"LAŽ ZA LAŽ!" Burne reakcije na intervijuu koji je ZAPALIO REGION: Povraćanje! Prezirem ga! On je taj koji je srušio Tuđmana!

Autor:

Vesti

31.07.2023

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kulminacija sukoba sa Rebićem, kaže, došla je kada je od Tuđmana zatražio da ga smeni sa mesta pomoćnika.

"LAŽ ZA LAŽ!" Burne reakcije na intervijuu koji je ZAPALIO REGION: Povraćanje! Prezirem ga! On je taj koji je srušio Tuđmana!

Foto: Profimedia

Rebić je u prvom intervjuu nakon 30 godina javno prozvao Matu Granića, Hrvoja Šarinića, Andriju Hebranga i Franju Gregurića da žele da svrgnu Tuđmana i preuzmu vlast.

- Lagati lagati. Povraćanje. prezirem ga. Kleveta, dezinformacije, konspirativne gluposti. Rušio je Tuđmana - samo je dio reakcija ljudi koje je prozvao bivši pomoćnik ministra odbrane, načelnik Uprave SIS-a i savetnik predsjednika Tuđmana Markica Rebić u velikom intervjuu za Nedjeljni Jutarnji .

- Ne čude me klevetničke tvrdnje Markice Rebića, s obzirom da smo uvijek bili na suprotnim političkim stranama. Od ranih 90-ih Rebić je bio žestoki protivnik predsednika Tuđmana i HDZ-a. Na prvim demokratskim izborima bio je sekretar Koalicije Narodnog sporazuma, na čijem je čelu bila Savka Dabčević Kučar . Nakon što je izgubio izbore, promijenio je kaput i ušao u HDZ, a uvijek je bio protiv Tuđmana i HDZ-a - tvrdi Andrija Hebrang, koji je bio Rebićev nadređeni u 1998. kao ministar odbrane.

Zvučna kancelarija

"Laž za laž", tvrdi Ivan Zvonimir Čičak , bivši predsednik Hrvatskog helsinškog odbora, u čije su prostorije pripadnici SIS-a provalili u okviru operacije Kameleon 1998. godine. Rebić tvrdi zbog dojave koju HHO istražuje. ratne zločine Hrvatske vojske i zbog izveštaja da je Čičak na sastanku sa Džordžom Sorošem prihvatio da HHO radi na destabilizaciji vlade.

- Vrata im je otvorio Franjo Toth i još jedna osoba koja je radila za nas. Nisu ušli u naše prostorije zbog mene, već su lovili ruskog špijuna koji je bio u HHO. To je rekao bivši šef SIS-a Žarko Peša. mi je rekao "Sorošem sam se sretao sto puta, ali nikad o tome nisam pisao izveštaje. Sve su to zavereničke gluposti Markice Rebića" - ističe Ivan Zvonimir Čičak.

Na pitanje da li je o tome ikada razgovarao sa Rebićem, on je odgovorio: Nikad u životu, jer ga prezirem. Prema njegovim rečima, potpuno su sulude Rebićeve tvrdnje da su Gregurić, Hebrang i Granić rušili Tuđmana.

- To je hromo i bolesno, a tvrditi da je Mate Granić nekakav zaverenik je suludo. Oni su cenili Tuđmana - tvrdi Čičak.

Andrija Hebrang tvrdi da nikada nije bilo plana da se Tuđman sruši.

- Markica Rebić je sve učinila da Tuđmana sruši. On i Ivić Pašalić vodili su prisluškivanje predsednika Tuđmana. Njegov kabinet je stalno ozvučen tako da su unapred znali sve njegove poteze. Tuđmana su oni ucenjivali - tvrdi Hebrang.

Prema njegovim rečima, od trenutka kada je postao ministar odbrane Markica Rebić i SIS su ga opstruirali, a najveći sukob je bio oko generala Vladimira Zagorca, koji je odbio da mu preda račune RH Alana, na čijem je čelu bio.

- Markica Rebić je uvek štitila Zagorčev zločin. Hebrang je od predsednika Tuđmana zatražio da pet njegovih pomoćnika, među kojima su Zagorac i Rebić, napuste Ministarstvo odbrane. Tuđman je to prvo prihvatio, ali se posle sastanka sa Zagorcem predomislio i ja sam odmah podneo ostavku - otkriva Hebrang.

Prema njegovim rečima, Rebića je za intervju motivisala činjenica da istina polako izlazi na videlo, da se otvaraju arhive i da je jasno ko je prisluškivao Tuđmana. Da bi sprečili objavljivanje istine, svi koji su pleli mrežu oko Tuđmana nagovarali su Rebića na ovaj potez.

Foto: Profimedia

 

Crno plaćanje

Rebić je pozvao i advokata Antu Nobila.

- On je sve izneo. Tvrdnju da ću od ministra Šušeka tražiti da mi država kao braniocu Tihomira Blaškića nezakonito isplati 45.000 nemačkih maraka, kao i tvrdnju da sam bio saradnik Josipa Perkovića u odbrani Dinka Šakića, kao i tvrdnju da sam bio saradnik Josipa Perkovića u odbrani Dinka Šakića. je potpuno lud. Nisam imao nikakve veze s tim - kaže.

Nobilo tvrdi da je Rebićeva taktika da iznese delimičnu istinu i na nju nalepi potpunu laž. „Tačno je da mi je SIS dao karte, informisao me o komandnom kadru i dao mi druge informacije. Ali to je trajalo samo dva meseca. Kasnije su me samo manipulisali i dezinformisali. „Jedina ideja im je bila da Blaškića predaju Hagu. “, tvrdi on. Nobilo.

"Sušak me upozorio na Rebića i bio je u pravu"

- Još pre nego što sam imenovan za ministra odbrane, Gojko Šušak me je upozoravao na Rebića i bio je u administraciji. SIS nije funkcionisao i stalno su me opstruisali. Trebalo je da se, na primer, sastanem sa vojnim atašeom Nemačke i ja. tražio od Rebića podatke o njemu.On je odgovorio da SIS ne vodi evidenciju stranih vojnih atašea, a kada sam ga pitao za spisak stranih državljana koji ulaze u zgradu Ministarstva odbrane, odgovorio je da zgrada ima šest ulaza i da SIS ne može prate ko ulazi u zgradu i da o tome nemaju nikakve informacije“, navodi Andrija Hebrang primere Rebićeve nesaradnje sa njim kao ministrom - dodaje.

Posebno ističe upozorenje tadašnjeg načelnika Generalštaba generala Pavla Miljavca.

Foto: Printscreen/youtube

 

- Ubrzo po mom dolasku pozvao me je u hodnik i rekao mi da sam u neprijateljskom okruženju i da u zgradi Ministarstva odbrane ne smem da uzmem nijedan zalogaj ni gutljaj pića. Bio sam jedini ministar. koji je tokom mog mandata grizao tri jabuke dnevno i pio vodu iz flaše koju sam doneo od kuće - opisuje atmosferu u ministarstvu Hebrang.

Kulminacija sukoba sa Rebićem, kaže, došla je kada je od Tuđmana zatražio da ga smeni sa mesta pomoćnika.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading