RUSI U NJUJORKU POSTAVILI PITANJE VUČIĆU: On im je ovako odgovorio

Autor:

Vesti

19.09.2023

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se novinarima iz Njujorka, gde učestvuje na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

RUSI U NJUJORKU POSTAVILI PITANJE VUČIĆU: On im je ovako odgovorio

Foto: Printscreen/Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je izjavu novinarima u Njujorku, gde učestvuje na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Ruski novinari su ga pitali o stavu Srbije u vezi sa uvođenjem sankcija Ruskoj Federaciji.

Predsednik Vučić je odgovorio na ruskom jeziku, ističući da je to izuzetno teško pitanje za Srbiju i da se nada da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji. Naglasio je da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja do tog trenutka nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji.

Takođe, u razgovoru sa stranim novinarima, tema je bila obnovljeni sukob između Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu, a predsednik Vučić je pozvao na mir. On je istakao da Srbija podržava teritorijalni integritet država članica UN i da će uvek poštovati taj princip. Nadalje, izrazio je nadu da će prijatelji na Kavkazu na kraju izabrati put mira i izbegavati rat

Republika

Foto: Printscreen/Pink

Aleksandar Vučić u Njujorku

 

Tokom svog boravka, predsednik Vučić je imao mnogo sastanaka sa evropskim liderima prisutnim na skupštini. Spomenuo je da je već razgovarao sa većinom evropskih lidera, osim Đorđe Melonija. Takođe, najavio je ručak sa liderima Zapadnog Balkana.

Naglasio je važne susrete, uključujući one sa turskim predsednikom Erdoganom i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, kao i predsednikom Kube Miguelom Diazom Kanelom. Istakao je i očekivan razgovor sa kineskim potpredsednikom Hangom Žengom i mnoge druge važne bilateralne sastanke.

Predsednik je podelio utiske o skupštini, ističući da su američki i brazilski predsednici izrazili različite poglede. Pohvalio je predsednika Brazila koji je dobio veći aplauz od američkog predsednika, što je bila neobična situacija. Takođe je primetio promene u raspoloženju azijskih i afričkih zemalja, posebno iz Azije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

.

Komentari (76)

Loading
Sara

19.09.2023 19:39

Vučić uvek poziva na mir I stabilizaciju odnosa među državama.

Jovan

19.09.2023 19:41

Srbija i Rusija su veliki prijatelji I naravno da do uvođenja sankcija neće doći.

Lidija

19.09.2023 19:42

Pozivanje na mir I razrešenje sukoba u ovim trenucima je veoma važno.

Mia

19.09.2023 19:43

Srbija ostaje pri svome i nece uvesti sankcije Rusiji!