Javna rasprava o pripremi Nacrta zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama

Autor:

Vesti

26.07.2023

13:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Srbije je pripremila Nacrt zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama.

Javna rasprava o pripremi Nacrta zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama

Foto: Shutterstock

Zgrada Vlade Srbije

Nakon nezapamćenih tragedija koje su potresle čitavu zemlju početkom maja, Vlada Republike Srbije sistemski je pristupila analizi važećih zakona, podzakonskih akata i svih ostalih propisa koji uređuju oblast mentalog zdravlja. Ti događaji ukazali su na neophodnost promene našeg zakonskog okvira, kako bi država imala upotrebljive mehanizme za adekvatno i pravovremeno reagovanje.

Sve državne institucije su se javno obavezale da će preduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi se događaji makar i slični ovima predupredili, a oni koji su se već dogodili bili tretirani na adekvatan način.

Jedna od stvari koju je Vlada Srbije pripremila jeste Nacrt zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, za koji verujemo da će unaprediti zaštitu tih lica i učiniti čitav sistem sigurnijim i efikasnijim.

U postupku pripreme Nacrta zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, Ministarstvo zdravlja će do 9. avgusta sprovoditi javnu raspravu o ovom Nacrtu.
Tekst Nacrta zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama objavljen je na internet stranici Ministarstva zdravlja https://www.zdravlje.gov.rs/ i na portalu https://ekonsultacije.gov.rs/

Ovim putem pozivamo stručnu javnost i sve zainteresovane da učestvuju u raspravi i svojim komentarima i predlozima doprinesu što kvalitetnijem finalnom nacrtu zakona, koji je u interesu svih građana. Komentari i predlozi mogu se dostaviti putem mejl adrese mentalnozdravlje@zdravlje.gov.rs .

Javnu raspravu u vidu okruglog stola Ministarstvo zdravlja organizuje u petak, 28. jula u zgradi Palata Srbija, sala 368 (Bulevar Mihajla Pupina 2) sa početkom u 10 časova. Prisustvo medija i pravovremeno i tačno informisanje javnosti o ovom nacrtu zakona je takođe od izuzetnog značaja, te stoga pozivamo i sve medije da prisustvuju javnoj raspravi u Palati Srbija u petak.

Ministarstvo zdravlja veruje da će kroz otvorenu diskusiju u javnom prostoru, ali i svesrdnu pomoć kolega, stručnih lica i udruženja koja se bave ovom oblašću, uspeti da izradi dobar Nacrta zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, te da će se, pred poslanicima, unapređen nacrt naći na usvajanju u bliskoj budućnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading