SRBIJA NAM JE VAŽNA Ambasador Egipta u Beogradu: Zajedno protiv svetske krize

Autor:

Vesti

10.08.2023

10:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radimo na unapređuju saradnje u resorima ppoljoprivrede, turizama, građevinarstva, infrastrukture. Sporazum o slobodnoj trgovini trebalo bi da bude spreman za potpisivanje do kraja godine, kaže ambasador Basel Salah

SRBIJA NAM JE VAŽNA Ambasador Egipta u Beogradu: Zajedno protiv svetske krize

Foto: ST/Nemanja Pančić

U ovoj godini se obeležava 115 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Egipta. Basel Salah, ambasador Egipta u Beogradu, priča u intervjuu za Republiku i Srpski telegraf da su veze dve države izvanredne i zasnovane na bogatim istorijskim temeljima, ali da ima prostora da se unapređuju u sektorima poljoprivrede, turizma, građevinarstva i infrastrukture.

Ne isključuje ni dolazak egipatskih investitora i najavljuje da predano radi na uzvratnoj poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kairu nakon što je njegov egipatski kolega Abdel Fatah el Sisi lane boravio u Beogradu, što se dogodilo prvi put posle tri i po decenije.

- Egipat i Srbija održavaju izvanredne veze u novijoj istoriji, ukorenjene u karakterističnim i identičnim pogledima i ciljevima ka budućnosti svojih zemalja i naroda. Odlični odnosi zasnovani su na snažnim istorijskim vezama, posebno u vreme predsednika Nasera i Tita, kada su u okviru Pokreta nesvrstanih Egipat i Jugoslavija sarađivali u korist celog nezavisnog i slobodnog sveta. Uzimajući u obzir veliki broj savremenih izazova na međunarodnoj sceni, nastavak saradnje, na osnovu kumulativnih identiteta, danas je od velikog značaja. Ovogodišnji jubilej prilika je za pregled aktuelnih odnosa u cilju procene potencijala za buduću saradnju za dobrobit obe zemlje i naroda.

Ima li mesta za unapređenje te saradnje?

- Kada je u pitanju politički nivo, obe zemlje imaju neprikosnovene odnose, u svetlu pozicija velikih zemalja unutar svojih regiona. Egipat i Srbija rade na realizaciji sporazuma o slobodnoj trgovini, koji će, nadamo se, biti spreman za potpisivanje do kraja ove godine, što će značajno unaprediti bilateralne trgovinske odnose i dovesti do istraživanja mnogobrojnih investicionih mogućnosti. Takođe, pokušavamo da održimo 19. sednicu Zajedničkog komiteta za ekonomiju, tehničku i naučnu saradnju do kraja godine, kojim bi trebalo da predsedava niz egipatskih i srpskih ministara. Oni će imati priliku da razgovaraju o perspektivama ekonomske saradnje obe zemlje.

Gde su šanse za razvoj?

- Ambasada će nastaviti napore da istraži načine za intenziviranje ekonomskih odnosa u oblastima poljoprivrede, trgovine, investicija, informisanja i komunikacionih tehnologija. Jedna od najvažnijih oblasti je kultura budući da obe zemlje iza sebe imaju izvanrednu istoriju, koja otvara vrata značajnim mogućnostima za saradnju. Efikasno primenjujemo memorandum o razumevanju u oblasti kulture, posebno što se tiče organizovanja Egipatske kulturne nedelje u Srbiji i Srpske kulturne nedelje u Egiptu 2024. Egipatske folklorne trupe učestvovaće u nekoliko kulturnih manifestacija, na sajmovima ručnih radova u Srbiji, kao i na međunarodnom festivalu folklora u Bogatiću, Loznici, Sremskoj Mitrovici i Bečeju.

Foto: ST/Nemanja Pančić

Ambasador Egipta Basel Salah o priotitetima u saradnji

 

Lično radite na realizaciji tri velike investicije u Srbiji? 

- Dve zemlje, uprkos geografskoj udaljenosti, uvek će ostati važne jedna drugoj. Egipatska vlada je postigla revolucionarne rezultate u razvoju u oblastima logistike, uslužne infrastrukture, izgradnje velikih projekata u oblasti saobraćaja, puteva i javne komunalne usluge. Egiptu je Srbija važna jer možemo da radimo zajedno da bi se smanjile negativne posledice trenutne svetske krize na globalni ekonomski razvoj.

Šta to konkretno znači? 

- Posvećeni smo zato koordinaciji sa Vladom Srbije i privatnim kompanijama, kako bi razgovarali o mogućnostima obezbeđivanja egipatskih građana adekvatnim osnovnim dobrima, ne s- amo pšenicom i kukuruzom, već i pirinčem, šećerom, uljem, mesom, itd, kako bi se sprečila eventualna nestašica na domaćem tržištu. Pored toga, želimo da ohrabrimo privrednike sa obe strane da iskoriste mnoge mogućnosti koje se mogu iskoristiti u oblastima kao što su poljoprivreda, turizam, građevinarstvao i infrastruktura, posebno u mega projektima.

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi posetio je prošle godine Srbiju. Prvi je egipatski predsednik koji je došao u u Beograd posle 35 godina. Vide li se efekti posete?

- Poseta se smatra jasnim i jakim pokazateljem negovanja naših prijateljskih veza i spremnost i Egipta i Srbije da daju snažan podsticaj bilateralnim odnosima u svim sferama. Nije bila samo istorijska, već i suštinska za postavljanje solidne osnove za saradnju mnogih institucija s obe strane i izgradnju i održanje uspešnog strateškog partnerstva. Potpisano je 12 memoranduma o razumevanju, koji pokrivaju mnoga polja. Nastavljamo da ubiremo plodove ove posete, veliki je broj poseta na visokom zvaničnom nivou.

Egipat je među četiri najpopularnije destinacije za srpske turiste. Radi li se na promociji Srbije i turističke ponude u Egiptu, koja ima 100 miliona stanovnika?

- Sarađujemo s nadležnim srpskim vlastima na proširenju saradnje u turističkoj industriji. Na primer, Egipat je zemlja koja ima dosta naprednog iskustva u upravljanju hotelima, kao i najrazvijenije plutajuće hotele i industrije za krstarenje rekama u svetu, kroz jedinstveni potez Lukor - Asuan - Abu Simbel. Postoji dosta iskustva za razmenu i obećavajući potencijal za ulaganja iz Egipta u tom pogledu. Zauzvrat, Srbija ima dobro uspostavljeno znanje u oblasti medicine i velnes-turizma, od kojeg egipatska strana može imati koristi.

Obišao gotovo čitavu Srbiju

Jeste li putovali po Srbiji, šta bi bila Vaša preporuka?

- Naravno, obišao sam mnoga mesta. Srbija je skriveni dragulj Evrope, ima dovoljno toga da se u njoj zabavi, uživa u istoriji, neverovatnoj prirodi, ljubaznim i velikodušnim ljudima i divnoj kulturi. Moja porodica i ja smo mnogo uživali na Zlatiboru i Tari, skijanju na Kopaoniku, boraveći u jednoj od neverovatnih drvenih koliba u selima Drvengrad ili Mokra Gora, čamcem obilazeći vijugavi Uvac. Obišli smo tvrđavu Golubac, manastir Studenica, ali i Novi Sad, Sremski Karlovci, Jagodina, Subotica, Novi Pazar, Kraljevo, Pančevo, Šabac...

Posete su vrhunac svih napora

Na polovini ste mandata. Šta će biti prioriteti rada u narednom periodu?

- Uspeli smo da ostvarimo istorijsku posetu Srbiji  predsednika El-Sisija, jula 2022. a ja se trudim da se ostvari i poseta predsednika Vučića Egiptu, bilo do kraja ove ili početkom sledeće godine. Verujem da su ove dve posete vrhunac svih napora koji su se dogodili u unapređenju bilateralnih odnosa. Posvetiću posebnu pažnju kulturnom sektoru, ne samo na nivou dve Vlade, već i na međupokrajinskim i gradskim nivoima.  

Beograd odlična mešavina

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Ambasador Egipta Basel Salah: Beograd me oduševljava

Kakvi su utisci o Beogradu, Srbiji?

- Beograd ima živu kulturnu scenu. Najviše uživam u predstavama i na kojoj sam bio, ne samo da je bilo puno publike, već sam osetio kao narod toplo reaguje na dobru umetnost. Ušće Save i Dunava u Beograd me podseća na dva rukavca Nila, Damijetu i Rozetu u rasponu od Kaira. Beograd je odlična mešavina. Grad ima više internacionalnih kuhinja i restorana koji se otvaraju, koji obećavaju da će to biti kosmopolitski grad u budućnosti. Nadajmo se da će jedan od njih biti egipatski!

Kako provodite slobodno vreme ovde?

- Primetio sam da je srpska kultura tako bliska egipatskoj. Ova činjenica se lako primeti u hrani, muzici, umetnosti i narodnim nošnjama, tako da sam i ja provodio svoje slobodno vreme uživajući u ukusnoj hrani u bilo kom od vaših dobrih restorana, posećujući pozorišta, i ponekad, šetajući parkovima.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading