GRICKAŠ KLIPSI I RADIŠ ZA KURTIJA: Ko pogleda deklaraciju na pakovanju kokica pomisliće da je Kosovo priznato

Autor:

Vesti

05.09.2023

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na pakovanju stoji da se proizvod, koji u Srbiji pravi multinacionalna kompanija "Pepsiko", izvozi u lažnu državu, bez ikakve zvezdice ili ograde.

GRICKAŠ KLIPSI I RADIŠ ZA KURTIJA: Ko pogleda deklaraciju na pakovanju kokica pomisliće da je Kosovo priznato

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Žalosno, ali istinito. Kompanija "Pepsiko", koja je u Srbiji kupila "Marbo" i ovde proizvodi veliki broj prehrambenih artikala, ponaša se kao da je lažna država Kosovo priznata. Ovde posluju, nama uzimaju pare, međutim, na deklaracijama svojih proizvoda ni po čemu ne tretiraju lažnu državu drugačije od ostalih priznatih zemalja.

Pokazuju koliki su licemeri

Kako je pokazalo istraživanje Republike, "Pepsiko" ni izdaleka nije jedina firma koja na ovaj način iskazuje potpuno nepoštovanje u državi u kojoj posluje. To za njih možda nije bitno, međutim, onda je krajnje licemerno što očekuju od građana Srbije da kupuju njihove proizvode, pune im kasu i povećavaju profit.

NEMA RAZLIKE

Sve će vam biti jasno kada pogledate, primera radi, šta piše na ambalaži klipsi (clipsy) kokica. Tamo se, među zemljama u koje se taj proizvod izvozi, doslovno navodi Kosovo, bez ikakve zvezdice, fusnote ili bilo čega sličnog što bi sugerisalo da se ta teritorija ipak po nečemu razlikuje od, na primer, Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije ili Bosne i Hercegovine. I da ne bude nikakve zabune, na deklaraciji dalje stoji "importues dhe distributor per Kosove!" (uvoznik i distributer za Kosovo), što nam ne ostavlja nikakvu sumnju kako multinacionalna korporacija "Pepsiko" tretira lažnu državu. Ali, i koliko poštuje zemlju Srbiju u kojoj radi i debelo zarađuje.

Na sve ovo ukazalo nam je nekoliko ogorčenih čitalaca. Kako su nam rekli, ne mogu da razumeju kako neko može tako da posluje.

- Niko ih ne tera da ovde rade i proizvode bilo šta. Dakle, u pitanju je biznis. Ali, i u tom biznisu mora se poštovati zemlja u koju si došao. Baš se pitam kako bi ih negde drugde tretirali da tako rade - kaže za Republiku Beograđanin Nikola Ivanović, jedan od čitalaca koji su nam se javili.

Naš sagovornik naglašava da je poreklom s Kosmeta, da tamo ima dosta rodbine i da mu je zbog toga ovo što radi "Pepsiko" još teže palo:

- Moja deca jedu te kokice. Ko zna koliko puta sam im kupio klipsi raznih ukusa. Tek nedavno, sasvim slučajno, pogledao sam šta piše na pakovanju. I šokirao se. Verujte, došlo mi je da plačem, da li je moguće da usred Srbije prave nešto na čemu piše da se izvozi na Kosovo. Bruka i sramota, nemam šta da kažem. Neka idu kod Kurtija, pa tamo nek prave šta hoće.

Da li je neko kažnjen?

Ovakvom ponašanju pojedinih proizvođača i distributera u neku ruku doprinose i labavi i nedefinisani propisi kada je ova oblast u pitanju. Uostalom, možete li se setiti neke situacije u kojoj je bilo koja firma morala da plati kaznu zbog ovakvog deklarisanja robe ili bilo čega sličnog.

NIJE JEDINI

I nije Ivanović jedini. Ko god se malo udubio i zainteresovao šta piše na klipsi kokicama (a verovatno i ostalim proizvodima iste firme), zasigurno se iznervirao. Među onima koji su nam se javili je i Angelina Radović. Ona je, kaže, bila toliko besna da se vratila u radnju i tražila da joj vrate pare za dve kesice kokica, pošto ih nije ni otvorila.

- Prodavačica me je gledala kao da sam poludela. Rekla mi je da je račun odavno otkucan i zamolila me da ne pravim problem, da će ona da plati te kokice, odnosno da mi da svoje pare, samo da ne pravim frku, kako mi je rekla. Njoj je, očigledno, bilo svejedno da li nam u sopstvenoj zemlji prodaju robu na kojoj piše da je Kosovo država. Samo sam izašla iz radnje i rekla da je to poslednji put da kupujem kod njih. A klipsi svakako više neću uzeti, pa da je poslednje čega ima u prodavnici - ne krije Angelina koliko je ljuta.

Na pitanja koja smo poslali kompaniji "Pepsiko" u Srbiji ni posle dve sedmice nismo dobili odgovore.

Pitanja na koja nismo dobili odgovor

1. Zbog čega na pakovanjima klipsi kokica, među zemljama u koje se taj proizvod izvozi, stoji i lažna država Kosovo, bez ikakve odrednice, poput zvezdice, ili neke druge, koja bi sugerisala o tome da se radi o teritoriji koju zemlja u kojoj proizvodite pomenute kokice, dakle Srbija, ne priznaje kao državu?
2. Da li smatrate da formulacijom "importues dhe distributor per Kosove!" (uvoznik i distributer za Kosovo) sugerišete da južnu srpsku pokrajinu smatrate državom? Napominjemo da ste potpuno istu formulaciju koristili za sve druge priznate države koje se pominju na pakovanju vaših kokica.
3. Da li iste formulacije koristite, kad je u pitanju pokrajina Kosovo i Metohija, i na ambalaži ostalih vaših proizvoda koji se tamo distribuiraju?
4. Kakvu poruku šaljete našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji u trenucima kada su suočeni s najozbiljnijim egzistencijalnim pritiscima albanskih vlasti kada Kosovo faktički tretirate kao nezavisnu državu, iako bi trebalo da poslujete po propisima i principima zemlje u kojoj imate svoje pogone za proizvodnju robe koju tamo distribuirate?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (3)

Loading
Ena

06.09.2023 08:29

Strašno.

Ena

06.09.2023 08:33

Kad se kod nas to dešava, šta da očekujemo od drugih. Užas.

Vesna

09.09.2023 20:02

Da li ogorčenim čitaocima smeta pozivni broj za Kosovo i Metohiju koji nije isti kao pozivni broj za Srbiju?