NEKA ŽIVI VOJSKA SRBIJE, ŽIVELA SRBIJA! Vučić uručio sablje najboljim kadetima: Nema ničeg lepšeg i časnijeg od služenja otadžbini (VIDEO)

Autor:

Vesti

09.09.2023

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Promocija najmlađih oficira Vojske Srbije predstavlja važan trenutak u vojničkim karijerama ovih mladih profesionalaca. Prve oficirske činove dobiće 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

NEKA ŽIVI VOJSKA SRBIJE, ŽIVELA SRBIJA! Vučić uručio sablje najboljim kadetima: Nema ničeg lepšeg i časnijeg od služenja otadžbini (VIDEO)

Foto: RTS

Ispred Doma Narodne skupštine održana je promocija najmlađih oficira Vojske Srbije, a svečanoj ceremoniji prisustvovao je i predsednik Aleksandar Vučić.

Pre samog početka pukovnik Vojske Srbije Srđan Blagojević predao raport predsediku.

Svečanost je zvanično počala iznošenjem kadetske zastave i intomniranjem himne "Bože pravde" nakon čega se rektor Univerziteta odbrane Srbije brigadni general Boban Đorović obratio održao pozdravni govor kadetima koji će primiti oficirski čin.

Vučić se obratio kadetima

Predsednik Srbije citirao je vojvodu Mišića, da se u ratu lako gubi glava, ali i obraz, i poručio da je svestan koliko je teško vreme pred kadetima i koliko breme nose.

- Ničeg lepšeg ni časnijeg nema od služenja otadžbini, ali taj posao neće biti lak. Hvala vam na tome što ste odgovorno i ozbiljno pristupili tome - dodao je.

- Hvala vam što po kiši, suncu i snegu obavljate ne lake zadatke. Kada kažem teško vreme i breme, mislim na situaciju na svetu za koje nismo ni krivi ni dužni. Mi vojsku gradimo, u nju ulažemo više nego ikada. Pitajte vaše starije kolege, videćete koliko je danas lako nego predhodih godina. Danas je standard vojnika mnogo veći i neće vaši roditelji da brinu da li ćete da poreživljavate i godinama da budete podstanari, sve žemo toi rešavati. Ali morate da znate da vojska mora da reaguje u svakom trenutku. Zato ćemo da vas naoružavamo. Daćemo sve da čuvamo mir, ali, dragi oficiri, uvek morate da znate da samo svojom snagom, hrabrošćču,. ozbiljnoščlu i odgovornošću možemo naš narod i zemlju da sačuvamo - istakao je.

Republika

Foto: RTS

 

 

Porukom "Živela Srbija!" on je završio obraćanje, nakon čega su pripadnici Vojske Srbije i novi potporučnici počeli svečani defile, uz zvuke koračnice.

Nakon svečanog defilea usledio je nalet helikoptera MI-35 nad centrom grada.

Pozdrav pilota Mihajlovića i poruka najmlađim oficirima

Pilot major Nikola Mihajlović pozdravio je tokom naleta najmlađe oficire Vojske Srbije, poručivši im da služe časno i čuvaju ponos svoje otadžbine.

"Živela Srbija", poručio je major Mihajlović.

"Teret najodgovornije i najlepše profesije"

Jedan od najboljih kadeta Vojne akademije, sada potporučnik Đorđe Pešić, rekao je da su na Vojnoj akademiji naučili da nose teret najodgovornije i najlepše profesije, kao i da su spremni da preuzmu odgovornost za život svakog čoveka.

- U ime cele klase kažem da nam je bilo zadovoljstvo koračati tim putem. Pitanje časti za srpskog oficira srž je svih pitanja. Svako ko danas stoji u ovom stroju zaslužuje vaše poštovanje, jer je učen da zanemari svoje lične interese zarad opšteg dobra i jer su odlučni da ostaju uz svoj narod i budu svoji na svom - poručio je Pešić.

Najboljim potporučnicima sablje sa posvetom

Najboljima studentima u klasi Đorđu Pešiću, Viktoru Teodosiću, Milici Marinković i Dijani Đokić predsednik Alekdsandar Vučić uručio je sablje sa posvetom. Prehodnih godina uručivani su i pištolji ali to ove godine nije slučaj.

Foto: Tanjug/TARA RADOVANOVIĆ

 

 

Promocija najmlađih oficira Vojske Srbije predstavlja važan trenutak u vojničkim karijerama ovih mladih profesionalaca. Prve oficirske činove dobilo je 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

Sto četrdeset četvrta klasa pitomaca Vojne akademije diplomirala je procečnom ocenom 8,05 dok su diplomci VMA studie završili sa prosečnom ocenom 9,00.

Saobraćaj obustavljen u delu grada

Saobraćaj će biti obustavljen u Ulici Trg Nikole Pašića, Dragoslava Jovanovića, Takovska od Svetogorske do Bulevara kralja Aleksandra.Zatim će biti zatvoreno od Bulevara kralja Aleksandra od Beogradske do Kneza Miloša, Kneza Miloša od Nemanjine do Bulevara kralja Aleksandra, Dečanska od Terazijskog tunela do Trga Nikole Pašića, Resavska od Krunske do Bulevara kralja Aleksandra i Vlajkovićeva od Trga Nikole Pašića do Majke Jevrosime.

Program svečanosti uveličaće i naleti vazduhoplova Vojske Srbije, kao i nastupi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i Reprezentativnog orkestra Garde.

Tokom održavanja manifestacije, do 14:30, biće zaustavljen saobraćaj ispred Doma Narodne skupštine i u okolnim ulicama.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (103)

Loading
mile

09.09.2023 11:04

Promocija nase vojske i mladih oficira je lepa svecanost kojoj prisutvuje predsednik Vucic.

mare

09.09.2023 11:04

Vojska Srbije je ponos i dika svih nas a posebno kada se pogleda ova mladost i lepota od najmlađih oficira.

Tanja

09.09.2023 11:06

Naša Vojska je stub Srbije. Zahvaljujući Predsedniku Vučiću i Vladi Srbije danas se dosta ulaže u Vojsku.

Branko N

09.09.2023 11:06

Sada zaista imamo vojsku za ponos.