BORELJ OSUDIO NAPAD NA SEVERU KiM: Visoki predstavnik EU razgovarao s Vučićem i Kurtijem

Autor:

Vesti

24.09.2023

19:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U saopštenju se još dodaje da EULEX kao drugi faktor bezbednosti prati situaciju na terenu i ostaje spreman da podrži privremene prištinske institucije u obezbeđivanju stabilnosti.

BORELJ OSUDIO NAPAD NA SEVERU KiM: Visoki predstavnik EU razgovarao s Vučićem i Kurtijem

Foto: Tanug/AP

Kancelarija za spoljne poslove EU (EEAS) saopštila je da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj razgovarao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, kao i da je nazvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog dešavanja na severu KiM.

Borelj je, kako se navodi u saopštenju, najoštrije osudio "današnju agresiju".

On je uputio i saučešće porodici, kolegama i voljenima policajca koji je izgubio život dok je vršio dužnost, i poželeo brz oporavak povređenom policajcu.

Borelj je takođe nazvao i predsednika Srbije Vučića, navodi se u saopštenju.

Borelj je još jednom pozvao napadače da se predaju i da puste poklonike da bezbedno napuste manastir Banjska, pozivajući i na uspostavljanje mira i stabilnosti.

U saopštenju se još dodaje da EULEX kao drugi faktor bezbednosti prati situaciju na terenu i ostaje spreman da podrži privremene prištinske institucije u obezbeđivanju stabilnosti i bezbednosti, u skladu sa svojim mandatom i u bliskoj saradnji sa Kforovom misijom NATO.

Podsetimo, jedan kosovski policajac noćas je poginuo, a jedan ranjen u pucnjavi u selu Banjska, saopštila je jutros Kosovska policija.

Naknadno su saopštili da je u razmeni vatre koja je sporadično trajala tokom dana ubijena trojica napadača. Od jutros su administrativni prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni u smeru ka Kosovu i Metohiji. 

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
Nebojša

24.09.2023 19:58

Borelj reaguje samo na vesti da je neki Albanac upucan, a na one upucane Srbe nije reagovao...

Goga

24.09.2023 19:59

Napad koji se desio na KiM je za svaku osudu i nema opravdanja za takvo ponašanje.

Tanja

24.09.2023 20:01

Ko god da je iscenirao napad Srbija sigurno nije. Sve je to Kurtijevo maslo samo da izazove sukobe sa Srbijom.

Petra

24.09.2023 20:01

Pitam se samo da li ce ostati na ovoj"osudi" ili ce konacno nesto preduzeti da zastite Srbe na KiM od svakodnevnog terora.