IZJEDNAČAVAMO POLOŽAJ MAJKI PREDUZETNICA SA OSTALIMA! Brnabić u Skupštini obrazložila predloge i izmene zakona

Autor:

Vesti

19.07.2023

11:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Pred narodnim poslanicima danas će se naći mnogo važnih predloga zakona

IZJEDNAČAVAMO POLOŽAJ MAJKI PREDUZETNICA SA OSTALIMA! Brnabić u Skupštini obrazložila predloge i izmene zakona

Foto: Tanjug/Peđa Vučković

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić danas se nalazi u Narodnoj skupštini, gde narodnim poslanicima i građanima obrazlaže predloge novih i izmene i dopune već postojećih zakona.

Pred narodnim poslanicima danas će se naći mnogo važnih predloga zakona, među kojima su neki koji su već najavljeni građanima i čije usvajanje se očekuje, kao što je Zakon o privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć. Kako je Brnabić rekla, svi resorni ministri koji su danas sa njom u parlamentu, odgovaraće detaljno na sva pitanja poslanika dok će ona strateški obrazložiti značaj usvajanja ovih zakonskih akata.

Prvi predlog koji je Brnabić obrazložila jeste imenovanje novog ministra prosvete u Vladi Srbije, a za tu funkciju poslanicima je predložila dr Slavicu Đukić Dejanović.

Možda najiščekivanije izmene zakona koje se danas nalaze pred poslanicima jesu upravo one koje se tiču Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Kako je Brnabić rekla, Vlada je predložila skupštini izjednačavanje položaja majki preduzetnica sa svim ostalim majkama.

- Danas se iz budžeta za finanisjku podršku porodicama sa decom izdvaja čak 87 milijardi dinara, nikada više u istoriji Srbije. Ono što mi je posebno značajno da naglasim narodnim poslanicima, jeste da, ako usvojite ove izmene i dopune zakona, položaj majki preduzetnica biće izjednačen sa položajem majki koje su u radnom odnosu. Predložili smo, a u skladu sa odlukom Ustavnog suda, izjednačavanje statusa majki preduzetnica, budući da je predviđeno ostvarivanje prava vezanih za odsustvo sa posla za treće i svako naredno dete u trajanju od 2 godine. Takođe, očevi koji su u radnom odmnosu, a čije su supruge preduzetnice, moći će da koriste odsustvo sa rada radi nege deteta, nakon navršena tri meseca života deteta - rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla da je izuzetno važan predlog Zakona o privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć, koji se takođe danas nalazi pred poslanicima.

- Ovim zakonom, ukoliko bude usvojen, stvaramo uslove za isplatu deset hiljada dinara za svako dete, rođeno nakon 21. novembra 2006 godine. Ovo znači da deca koja danas imaju 16 godina, kao i ona koja prošle godine nisu ispunjavala te uslove jer su bila mlađa od 16 godina, ove godine dobijaju novčana davanja. Pravo na uplatu novčane pomoći ima majka, a izuzetno otac, staratelj ili hranitelj. Ako usvojite ovaj zakon, prijave za isplatu će biti moguće od 20 avgusta do 20. septembra ove godine, elektornski, preko Uprave za trezor. Isplata 10 hiljada dinara prijavljenim građanima za svako dete dogodiće se od 25. septembra ove godine - rekla je Brnabić.

Ona je podsetila poslanike da je stopa fertiliteta u našoj zemlji trenutno na nivou od 1.6, što predstavlja izuzetno dobar rezultat. “Posebno mi je drago što smo jedina zemlja u širem regionu, dakle ne regionu Zapadnog Balkana, već u oblasti koja podrazumeva i članice Evropske unije kao što su Bugarska, Mađarska , Rumuniju i Hrvatska, koja je zabeležila rast novorođene dece u prethodnoj godini“.

Brnabić je kao jedan od najvažnijih zakona koji će se danas naći pred poslanicima izdvojila Zakon o zapošljavanju stranaca.

- Proces zapošljavanja stranaca biće u potpunosti digitalizovan kako bi se omogućila transperentnost i on će se primenjivati uz sprovođenje testa tržišta rada. Ovo znači da tek kada se utvrdi da na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nema domaćih državljana koji ispunjavaju uslove iz zahteva poslodavca za konkretno radno mesto, tek onda Nacionalna služba za zapošljavanje može dati saglasnost za zapošljavanje stranca. To znači da naši građani i njihovo zapošljavanje ni na koji način neće biti ugroženo, već će se uz zapošljavanje stranih državljana samo bolje odgovoriti na potrebe trenutnog tržišta rada u našoj zemlji - rekla je premijerka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

 

Komentari (65)

Loading
iva

19.07.2023 11:58

Jos jedna odlicna vest,pogotovo za mame preduzetnice.Bravo Ana

Kristina

19.07.2023 12:00

Sjajne vesti za sve žene preduzetnice.