JOŠ JEDAN VID PRITISKA NA SRBIJU? Šešelj detaljno objasnio uslov koji je postavio Hagu: "Spreman sam da idem, ali..."

Autor:

Vesti

29.09.2023

18:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šešelj je izjavio da će se rado odazvati sudu u Hagu samo ako se sud izmesti iz Holandije u neku drugu državu.

JOŠ JEDAN VID PRITISKA NA SRBIJU? Šešelj detaljno objasnio uslov koji je postavio Hagu: "Spreman sam da idem, ali..."

Foto: printscreen/TV Happy

Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke (SRS), izrazio je svoje mišljenje u vezi sa novom haškom optužnicom i izručivanjem optuženih srpskih državljana Haškom tribunalu.

Šešelj se slaže sa stavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je nova haška optužnica još jedan vid pritiska na Srbiju, posebno u svetlu aktuelnih tenzija na Kosovu i Metohiji.

- Već su jednom to razmatrali u specijalnom sudu i odbačen je zahtev u pogledu Verice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića. Oni su i dalje optuženi i za njima je još uvek raspisana crvena Interpolova poternica - podseća predsednik SRS.

Komentarišući svoju izjavu da će se rado odazvati sudu u Hagu samo ako se sud izmesti iz Holandije u neku drugu državu, Šešelj je predložio da to bude Avganistan, iz više razloga. 

- Prvo, Avganistan je planinska država, Kabul je na visokoj nadmorskoj visini, tamo je klima suva što nama starcima odgovara zbog pluća, a avganistanski narod je to zaslužio zbog svoje veličanstvene pobede nad američkom soldateskom posle dvadesetogodišnjeg rata - rekao je on i dodao da Avganistan zaslužuje da mu se ukaže to poverenje iz moralnih političkih razloga.

Takođe, Šešelj ističe da je, prema zakonu Srbije, isporuka optuženih Haškom tribunalu nemoguća jer je zakon SRJ (Savezna Republika Jugoslavija) usvojen koji dozvoljava izručivanje srpskih državljana samo ako su optuženi za najteža krivična dela koja se sude po međunarodnom javnom pravu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading