"DA OPROSTIMO MORAMO, DA ZABORAVIMO NE SMEMO": Ministarka pravde odala počast žrtvama u Jasenovcu (FOTO)

Autor:

Vesti

02.09.2023

15:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom Svete arijerejske liturgije činodejstvovalo je više od deset arhijereja Srpske, Ruske i Makedonske pravoslavne crkve, a Liturgijom je načelstvovao Visokopreosvećeni ruski pravoslavni mitropolit budimpeštanski i sve Mađarske Ilarion.

"DA OPROSTIMO MORAMO, DA ZABORAVIMO NE SMEMO": Ministarka pravde odala počast žrtvama u Jasenovcu (FOTO)

Foto: Ministarstvo pravde

Ministarka pravde Maja Popović danas je, kao izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovala molitvenom okupljanju i centralnoj proslavi Svetih novomučenika jasenovačkih u Manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Tokom Svete arijerejske liturgije činodejstvovalo je više od deset arhijereja Srpske, Ruske i Makedonske pravoslavne crkve, a Liturgijom je načelstvovao Visokopreosvećeni ruski pravoslavni mitropolit budimpeštanski i sve Mađarske Ilarion.

Nakon liturgije, na humci u Jasenovcu obavljeno je sečenje slavskog kolača, a potom i osveštavanje novouspostavljene Istraživačke biblioteke u Jasenovcu. 

Tom prilikom, Popović je istakla da je predsednik Vučić iskreni zastupnik i promoter saradnje među narodima, kao i da nas strašni zločini i nepočinstva koja su se desila prema nedužnim jasenovačkim žrtvama obavezuju da u sebi i oko sebe iskorenjujemo mržnju i zlo.

Ona je navela i reči blaženopočivšeg patrijarha Germana "Da oprostimo moramo, ali da zaboravimo ne smemo".

Republika

Foto: Ministarstvo pravde

 

Ministarka Popović je ostakla da je Repulika Srbija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem posvećena razvoju i promociji kulture sećanja, koja je isceljujuća za budućnost celog našeg regiona.

U tom smislu posebno je naglasila neophodnost izgradnje dobrosusedskih odnosa među građanima Srbije, Hravatske i Bosne i Hercegovine, kao i celog regiona. „Po tome da li smo u tome napravili iskorak ili ne, pamtiće nas naša deca i istorija“,  istakla je Popović.

Ministarka Popović je prvi srpski državni zvaničnik, koji u zvaničnom svojstvu dolazi u Jasenovac, počev od 1945. godine do danas. Time je današnje obeležavanje praznika Svetih novomučenika jasenovačkih dobilo još jednu snažnu simboličku notu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading