Novo poglavlje u ekonomskim odnosima Srbije i Ohaja

Autor: N.J.

Vesti

07.09.2023

14:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Privredna komora Srbije (PKS) i Departman za razvoj Ohaja (ODD) potpisali su danas Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti ekonomskog razvoja.

Novo poglavlje u ekonomskim odnosima Srbije i Ohaja

Foto: Promo/PKS

Privredna komora Srbije (PKS) i Departman za razvoj Ohaja (ODD) potpisali su danas Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti ekonomskog razvoja. To je prvi ekonomski sporazum koji je PKS potpisala sa jednom američkom nacionalnom asocijacijom sa ciljem jačanja i unapređenja privrednih veza dveju država, povezivanja poslovnih zajednica, podsticanja investicija kompanija iz Ohaja u Srbiji, kao i povećanja izvoza srpskih proizvoda i usluga na ovo američko tržište. 

Memorandum su potpisali Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS i Lidija Mihalik, direktorka ODD, a ceremoniji u Komori prisustvovali su general-major Džon Heris, koji predvodi državnu delegaciju Ohaja u poseti Srbiji,  Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD i Kristofer Hil, ambasador SAD u Srbiji. 

„Ovo je izuzetno važan dan za bilateralne i ekonomske američko-srpske odnose. Potpisivanjem Memoranduma između Komore i Departmana za razvoj Ohaja, dosadašnju saradnju dve države proširujemo i na civilni sektor, i to je važna poruka i za američke privrednike i investitore, kao i za srpske privrednike. Radićemo na organizaciji posete privredne delegacije koja će iz Srbije otići u Ohajo sledeće godine, a nadam se i iz Ohaja doći u Srbiju. PKS je prethodnih godina radila na značajnom unapređenju privrednih odnosa Srbije i Amerike, koji su veoma specifični i u kojima dominira sektor najmodernijih usluga, dok naš izvoz beleži suficit sa SAD“, rekao je Vesović.

Foto: Promo/PKS

Čestitanje nakon potpisivanja

Vesović je istakao da postoji duga i dobra klima razumevanja i saradnje dve strane koja će doprineti da se iskoriste u potpunosti domaći privredni potencijali kako bi se povećao nivo američkih investicija u Srbiji.

 „Ovim sporazumom Ohajo i Srbija stvaraju snažno partnerstvo, ujedinjeno zajedničkom vizijom pokretanja ekonomskog rasta i prosperiteta. Naša zajednička posvećenost utire put za inovacije, trgovinu i obostranu korist, dok koristimo snagu naših regiona da stvaramo dinamičnu i prosperitetnu budućnost“, izjavila je Mihalik. 

 „Ovaj sporazum se gradi na čvrstim temeljima saradnje između Ohaja i Srbije. Već 18 godina Nacionalna garda Ohaja i Vojska Srbije učestvuju u aktivnostima bezbednosne saradnje u okviru Programa državnog partnerstva. Te aktivnosti su uključivale posete i razmene, vojnu obuku i vežbe, razmenu informacija, saradnju u pripremi za prirodne nepogode i profesionalni razvoj. Temelji postavljeni tim naporima rezultirali su opsežnom saradnjom između Ohaja i Srbije, uključujući i danas potpisani ekonomski sporazum“, rekao je Heris.

Foto: Promo/PKS

Fotografisanje nakon potpisivanja

Ambasador Đurić je istakao da je danas u Beogradu „posađeno važno seme saradnje između Srbije i Ohaja u ekonomskoj sferi“ i izrazio uverenje da će potpisivanje Memoranduma dovesti nove investicije, razmenu iskustva, i priliku da se ekonomska saradnja dve države dovede na novi nivo.

Pozdravljajući potisivanje Memoranduma, ambasador Hil je izjavio da ima obavezu da ohrabri i ostalih 49 država Amerike da slede primer Ohaja, jer, kako je istakao, kada se postigne ovako značajan sporazum sa velikom državom, kakva je Ohajo i institucijom poput PKS, to može doneti samo sjajne rezultate. 

Predstavnici ODD prvi put borave u Srbiji u okviru posete Nacionalne garde Ohaja koja tradicionalno u septembru posećuje našu zemlju. 
ODD je nacionalna agencija Ohaja koja pomaže privrednicima i kompanijama da prošire i internacionalizuju svoje poslovanje, investiraju u inostranstvu, povezuju se sa poslovnim partnerima, učestvuju na sajmovima i drugim svetskim manifestacijama. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading