HOĆE IZBORE, NEĆE IZBORE: Kurtijeve opasne igre najavljuju "vruću" jesen u Prištini

Autor:

Vesti

03.09.2023

12:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na nedavnom Bledskom forumu, Kurti se obavezao da će na jesen organizovati lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova, sve u cilju smanjenja napetosti i udovoljavanja zahtevima Evropske unije.

HOĆE IZBORE, NEĆE IZBORE: Kurtijeve opasne igre najavljuju "vruću" jesen u Prištini

Foto: Tanjug/AP

Obećanje koje je premijer privremenih prištinskih instutucija Aljbin Kurti dao liderima regiona i zvaničnicima Evropske unije na Bledskom forumu, da će raspisati nove lokalne izbore na severu Kosova, otvorile su pitanje kreće li Priština put ili je u pitanju samo kupovina vremena kako bi se povukle kazne odnosno sankcije?

Bilo kako bilo, da nas čeka "vruća" jesen zbog nerazumnih poteza Prištine kao i da su Kurtijeve "igrarije" opasne, saglasni su poznavaoci političkih priloka u regionu.

Na nedavnom Bledskom forumu, Kurti se obavezao da će na jesen organizovati lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova, sve u cilju smanjenja napetosti i udovoljavanja zahtevima Evropske unije.

Međutim, mnogi skeptici tvrde da je Kurtijeva taktika sa peticijom za smenu gradonačelnika praktično neizvodljiva, a zapravo služi kao obmana za EU kako bi se izbegle kaznene mere.

U prilog tome ide i činjenica da gradonačelnici još nisu podneli ostavke, što bi učinili da se izbori zaista spremaju. 

Dvojica gradonačelnika iz Demokratske partije Kosova, u Zvečanu i Zubinom Potoku, su vrlo eksplicitno rekli da ne samo da su spremni da podnesu ostavke već da preferiraju taj način smene, da ne žele peticiju. S druge strane, gradonačelnici Samoopredeljenja, u Leposaviću i Severnoj Mitrovici, ne žele da podnesu ostavke.

Republika

Foto: FOTO TANJUG/ STR/ bg

 

- Dok god je Ljuljzim Hetemi u opštinskoj zgradi u Leposaviću, gde i spava duže od tri meseca, ne može se govoriti o bilo kakvom pomaku u stavu 'Samoopredeljenja' o tome da treba da napuste funkcije - za Kosovo onlajn poručuje Milica Andrić Rakić iz NVO Nova društvena inicijativa

Ovaj potez izaziva kontroverze i pravne nesporazume, jer mnogi pravni stručnjaci i predstavnici civilnog društva na Kosovu smatraju da je takav proces nezakonit i neostvariv.

Umesto bilo kakve konkretne akcije, Kurti uporno insistira na peticiji kojom bi najmanje 20 odsto birača sa severa zahtevalo glasanje o smeni gradonačelnika.To ne samo da je nepotpuno i ne daje odgovor na drugi korak, a to je lokalni referendum kojim bi se i glasalo o smeni, nego i nezakonito.

- Brojni stručnjaci su se već izjasnili da je to uputstvo nelegalno i da prevazilazi okvire definisane zakonom u vezi sa tom procedurom. Pitanje je da li će to uputstvo stupiti na snagu do 1. oktobra, nakon čega bismo imali 30 dana ako se nađe akter koji želi da prikuplja potpise da to i organizuje - objasnila je ona.

Šta ako ne prikupi dovoljan broj potpisa?

Otvoreno pitanje da li to znači da će se nastaviti sa procedurom smenjivanja samo tri gradonačelnika, a ne sva četiri ostaje da "visi u vazduhu" kao i previše nepoznanica i prostora gde taj proces može da se blokira, smatraju stručnjaci.

Ne postoje propisi o referendumu

Ne postoje propisi o referendumu i to pitanje ne može da se reši podzakonskim aktima, a poznavaoci političkih prilika smatraju da bi ova situacija mogla dovesti do donošenja zakona o referendumu, kako se ovakve stvari ne bi dešavale.

U odsustvu takvog zakona o referendumu, jedini način da se dođe do novih izbora na severu jeste da gradonačelnici podnesu ostavke iz moralnih razloga.

- Malo je verovatno da su gradonačelnici sami odlučili da ne napuštaju funkcije, pogotovo kad je reč o Hetemiju koji konstantno boravi u opštinskoj zgradi. Sumnjam da bilo ko na svetu smatra da je racionalna odluka da boravi u nekoj zgradi bez prestanka. Pretpostavljam da će se eventualna odluka o ostavkama doneti u koordinaciji sa šefom stranke, odnosno Kurtijem. Pa gradonačelnike niko ne može da spreči, ako žele, da podnesu ostavku. Mislim da ovo prosto doživljavaju kao neku vrstu žrtvovanja za partijski interes - kaže Andrić Rakić.

Šta Kurti onda pokušava da uradi time što obećava izbore, a s druge strane čini sve da se oni ne realizuju? 

Kupuje vreme.

Pokušaj da ubedi EU da je dovoljno kako bi se ukinule kaznene mere koje su uveden jer se ne radi na deeskalaciji situaciju na severu.

Zvaničnici EU su se jasno izjasnili da oni to ne smatraju dovoljnim, posebno kada je reč o koracima koje Kosovo treba da sprovede, a koji su dogovoreni u Bratislavi između šefa pregovaračkog tima Besnika Bisljimija i evropskog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka.

Dokaz te teorije jeste i činjenica da je izbore fizički nemoguće raspisati i realizovati u tako kratkom vremenskom roku.

Osim što gradonačelnici još nisu dali ostavke, čak i da se ispoštuju svi minimalni rokovi, kada se govori o administrativnom uputstvu za peticiju za smenu gradonačelnika, praktično je nemoguće održati nove izbore u naredna dva do tri meseca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading