Drecun: Kurti grafite proglasio terorističkom organizacijom!

Autor:

Vesti

01.07.2023

10:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da je odluka premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da "Civilna odbrana" i "Severna brigada" budu proglašene terorističkim organizacijama očekivan potez.

Drecun: Kurti grafite proglasio terorističkom organizacijom!

Foto: Tanjug

Drecun je za RTS rekao da "Severna brigada" postoji samo u nekoliko grafita koje je neki pojedinac ispisao, tako da je Kurti grafite proglasio terorističkom organizacijom. Dodao je da je u nekoliko navrata govorio da se Priština sprema da uradi tako nešto da bi zaokružila potpuno okupaciju severa KiM i integrisala taj deo naše južne pokrajine u lažnu državu Kosovo.

On ističe da je Priština terorističke organizacije pronašla u nečemu što ne postoji.

- To je nekakva Severna brigada i Civilna zaštita koja je nakon Briselskog sporazuma jednostavno raspuštena i ti ljudi primaju plate od privremenih institucija samouprave. Severna brigada postoji samo u nekoliko grafita koje je neki pojedinac ispisao, tako da je Kurti grafite proglasio terorističkom organizacijom - rekao je Drecun.

Napominje da ne postoje nikakve organizacije i dodaje da Aljbin Kurti priča o tome da se vrši pritisak na ljude kada idu na izbore, da se prinudno, nasilno izvode na nekakve proteste i da je to za njega terorizam.

Prema oceni Milovana Drecuna, ta akcija ima dva cilja, a prvi je da se proglašanjem nekakvih terorističkih organizacija podiže stepen angažovanja snaga kojima Priština raspolaže.

Foto: Tanjug/AP

 

- Do sada smo imali priču da se radi o kriminalnim bandama na severu koje destabilizuju situaciju i da protiv njih treba da se bore pripadnici specijalne parapolicijske jedinice i zato su ih ubacivali na sever Kosova, da uspostave navodnu vladinu prava - kaže Drecun.

On navodi da, ako se sada podiže prag sa "kriminalnih bandi" na "terorističke organizacije", onda su potrebni dodatni kapaciteti i dodaje da te kapacitete Priština planira da pronađe u tzv. kosovskim bezbednosnim snagama i da u jednom trenutku zatraži od komandanta Kfora odobrenje da ih instalira na severu, pod izgovorom navodne borbe protiv nepostojećih terorističkih organizacija.

Drecun ukazuje da, sa druge strane, na ovaj način Priština stvara, uslovno rečeno, pravni osnov i mehanizam za kontinuirana dalja hapšenja Srba.

- Sada mogu da proglase svakoga teroristom. Kurti je nedavno napravio jedan spisak na kojem je 350 Srba koji je on pokušao da uruči Miroslavu Lajčaku, on odbio da prihvati. Te Srbe on je deklarisao tada kao nekakve kriminalce, a sada lako može da ih pretvori u teroriste - rekao je Drecun.

Napominje da tzv. ministar unutrašnjih poslova u Prištini Dželjalj Svečlja tvrdi da su koordinirali tu akciju sa međunarodnim partnerima, a da se sada vide izjave iz vodećih zapadnih zemalja da nisu koordinirale nikakvu aktivnost na proglašenju nekakvih nepostojećih teritorijalnih organizacija.

Drecun navodi da zapadne zemlje imaju jake obaveštajne službe koje su prisutne na Kosovu i Metohiji, tu je Kfor, odnosno NATO preko Kfora, i veoma dobro znaju da li postoje neke terorističke organizacije.

- Da, one postoje. Ali se nalaze među radikalnim islamistima koji deluju na Kosovu i Metohiji i tu možete da tražite među njima teroriste, ali ne možete da ih tražite među Srbima koji mirno protestuju da bi zaštitili svoje prava - rekao je predsednik Odbora za KiM.

Dodao je da istinu o tome zašto se vodi ta igra Priština svakako zna, da zapadne zemlje znaju istinu i da je to sada pitanje za njihove međusobne odnose. Prema njegovim rečima, činjenica je da Zapad ništa nije preduzeo da spreči tzv. Kosovo u takvom naumu i sada se otvara put da Priština proglasi koga god hoće teroristom na severu KiM i da ga hapsi.

- I kako sada očekivati recimo održavanje izbora na severu Kosova u uslovima kada uvek mogu nekoga ko krene da glasa, da proglase teroristom i da ga onako brutalno hapse kao što su već hapsili neke naše ljude - postavio je pitanje Drecun.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading