"UVEDITE SRBIMA PONOVO VIZE!" Kurti namerno diže tenzije pred sastanak u Briselu: NEĆE MOĆI!

Autor:

Vesti

11.09.2023

07:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kurti tvrdi da je dosadašnji pristup Zapada prema Srbiji bio "meken" i da je vreme za oštrije mere.

"UVEDITE SRBIMA PONOVO VIZE!" Kurti namerno diže tenzije pred sastanak u Briselu: NEĆE MOĆI!

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Aljbin Kurti, predsednik Vlade tzv. Kosova, izneo je kontroverzne stavove uoči sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, pozivajući zapadne zemlje da primene "kaznenu politiku" prema Beogradu kako bi ga naterale da prizna nezavisnost Kosova. Ovi komentari dolaze u trenutku kada su odnosi između Beograda i Prištine napeti i zahtevaju oštre diplomatske napore za postizanje kompromisa.

- EU treba da zapreti Beogradu vraćanjem viznog režima. Oni bi bili spremni da odmah sprovedu sporazum, jer se ne bi usudili da izgube slobodno kretanje. Protiv Srbije treba preduzeti i oštre mere za strane investicije. Kada bi im se zapretilo povlačenjem investitora, Srbija bi se odmah disciplinovano ponašala. Činjenica je da EU i SAD podržavaju i pomažu Kosovo, ali je njihova greška što pokušavaju 'mirnim putem' da odvoje Srbiju od Rusije, mekom moći, a ne bičem. To ne funkcioniše - ističe Kurti za estonski "Delfi".

Kurti tvrdi da je dosadašnji pristup Zapada prema Srbiji bio "meken" i da je vreme za oštrije mere. Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica bi trebalo da primeni pritisak na Srbiju kako bi se primenio Ohridski sporazum za normalizaciju odnosa sa Kosovom, što podrazumeva "međusobno priznanje".

On dalje predlaže da Brisel, Vašington i druge svetske sile postave Srbiji "jasan ultimatum" - priznajte nezavisnost Kosova ili se suočite sa povlačenjem viza i odlaskom stranih investicija iz Srbije.

- Nastavljamo svim srcem da se borimo za svoju Srbiju i njene interese. Već za četiri dana nas očekuju važni razgovori u Briselu. Mi ćemo, kao i do sada, da insistiramo na miru i dijalogu i ukažemo na to da smo nedvosmisleno uz naš narod sa KiM. Baš kao što sam rekao i najmlađim oficirima Vojske Srbije - sebe, svoj narod i zemlju možemo da sačuvamo samo snagom, hrabrošću, marljivošću, odgovornošću i ozbiljnošću. I u ovim teškim vremenima još jednom smo pokazali da država brine o svim našim građanima i razume brige i probleme sa kojima se susreću - poručio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je na ove komentare video-snimkom u kom je istakao da neće odustati od borbe za interese svoje države. Njegov odgovor naglašava duboke razlike u stavovima između Beograda i Prištine uoči pregovora u Briselu.

Ovo najnovije izdanje tenzija između dve strane dodatno komplikuje već kompleksnu situaciju na Balkanu i ističe potrebu za odlučnim diplomatskim naporima kako bi se postigao održiv kompromis.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (91)

Loading
Maja

11.09.2023 07:35

Kurtija treba zaustaviti dok je vreme

Tole

11.09.2023 07:36

Za razliku od Kurtija Vučić vodi razumnu politiku mira i regionalne stabilnosti.

nena

11.09.2023 07:41

Beograd nikad neće priznati KiM kao nezavisnu državu i to Kurti već treba jednom da shvati

Mina

11.09.2023 07:42

Kurti je čovek koji preko svega gazi samo da bi ostvario svoj cilj, a to je progon Srba sa KiM.