obratio sudu na privatnoj sednici sa zahtevima svedoka.

Nakon toga, panel je obavestio advokata o mogucćnosti sankcija u skladu sa pravilom 141(6) Pravilnika i članom 42(7) i (8) Zakona u kojima piše:

- Ukoliko se svedok koji je uredno pozvan ne pojavi ili ne opravda svoj propust da se pojavi, ili ako bez dozvole ili valjanog razloga napusti mesto gde bi trebalo da bude ispitan, svedok može biti primoran da se pojavi i može biti novčano kažnjen do dvesta pedeset evra za svako neodazivanje na poziv. Ako se uredno pozvani svedok pojavi, ali nakon što bude upozoren na posledice odbije da svedoči bez zakonitog opravdanja, može biti kažnjen novčano do dvesta pedeset evra. Ako nakon što je kažnjen, svedok odbija da svedoči, može se lišiti slobode. Ovo lišavanje slobode traje onoliko dugo koliko svedok odbija da svedoči ili dok njegovo svedočenje ne postane nepotrebno, ili dok se ne okonča krivični postupak, ali ne duže od jednog meseca.

Panel je zatim delimično uvažio zahtev svedoka za odlaganjem i naložio da će se svedočenje svedoka W04577 nastaviti u ponedeljak, 16. oktobra.

U stolicu za svedoke zatim je seo  30. svedok tužilaštva na suđenju. Radi se o zaštićenom svedoku W04769. Prema kratkom sažetku pročitanom u sudnici, ovaj svedok je bivši pripadnik OVK, čiji iskaz će se, između ostalog, odnositi na komandnu strukturu OVK u Albaniji kao i u zoni Paštrik. 

Inače, poslednjih dana se u procesu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija koji se terete za ratne i zločine protiv čovečnosti, najmanje 102 ubistva, mučenja, prinudno lišavanje slobode, se dosta govorilo o zastrašivanju svedoka. Uhapšena su dvojica bivših pripadnika tzv. OVK koji su pokušali da utiču na jednog svedoka. Takođe, u sudnici je zabeležen slučaj da je svedok pokušao da promeni svoj pređašnji iskaz, ali mu je sudija to zabranio i u spise uvrstio prvonitne izjave.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading