NIKAD ISKRENIJE! IGOR MIROVIĆ, PREDSEDNIK VLADE VOJVODINE: Trčim samo za loptom i devojkama! (VIDEO)

Autor:

Vesti

02.10.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očev savet da ne trči za autobusima i ženama, Igor Mirović, predsednik vlade Vojvodine, poslušao je samo polovično. U intervjuu za Srpski Telegraf i Republiku priznao je da za devojkom ume da potrči, baš kao i za loptom, kada se okupi sa prijateljima na fudbalskom terenu.

NIKAD ISKRENIJE! IGOR MIROVIĆ, PREDSEDNIK VLADE VOJVODINE: Trčim samo za  loptom i devojkama! (VIDEO)

Foto: Republika.rs

Igor Mirović

Očev savet da ne trči za autobusima i ženama, Igor Mirović, predsednik vlade Vojvodine, poslušao je samo polovično. Novinarki Srpskog telegrafa priznao je da za devojkom ume da potrči, baš kao i za loptom, kada se okupi sa prijateljima na fudbalskom terenu.

Njegova velika ljubav je i književnost, te smo razgovor počeli pitanjem da li je tačno da politika i poezija ne idu zajedno:

- Nije! A da bih to dokazao pročitaću jednu moju pesmu, Homopolitikus:

"Svojim poslednjim atomom, odupri se snazi sila koje te čereče i polove, upinjući se da dokažu na tvom važnom primeru pokvarenost Homoplitikusa

Um i telo motaj čvrstim užetom otpora, zakorači u suprotnost, svemu što žele prevrtljivi rizničari nedovršenosti budi brana

poslednji atom oslonac biće i prvi vesnik otelotvorenja svetla".

- U zbirci pesama Povratak u logos pokušao sam da se suprotstavim toj tezi da je nemoguće delati u javnom životu, u životu koji je često prljav i nedovršen posebno ne u odnosu na pesnička stremljenja. I odgovorio sam ti na dobar način.

  • Žive li u miru poliričar i pesnik?
Republika

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Igor Mirović

 

- Nije sve tako crno, iako je crnilo svuda oko nas. Mogu se pronaći svetle tačke...

  • Bio si uz SNS od nastanka stranke, ali nisi jurio funkcije?

- Više mi leži da jurim za nekom zgodnom devojkom... Nikako za autobusom, to je moj pokojni otac govorio. Više mi leži da jurim za doživljajem, za stihom, za motivom...

  • Padaju li današnje devojke na poeziju?

- Jedno je sigurno: sve one druge momke, koji se bave nekim drugim poslovima ili druge ljude koji ih privlače, mogao bih poput slučaja Crnjanskog i Tadije Sondermajera izazovem na dvoboj i da pokažem da poezija ima snagu, činili su to mnogi velikani tokom istorije. Mi koji se bavimo književšću imamo obavezu da se borimo za našu stvar, da snagom emocija, ne samo devojkama, već svima pokažemo da je to prava vrednost.

  • To je i fudbal, koji ti podjednako važan. Godinama sa istom ekipom igraš, družiš se...

- Priznajem da postoji samo jedan veći i poznatiji fudbaler u književnom životu od mene, a to je Dušan Kovačević. Kad god se vidimo, razgovaramo samo o fudbalu. Priznajem i zbog toga što je mnogo stariji od mene... Ali sve je to to deo društvenog i socijalnog miljea kojim čovek treba da se kreće kako bi održao sopstveni duh, povezao se sa drugim ...

  • Kako bi opisao sebe? Šta bi naveo kao vrlinu, a šta kao manu?

- Najveća vrline su mi dobronamernost i želja da pomognem, da učestvujem u nečem konkretnom važnom, društveno bitnom, odgovornom...A mana je nedostatak velikih ambicija.

Vučiću ne bih na crtu

- Teško. Teško da tu mogu da izvučem remi. On je zaista neko ko strategijski razmišlja i ta njegova unutrašnja energija nije slučajna, ima i u šahu svoju izražajnost. Sposoban je da razmišlja i više koraka unapred. Ja tu sposobnost nemam, čovek sam trenutka, možda je u tome tajna zbog čega ponekad napišem dobru pesmu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Miki

03.10.2023 07:57

Predsednik Vlade Vojvodine, a ne juri za funkcijama?!