LAJČAK NA FORUMU U DUBROVNIKU: Radim na sledećem sastanku predstavnika Beograda i Prištine

Autor:

Vesti

16.07.2023

23:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Forum u Dubrovniku pružio mu je, kako je naveo, odličnu priliku za druženje sa ključnim akterima sa Zapadnog Balkana i šire.

LAJČAK NA FORUMU U DUBROVNIKU: Radim na sledećem sastanku predstavnika Beograda i Prištine

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je danas da radi na pripremi sledećeg sastanka predstavnika Beograda i Prištine na tehničkom nivou.

- Dok se još jedna duga i produktivna nedelja bliži kraju, podsećam se njenog pozitivnog početka koji sam imao u Dubrovniku u Hrvatskoj, gde sam učestvovao na godišnjem Dubrovačkom forumu - naveo je Lajčak na Fejsbuku, sumirajući radnu nedelju.

Forum u Dubrovniku pružio mu je, kako je naveo, odličnu priliku za druženje sa ključnim akterima sa Zapadnog Balkana i šire, ponovno povezivanje sa kolegama i prijateljima sa kojima je razgovarao i o neophodnim koracima za deeskalaciju situacije na severu KiM.

- Iz Dubrovnika sam otputovao u Bratislavu, gde sam vodio važne bilateralne razgovore sa prvim potpredsednikom Vlade Kosova i glavnim pregovaračem Besnikom Bisljimijem. Naš razgovor je bio fokusiran na deeskalaciju situacije na severu Kosova, u skladu sa izjavom EU27 od 3. juna, i rad na primeni svih sporazuma iz dijaloga. Drago mi je što smo se dogovorili o prvim koracima ka tom cilju - naveo je Lajčak na Fejsbuku, sumirajući radnu nedelju.

Kako je dodao, po povratku u Brisel, između ostalih aktivnosti, poželeo je dobrodošlicu predsedniku Demokratske partije Kosova Memliju Krasnićiju radi razmene mišljenja.

Lajčak je poručio da radi na pripremi novog sastanka na tehničkom nivou Beograda i Prištine. On je istakao da se pre sastanka sa Bisljimijem i Krasnićijem, na Dubrovačkom forumu sastao sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i italijasnkim ministrom spoljnih poslova Antoniom Tajanijem.

Lajčak se osvrnuo i na susrete sa američkim i britanskim kolegama, Gabrijelom Eskobarom i Stjuartom Pičom, tokom foruma u Dubrovniku i zahvalio ministru spoljnih poslova Hrvatske Gordanu Grliću-Radmanu na pozivu i organizaciji događaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading