MI6 SPREMA NOVI RAT NA KOSOVU: PET MILIONA FUNTI ZA OTIMANJE SEVERA! Britanski novinar otkrio šokantnu istinu

Autor:

Vesti

29.07.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ališa Kerns, koja je optužila Srbiju i SPC za šverc oružja na Kosovu, visoki je oficir britanske obaveštajne službe, tvrdi Kit Klarenberg.

MI6 SPREMA NOVI RAT NA KOSOVU: PET MILIONA FUNTI ZA OTIMANJE SEVERA! Britanski novinar otkrio šokantnu istinu

Foto: shutterstock, printscreen/kosovoonline/youtube

Britanski novinar Kit Klarenberg otkrio je na portalu Siva zona (The gray zone) da britanski obaveštajci, tačnije služba MI6, podstiču etničke tenzije na Kosovu i ohrabruju Aljbina Kurtija da nastavi sa terorom nad Srbima.

VARNICA ZA DRUGI FRONT

U tekstu koji nosi naslov "Dosije Ališe Kerns: da li britanski obaveštajci spremaju novi rat na Kosovu?", Klarenberg otkriva da je Kernsova dugogodišni agent britanske tajne službe, angažovana na rušenju nepodobnih režima širom sveta, pa i na Zapadnom Balkanu.

Foto: wikimedia.org

Ališa Kerns

- Niko u britanskom parlamentu nije bio agresivniji u podsticanju etničkih tenzija na Kosovu od Ališe Kerns. Pažljiviji pogled na njen dosije otkriva obaveštajne veze i verovatno nezakonite aktivnosti u cilju promene režima. Kernsova je veteran specijalista za psihološki rat i britanski obaveštajni operativac, oficir MI6. Da li bi njeno nedavno javno uplitanje u kosovsku krizu moglo biti varnica koja je konačno zapalila drugi front ukrajinskog rata u bivšoj Jugoslaviji? - pita se britanski novinar.

Ova špijunka, koja je i šefica Spoljnopolitičkog odbora britanskog parlamenta, 4. jula je teško optužila Srbiju i SPC da rade na "destabilizaciji Kosova", podseća Klarenberg i citira njenu izjavu koja je izazvala ogorčenje Beograda i srpske crkve:

- Naoružane srpske milicije deluju na severu Kosova. Oružje se švercuje preko granice iz Srbije u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći.

Srbiju je, konstatuje autor teksta, Forin ofis ocenio kao ključnu tačku otpora britanskoj politici na Balkanu, zbog izuzetno negativnog stava Srba prema Londonu, a povod je bila agresija NATO 1999.

PRITISAK NA SRBE

- Priština je otrgnuta od Beograda kroz vojni juriš. Stoga se smatralo da je neophodno da britanska obaveštajna služba ospori negativnu percepciju Londona u Beogradu kroz psihološki rat. Ovo bi pomoglo da obezbedi trajni razvod Kosova od Srbije pod fasadom poduhvata izgradnje mosta u zajednici. Nazvana "Jačanje pozitivnog mira na Kosovu i u Srbiji", operacija je koštala pet miliona funti između 2020. i 2022. godine. Njen cilj je bio da poveća podršku kosovskoj vladi među Srbima na severu Kosova, tako što će ih ubediti da napuste svoju domovinu i prihvate širi lokalni identitet - otkriva Klarenberg.

On takođe otkriva da je Forin ofis vodio kampanju na Balkanu 2018, poznatu kao "Globalna Britanija", i koja je imala za cilj rušenje nelojalnih režima u regionu. 

- Ovo je postignuto tajnim finansiranjem organizacija civilnog društva, nevladinih organizacija i medija. U dokumentu koji je procureo u javnost stoji da je ključno da mediji imaju kapacitet i slobodu da pozivaju političke aktere na odgovornost. Drugim rečima, London neće tolerisati političko protivljenje na visokom nivou njegovoj agendi za zapadni Balkan, a britanski obaveštajci su spremni da primene aktivne mere kako bi neutralisali svaki lokalni otpor - pojašnjava Klarenberg.

Republika

Foto: printscreen/kosovoonlajn

Kit Klarenberg

Hibridni ratovi

U oktobru 2011. godine, Kernsova je registrovala kompaniju pod nazivom "Public communications" koja nije podnela nijedan finansijski izveštaj do2014. godine kada je likvidirana. Uprkos propisima po kojima javni podaci ne smeju da se brišu 20 godina posle zatvaranja kompanije, ali je u ovom slučaju načinjen izuzetak, što je još jedna potvrda veza sa MI5, navodi Klarenberg.

Foto: Printscreen

 

On dodaje da izveštaj lokalnih medija objavljen tokom kandidature Kernsove za parlament ipak sadrži neke detalje, uključujući da je bila angažovana u "intervencijama hibridnog rata" širom sveta, posebno na Zapadnom Balkanu.

Prljavi poslovi Ališe Kerns

- učestvovala u pokušaju rušenja Asadove vlade u Siriji i između 2014. i 2016. lično nadgledala akciju
- zajedno sa pripadnicima organizacije Beli šlemovi izrežirala navodni hemijski napad na civile u sirijskom gradu Dumi. Potom je objavila tekst u Hafington postu u aprilu 2018, u kome je, kao i u nedavnom govoru o Kosovu, pozvala na zapadnu intervenciju
- nakon što je predsedavala obaveštajnom ćelijom za borbu protiv Islamske države, prešla u Torchlight group, još jedan ogranak britanske obaveštajne službe, gde je od 2017. do 2019. godine bila na poziciji "slobodnog konsultanta" o nasilnom ekstremizmu, protivdezinformacijama, hibridnom ratu i programima promene ponašanja za vlade, vojsku i nevladine organizacije

Čović: Kurtijevi savetnici iz britanske službe

O ulozi Britanaca u zaoštravanju situacije na Kosovu pisao je i Nebojša Čović u autorskom tekstu za "Politiku".

Republika

Foto: Starsport

Nebojša Čović

- Upravo je Kurti krajem 2021. godine imenovao Britanku Elizabet Goving za svoju političku savetnicu za pitanja zajednica, koja bi trebalo da profiliše njegov odnos prema svim nealbanskim zajednicama na KiM, uključujući i srpsku. Do sada smo videli kakve su rezultate imali njeni saveti. U romansiranoj biografiji, Govingova se opisuje kao "humanitarka, književnica i novinarka Bi-Bi-Sija", koja živi na KiM od 2006. godine i promoviše "Kosovo i albansku kulturu" u svetu - piše Čović i dodaje:

- Ona je i suosnivač nevladine organizacije na KiM, Partnerstvo ideja, koja se bavi manjinskim pravima u pokrajini, pre svega pravima Roma, Egipćana i Aškalija. A njen partner u ovoj NVO je Robert Vilton, bivši službenik britanskog Ministarstva odbrane. Vilton, nekada lični sekretar britanskog ministra odbrane, svojevremeno je bio i savetnik premijera u Prištini, a sada je "britansko-kosovski pisac". Više nego očigledan zajednički imenitelj svima, pored finansijske isplativosti ispoljavanja snažne podrške tzv. Kosovu, jeste ta veza s britanskim vojnim službama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Vesna

30.07.2023 01:42

Neka nam ga popuse Britanci zajedno sa njihovim spijunima olosi belosvetski