PALA ODLUKA VLADE SRBIJE! Celokupno područje Spomen parka ''Jajinci'' dato na upravu Muzeju žrtava genocida, premijerka Brnabić održala govor (FOTO)

Autor:

Vesti

01.10.2023

18:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Ana Brnabić je to danas pomenula u svom govoru na stratištu rodoljuba u Beogradu.

PALA ODLUKA VLADE SRBIJE! Celokupno područje Spomen parka ''Jajinci'' dato na upravu Muzeju žrtava genocida, premijerka Brnabić održala govor (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Vlada Republike Srbije je donela odluku da celokupno područje Spomen–parka ''Jajinci'' dodeli na upravljanje Muzeju žrtava genocida.

Premijerka Ana Brnabić je to danas pomenula u svom govoru na stratištu rodoljuba u Beogradu. Ovo je deo govora kada to pominje:

Dragi sunarodnici i sugrađani,

Srbija, ne zaboravlja svoje nedužne stradalnike, i njihovu žrtvu ugrađuje u temelje svoje slobode, nezavisnosti i samostalnosti.

Srbija u ovo naše vreme uspostavlja istinsku kulturu sećanja utemeljenu u celovitom i objektivnom poznavanju prošlosti i odlučno usmerenu ka suprotstavljanju svakom obliku mržnje, nasilja, isključivosti i netolerancije.

Upravo stoga čitava naša država, a predsednik Republike i Vlada Srbije u posebnoj meri, pružaju punu podršku Muzeju žrtava genocida - našoj matičnoj ustanovi u oblasti kulture sećanja na žrtve genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima na području Nezavisne Države Hrvatske, kao i svim našim sunarodnicima i sugrađanima postradalim usled okolnosti ratnih i zločina protiv čovečnosti izvršenih nad njima tokom perioda Drugog svetskog rata.

Zato je Vlada Srbije donela odluku da se upravo Muzeju žrtava genocida, na staranje i upravljanje, dodeli celokupno područje Spomen-parka ''Jajinci''.

Ukoliko znamo da je Spomen–park ''Jajinci'' uspostavljen još daleke 1951., i da od tada nije poveren na staranje i upravljanje nijednoj ustanovi kulture, onda nam svima postaje jasno u kojoj je meri ova i ovakva odluka Vlade dugo očekivana, potrebna i istorijska.

Time su konačno stvoreni osnovni preduslovi da Muzej žrtava genocida dobije svoj namenski objekat i to upravo ovde, u Jajincima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading