TEKST JE PERFIDAN! Ovi tekstovi nastaju iz straha jer Srbija više nije dežurni krivac! USLEDILA REAKCIJA ANALITIČARA NA SRAMAN TEKST U BERLINER CAJTUNGU, REAGOVALA I SRPSKA AMBASADA!

Autor:

Vesti

17.08.2023

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Politički analitičari Branko Radun i Dejan Vuk Stanković reagovali su povodom sramnog teksta koji je objavljen u Berliner Cajtungu, a čiji je autor Muamer Bećirović. Ovim povodom oglasila se i Ambasada Srbije u Berlinu.

TEKST JE PERFIDAN! Ovi tekstovi nastaju iz straha jer Srbija više nije dežurni krivac! USLEDILA REAKCIJA ANALITIČARA NA SRAMAN TEKST U BERLINER CAJTUNGU, REAGOVALA I SRPSKA AMBASADA!

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ, Printscreen, Wikipedia

Sraman tekst autora Muamera Bećirovića, koji je objavio Berliner Cajtung izazvao je oštre reakcije, a politički analitičari koji su se ovim povodom oglasili za Republiku smatraju da je posredi perfidan, lobistički tekst, iza kog se krije strah što Srbija više nije dežurni krivac i što se politika SAD prema našoj zemlji menja.

Name, kako je za naš portal objasnio politički analitičar Branko Radun prvenstveno treba da se zapitamo šta pojava ovakvih tekstova zapravo znači.

To su lobistički tekstovi i pitanje je kolikog oni značaja imaju. S druge strane, treba da se zapitamo šta pojava takvih tekstova znači, a u poslednje vreme ih je bilo i u američkim medijima. Ja bih sve to povezao sa sankcijama koje su uvedene Albaniji, gde je od strane Sjedinjenih Američkih Država jasno rečeno ko je kriv za aktuelnu situaciju na Kosovu. Srbija je do sada bila ta koja je na sedela na optuženičkoj klupi uvek, za sve, i to je odgovaralo i Hrvtaima i Bosancima, Crnogorcima, Albancima, kao i njihovim stranim, tačnije zapadnim mentorima, koji su, svi zajedno, gradili karijere i uspehe na antisrpstvu. Sada odjednom i sami vide da se nešto menja, da Srbija nije dežurni krivac i onda je sve to izazvalo paniku koja se ilustruje upravo ovakvim tekstovima - smatra Radun.

On dodaje i da je reakcija Amerike, kada su uvedene sankcije Kurtiju, iznenadila ne samo regionalne srbomrsce i njihove mentore na Zapadu, već i pojedine u Srbiji.
- Određena grupa ljudi u našoj zemlji takođe je bila iznenađena. Što je tek bolesno i perfidno. E, sad, kad Amerika menja kurs ( u kom pravcu će sve otići, ne znam, ali je činjenica da se menja), onda se stvara panika i nastaju ovakvi lobisitčki tekstovi - objašnjava Radun.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković s druge strane smatra da je u pitanju klasičan primer bošnjačkog lobiranja u navodno naučno-diplomatskoj formi.

- Cilj da zažive negativne predrasude prema Srbiji i Srbima koje su istorijski i aktuelno bile nalazišta i orijentir za nemačko-austrijsku politiku na ovim prostorima. Ovaj bošnjački lobista bi podlo da nemačku politiku suštinski odredi kao antisrpsku, ne bi li njegova tzv nacija politički i teritorijalno profitirala. Ovom skupu stereotpa dopunjuje se antisrpska histerija koja se prenosi na Srbiju koja se markira kao takozvani ruski igrač. Teks je perfidan, nije originalan, ali je opasan i zapaljiv, a ujedno i pokazuje da će biti žestok pritisak na Srbiju i Republiku Srpsku - kaže naš sagovornik.

Ovim povodom je reagovala i Ambasada Srbije u Berlinu, koja je protestovala protiv tvrdnje autora Muamera Bećirovića da Nemačka treba da podstiče nemire u Srbiji i drugih opasnih teza koje je izneo.

- Sa velikim užasom i zabrinutošću smo pročitali članak "Balkanu je potrebna Nemačka kao sila za regulisanje, dominacija Srbije mora biti slomljena". Uz svo dužno poštovanje slobode štampe i slobode izražavanja, posebno za liberalne novine poput Berliner cajtunga, moramo priznati da su izjave i zahtevi u ovom članku, koji se odnosi na strategiju staru više od sto godina i koja je dovela do prvog velikog uništenja Evrope u prošlom veku, sa milionima žrtava, samo izazvale strah i zabrinutost u nama - navodi se u odgovoru ambasade Berliner cajtungu i dodaje:

- Hrvatsko-bosanska protivteža za trajnu ravnotežu Srbije na Balkanu, kako autor predlaže, predstavljala bi čistu pretnju za region i njegovu stabilnost i osujetila bi svaki napor da se region ekonomski poveže. Takve grupe jedan protiv drugog su opasne. Potrebna nam je saradnja jedno s drugim. Predlozi autora takođe bi bili protivni ciljevima i prioritetima Berlinskog procesa, koji je pokrenut u Nemačkoj. Osim toga, u reagovanju ambasade ukazuje se da autor članka ide dalje i zalaže se za sankcije, raspoređivanje nemačkih vojnika, pa čak i nemire i političku nestabilnost u Srbiji, što svakom zdravom razumu mora biti potpuno strano.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Jana

17.08.2023 17:20

E vi bas niste normalni,sta je svojevremeno no pisao Otto Reisinger i za Muslimane i Srbe u Austriji,zamislite da je ambasada tad bosanska ili srpska reagovala ???Bilo je demantija i cak smo zvali klöeine zeitung ali nista ,nikog nije bilo briga,tako da prestanitev sa tom kuknjavom i postanite na kraju dostojanstveni