"POSTUPCI PRIŠTINE NAŠTETILI ODNOSIMA SA SAD": Sve jači pritisci za formiranje ZSO, oglasio se američki diplomata

Autor:

Vesti

22.08.2023

21:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako vlada nije izradila nacrt plana za Zajednicu, onda je u nepovoljnom položaju - rekao je diplomata

"POSTUPCI PRIŠTINE NAŠTETILI ODNOSIMA SA SAD": Sve jači pritisci za formiranje ZSO, oglasio se američki diplomata

Foto: Kosovo Online

Bivši ambasador SAD u Prištini Greg Delavi izjavio je danas da su nedavni postupci vlade privremenih prištinskih institucija naštetili odnosima sa Vašingtonom, dodavši da Priština mora da formira Zajednicu srpskih opština.

- Mislim da se najvažniji nesporazum između Kosova i SAD odnosi na izbore za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom. Kosovo je nekako ignorisalo SAD i Evropsku uniju jer vlada nije uzela u obzir savet SAD da ne šalje na silu gradonačelnike u opštinske kancelarije - naveo je Delavi za Glas Amerike na albanskom.

On je dodao da bi Priština imala bolje odnose sa Vašingtonom kada bi uložila više napora u integraciju Srba u društvo i ispunila svoje obaveze da stvori ZSO.

- Njihovi napori za integraciju očigledno su opali u poslednje dve godine - rekao je američki diplomata.

Delavi je rekao da je vlada privremenih prištinskih institucija, po svemu sudeći, odlučila da za sada ne želi da se bavi integracijom Srba, što uključuje i pitanje ZSO.

- Čini se da je to razlog koji je izazvao negodovanje i reakciju Vašingtona. Saradnja treba da bude dvosmerna. Mislim da zvaničnici u Vašingtonu ne vide odgovarajuću saradnju vlade tzv. Kosova i sa njihove tačke gledišta odgovaraju na odgovarajući način - poručio je bivši ambasador SAD.

On je naveo da Priština treba da napravi svoj plan za ZSO, "kako bi to bilo u skladu sa ustavom".

- Ako vlada nije izradila nacrt plana za Zajednicu, onda je u nepovoljnom položaju - smatra Delavi.

Američki diplomata navodi da je rat u Ukrajini promenio sve u Evropi i da je važniji za budućnost Evrope i SAD od razvoja događaja na Zapadnom Balkanu.

- Najmanje godinu i po Zapadni Balkan je kao evropsko bure baruta zamenila Rusija. I kao region, treba da pronađe načine da rešava sporove, da se ponaša na evropski način ako želi da ostvari svoje ciljeve kao integrisani deo Evrope, ujedinjen, u miru, za članstvo u EU i NATO - naveo je Delavi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading