GRAĐANI DOBIJAJU NOVAC! Nakon superćelijske oluje država daje bespovratnu POMOĆ za saniranje štete na kućama i objektima

Autor:

Vesti

08.08.2023

09:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stanje elementarne nepogode zbog nevremena koje je pogodilo zemlju proglašeno je na teritoriji 28 jedinica lokalne samouprave

GRAĐANI DOBIJAJU NOVAC! Nakon superćelijske oluje država daje bespovratnu POMOĆ za saniranje štete na kućama i objektima

Foto: Instagram/printscreen

Uredbom Vlade Srbije obezbeđena je bespovratna novčana pomoć za saniranje štete od posledica olujnog nevremena krajem prošlog meseca.

Na sednici Vlade Srbije usvojena je Uredba o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana usled više olujno-grmljavinskih nepogoda, koja su pogodila Srbiju između 19. i 22. jula.

Ističe se da je nevreme izazvalo velika oštećenja na porodičnim stambenim objektima, kao i da je ovom uredbom obezbeđena bespovratna novčana pomoć za saniranje štete za oko 11.000 porodičnih stambenih objekata u svojini građana, kako je do sada utvrđeno na osnovu izveštaja jedinica lokalne samouprave.

- Ova uredba stupiće na snagu i pre zakonom utvrđenog roka kako bi se građanima čiji su objekti oštećeni, u što kraćem roku, pružila neophodna pomoć i obezbedili osnovni uslovi za funkcionisanje života i rada na pogođenim područjima - navodi se u saopštenju.

Pomoć i objektima iz šeste kategorije

Članovi Vlade usvojili su i Uredbu o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove porušenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana usled dejstva jakog olujnog vetra, grada i kiše u toku jula 2023. godine i njome su su takođe opredeljena sredstva za saniranje štete na deset porušenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana.

To su objekti koji su svrstani u šestu kategoriju oštećenja, u skladu sa Uputstvom o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih neporoda, a prema do sada preliminarno prikupljenim podacima.

Stanje elementarne nepogode zbog nevremena koje je pogodilo zemlju proglašeno je na teritoriji 28 jedinica lokalne samouprave.

I ova uredba, kao i prethodna, stupiće na snagu pre zakonom utvrđenog roka kako bi se građanima čiji su objekti porušeni, u što kraćem roku, pružila neophodna pomoć i obezbedili osnovni uslovi za funkcionisanje života i rada na tim područjima.

Mere protiv afričke kuge svinja

Na sednici je usvojen Zaključak o saglasnosti da se radi sprečavanja širenja, suzbijanja i iskorenjivanja zarazne bolesti Afričke kuge svinja angažuju Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova, da bi pružili pomoć Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u primeni i sprovođenju naloženih mera za suzbijanje i iskorenjivanje ove zaraze.

Postojanje zaraze je do 3. avgusta potvrđeno u više od 1.600 gazdinstava u ukupno 38 opština, odnosno 13 upravnih okruga u Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading