KAKO JE KUVAN 5. OKTOBAR? DEPEŠE UOČI PADA SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Đinđić 29. septembra najavio generalni štrajk - sve počelo bojkotom nastave

Autor:

Vesti

20.08.2023

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na skupu u centru Beograda okupilo se samo 20.000 ljudi, piše u izveštaju samo šest dana uoči prevrata.

KAKO JE KUVAN 5. OKTOBAR? DEPEŠE UOČI PADA SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Đinđić 29. septembra najavio generalni štrajk - sve počelo bojkotom nastave

Foto: profimedia

Centralna obaveštajna agencija je na našem prostoru posebno bila aktivna uoči prevrata 5. oktobra i pada Slobodana Miloševića s vlasti.

U dokumentu koji datira od 29. septembra, šest dana pre događaja koji je promenio istoriju Srbije, prate se aktivnosti opozicije.

SKUPOVI PO SRBIJI

- Počela je kampanja opozicionih protesta. Demokratska opozicija Srbije ovoga popodneva započela je okupljanje u centru Beograda da bi objavili strategiju za svrgavanje Miloševića s mesta predsednika SRJ i preuzimanje kontrole nad državom. Skup je počeo kasno i masa je brojala samo oko 20.000 ljudi - piše u depeši saradnika CIA.

Navodi se da je "visoki zvaničnik DOS, Đinđić, objavio da će drugi skup biti održan u centru Beograda, večeras u 18 časova po lokalnom vremenu, a dodatni skupovi su očekivani po Srbiji ovog vikenda".

- Zoran Đinđić je rekao da je planirano da generalni štrajk širom Srbije počne u ponedeljak. U mnogim gradovima i opštinama učenici i nastavnici bojkotuju nastavu dok Koštunica ne postane predsednik, a doktori, medicinske sestre i trgovci planiraju da urade isto, sudeći po izveštajima novina - navodi se, između ostalog, u dokumentu koji je je objavljen na zvaničnom sajtu američke agencije.

Republika

Foto: profimedia

Vojislav Koštunica i Zoran Đinđić

ČAČAK NA METI

Dalje se navodi da je poznato da je pedesetih godina prošlog veka Američka obaveštajna služba sačinila i špijunske izveštaje iz Čačka, s kojih je postepeno skidala oznake tajnosti. Zanimalo ih je, pre svega, šta se radi u vojsci, armijskim i novim industrijskim preduzećima. Privredna i vojna špijunaža bile su osnovni zadaci, pa je samo jedan od 13 pomenutih dokumenata, i to iz 1951, sadržavao podatke o antikomunističkom pokretu otpora u zapadnoj Srbiji.

- Iz današnjeg ugla lako je uočiti da su ti špijunski izveštaji bili jezgroviti, s podacima skoro stopostotno tačnim. A tamo gde je špijun bio u nedoumici naznačio bi da je podatak neproveren, preuzet iz štampe ili je reč o indicijama. Ako nešto nije video, naveo bi da je vest dobio od "informatora", dakle od našeg čoveka-doušnika, vrbovanog ili plaćenog - ispričao je lokalnim medijima dugogodišnji dopisnik Politike Gvozden Otašević, hroničar koji je napisao knjigu "Šta je CIA tražila u Čačku".

Iz Čačka u Ameriku tada su stizale informacije o borbenom poretku u JNA, špijuni su javljali i da pripadnici Knoja nikad nisu utvrdili ko je iz kancelarije u Trsteniku ukrao planove za konstrukciju avionskih motora i da prazne vagone na železničkom koloseku u čačanskoj Fabrici hartije vuku četiri vola.

Pod lupom vojne fabrike

Pedesetih godina je do pojedinosti bila pokrivena delatnost Vojnograđevinskog preduzeća "Ratko Mitrović" iz Čačka, a radi se o izveštajima od 23. avgusta 1951. i 17. januara 1952.

Tih godina kolektiv je bio od državne važnosti jer je gradio tri vojne fabrike u ovom delu države - "Slobodu" u Čačku, "Milan Blagojević" u Lučanima i "Prvu petoletku" u Trsteniku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading