NEMAČKA ŠALJE NOVIH 150 VOJNIKA NA KIM! Kfor jača svoje snage, evo kad stižu i kako će biti raspoređeni

Autor:

Vesti

06.10.2023

13:05 >> 14:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

- Odluka o promeni odnosa snaga u Kforu se uvek donosi multinacionalnim procesom donošenja odluka - naveo je portparol nemačkog ministarstva odbrane.

NEMAČKA ŠALJE NOVIH 150 VOJNIKA NA KIM! Kfor jača svoje snage, evo kad stižu i kako će biti raspoređeni

Foto: www.profimedia.rs

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok, izjavila je danas u Tirani da bi trebalo "pokazati veću odlučnost pojačanim prisustvom Kfora u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji".

Njenu izjavu pratilo je saopštenje Ministarstva odbrane Nemačke, da će u aprilu sledeće godine poslati dodatnih 150 vojnika na Kosovo i Metohiju u okviru misije Kfora.

Dodaje se da odluka nema nikakve veze sa trenutnim tenzijama na severu Kosovu i Metohiji, te da se dodatne trupe šalju kao zamena za austrijske snage koje su se povukle, prenosi Rojters.

- Odluka o promeni odnosa snaga u Kforu se uvek donosi multinacionalnim procesom donošenja odluka - naveo je portparol nemačkog ministarstva odbrane.

Kako se navodi, 150 nemačkih vojnika neće povećati ukupan broj pripadnika misije Kfora.

"Loši odnosi pretnja po region"

Nemačka političarka ocenila je da je sukob između Beograda i Prištine potencijalna pretnja Berlinskom procesu, prenosi "Albenian post". Berbok će u Tirani učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova u okviru Berlinskog procesa.

- Ovde smo usred Evrope i to je način da se ide brže prema EU. To je važno za povezanost između Zapadnog Balkana i Evropske unije - dodala je Berbok.

ri vladajuće nemačke stranke, Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Liberali (FDP), izjasnile su se za jačanje mirovne misije Kfora na Kosovu pod komandom NATO, što podrazumeva i raspoređivanje dodatnih snaga nemačkog Bundesvera.

- Nemačka bi trebalo, u konsultaciji sa svojim saveznicima, hitno da proveri da li je mandat Kfora u potpunosti ispunjen i da pošalje još vojnika na Kosovo - rekao je za magazin Špigel političar Zelenih Anton Hofrajter, prenosi Dojče Vele.

Dačić na sastanku u Tirani

Srbiju će na ovom sastanku predstavljati prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, a kako je najavila Evropska komisija.

Na sastanku će učestvovati evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, a u fokusu će biti regionalna saradnja i smanjenje troškova rominga između EU i Zapadnog Balkana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading