EVO KAKO RADI FABRIKA LAŽI: Za svega nedelju dana izneto čak 11 najbesmislenijih optužbi

Autor:

Vesti

30.06.2023

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hiperprodukcija dezinformacija ima za cilj širenje panike, unošenje nesigurnosti u društvo i destabilizaciju države

EVO KAKO RADI FABRIKA LAŽI: Za svega nedelju dana izneto čak 11 najbesmislenijih optužbi

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ ,VLADIMIR ŠPORČIĆ, Profimedia

Fabrika laži, kojom rukovodi deo opozicije i njima naklonjena glasila u vlasništvu tajkuna Dragana Šolaka, izgleda radi u tri smene pošto svakodnevno lansiraju bezočne izmišljotine. Hiperprodukcija laži i dezinformacija ima za cilj širenje panike, unošenje nesigurnosti u društvo i destabilizaciju države.  

Tako smo samo u proteklih sedam dana bili svedoci čak 11 besmislenih optužbi - od toga da je obilaznica oko Beograda nebezbedna preko toga da su osumnjičeni za masovna ubistva vežabali u streljani BIA do toga da je javni dug Srbije otkupio američki investicioni fond (pogledajte okvire). Redom su odmah činjenično demantovani. Ali, ovu mašineriju laži to ne sprečava da nastavi propagandnu kampanju protiv državnog rukovodstva i predsednika Aleksandra Vučića

Marko Matić iz Centra za odgovorne medije kaže za Republiku i Srpski telegraf da u širenju lažnih vesti i dezinformacija prednjače mediji koji su pod maskom lažne nezavisnosti postali ogoljeni instrumenti u rukama finansijskih i političkih centara moći koji u urušavaju državnih institucija vide priliku za ostvarenje sopstvenih interesa:  

- Hiperprodukcija lažnih vesti, kojoj smo svedoci poslednjih nedelja u Srbiji, uvek predstavlja prethodnicu politički motivisanih pokušaja destabilizacije i urušavanja države i njenih institucija. Upravo ovakve pojave govore u prilog potrebi formiranja nacionalnog centra za informacionu bezbednost koji bi se bavio borbom protiv lažnih vesti i dezinformacija usmerenih protiv nacionalnih interesa naše države.


 

1. OBILAZNICA OKO BEOGRADA 

LAŽ: Postoje indicije da delovi obilaznice nisu dobili građevinsku dozvolu i da nije izvršen tehnički prijem pre puštanja u saobraćaj, zbog čega postoji rizik od većeg broja saobraćajnih nezgoda - kazao je poslanik Zeleno-levog kluba Radomir Lazović u Skupštini.

ISTINA: Obilaznica oko Beogada u potpunosti je bezbedna za saobraćaj i ima sve neophodne dozvole. Nadležni sektor za drumski saobraćaj u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je izdao dozvolu za obavljanje saobraćaja, u skladu sa zakonom. Ta dokumenta su javna. Dozvola za saobraćajni režim, koja nema veze sa tehničkim prijemom, dobijena je još pre oko mesec dana. Ne širite laži, ne obmanjujte ljude, jer je to što radite ružno i opasno. Put nije politički, i tome svi treba da se radujemo. Ružno je optuživati nadležne koji odgovaraju da sve bude po zakonu, da smo, ne daj bože, pustili saobraćajnicu bez dozvole ili nebezbednu. Nadam se da je samo u pitanju nerazumevanje, a ne loša namera - odgovorio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. 


2. ALBANCI I MAJICA

LAŽ: Šolakov N1 preneo je lažne navode prištinskih medija da je tzv. kosovka policija naterala Danila Vučića, sina predsednika Vučića, da skine majicu sa natpisom: "Predaja nije opcija" dok je bio u poseti Kosovu i prisustvovao liturgiji u Gračanici povodom Vidovdana. 

Republika

Foto: Printscreen

Sin predsednika Danilo Vučić zaustavljan na KiM

 

ISTINA: Iako su ga zaustavljali čak tri puta, sin predsednika, ni kad su u njega uperili duge cevi, nije hteo da skine majicu, pa su na kraju pripadnici tzv. kosovske policije premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, morali da odustanu od tog ludačkog zahteva. Čak i elementana logika ukazuje da bi Albanci zasigurno plasirali snimak skidanja majice da se to desilo.


3. SRBIJA TRAŽILA REPROGRAM, PEKING ODBIO 

LAŽ: Srbija tražila reprogram kineskog duga, a Kinezi odbili. Vlada Srbije navodno pokušala da dogovori reprogram svojih obaveza prema kineskim kreditorima, ali partneri iz Pekinga nisu bili zainteresovani za bilo kakve ustupke (Demostat, Danas, Nova) 

Republika

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministar finasija Siniša Mali dematovao neistine

 

ISTINA: Srbija nije, niti ima potrebe ni razloga da traži reprogram kredita kineskoj banci "Eksport Import Bank of Čajna". Javne finansije Srbije su stabilne, sve svoje obaveze otplaćujemo bez teškoća, na vreme i sredstva su blagovremeno obezbeđena, čak i za sve kreditne obaveze koje tek pristižu. Neprovereni, neimenovani izvori ovakvih vesti su isključivo maliciozni pokušaj unošenja nesigurnosti i širenja potpunih neistina i lažnih vesti - kazao je ministar finansija Siniša Mali


4. KECMANOVIĆI I IMOVINA 

LAŽ: U tajkunskim medijima objavljeno da porodica maloletnog K.K. koji se sumnjiči da je u O.Š. Vladislav Ribnikar ubio deset osoba može da koristi svoju nepokretnu imovinu.

ISTINA: - To apsolutno želim da demantujem. Sudski organi su odradili svoj posao i naveli zabranu raspolaganja nepokretnom imovinom. Molim sve one koji su tu informaciju preneli da je demantuju jer je to apsolutna laž - odgovorila je ministarka pravde Maja Popović.


5. KOSTA U STRELJANI BIA  

LAŽ: Opozicija, a što su onda preneli i njima naklonjeni mediji, izneli tvrdnje da je V.K. otac maloletnog K.K osumnjičenog za ubistva deset ljudi u O.Š. Vladislav Ribnikar vodio sina u streljanu BIA, da vežba gađanje.

Republika

Foto: Tanjug/V.šporcic

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić dematovao navode opozicije

 

ISTINA:  Opozicija je iznela neistinu. To je nemoguće jer BIA ima jednu streljanu, sigurnosne procedure su jasne i do takvog propusta nije moglo da dođe. Sve je jasno propisano. To stvarno rade profesionalci i sramota je da na ovaj način čitaju o sebi - kazao je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.


6. UHAPŠENA DUŠICA

LAŽ: Uhapšena pripadnica BIA Dušica Jovanović, koja se tereti da je sa mužem Danijelom Jovanovićem, koji je radio u Upravi kriminalističke policije, novac kavačkog klana dobijen od prodaje droge iz Zapadne Evrope donosila u Srbiju i Crnu Goru, bila je u neposrednoj pratnji premijerke Ane Brnabić i sa tog mesta je davala informacije crnogorskim klanovima.

ISTINA: U mojoj pratnji zaista postoji žena koja se zove Dušica, ali ona nema nikakve veze sa uhapšenom - kazala je premijerka Ana Brnabić. 

I ministar Gašić je istakao da je opozicija iznela i neistinu:

Republika

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Premijerka Ana Brnabić o saradnicima

 

-  Vi dobijete neku poluinformaciju. Radi se o dve različite žene. Postoji u premijerkinom okruženju žena koja se zove Dušica, ali je to jedna divna žena koja je na trudničkom bolovanju. Dušica Jovanović je uhapšena, ali radi se o dve različite žene.

7. "BLEK ROK" OTKUPIO DUGOVE

LAŽ:  Internacionalni fond "Blek rok" u Beogradu preuzeo ukupni javni dug Srbije, naveo Vladeta Janković, poslanik Ujedinjenih, u Skupštini Srbije.

ISTINA: - Nije tačno da je "Blek rok" vlasnik ukupnog javnog duga Srbije. "Blek rok" poseduje obveznice države Srbije u iznosu od 138 miliona evra, što je 0,4 odsto ukupnog javnog duga zemlje, i to preko neobezbeđenih evroobveznica i drugih hartija od vrednosti, koje su emitovane na međunarodnom finansijskom tržištu - objasnila je premijerka Brnabić. 


8. SUĐENJE BELIVUKU 

LAŽ: Kriminalnu grupu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, opozicija i tajkunski mediji, na raznovrsne načine pokušavaju dovesti u vezu sa vlašću. Od trenutka kada su uhapšeni i od kada je počelo suđenje. Otuda se sporadično potencira i provlači da su radili za državu, a kada god je ročište Šolakovi mediji u horu zahtevaju da se tvrdnje provere, otvori istraga... 

ISTINA: Nijedan dokaz nije iznet u prilog tim spekulacijama. Naprotiv. 

9. VUČIĆ REKAO DA (NE)ĆE U BRISEL

LAŽ: U tajkunskim medijima danima je plasirana priča da je predsednik Vučić rekao da neće ići u Brisel na pregovore o KiM, na koje je bio pozvan i Kurti. A onda su razrađivali teme da je to predstava za domaću javnost, da se tako junači, a da zapravo svako njegovo "ne" zapravo znači "da"...

ISTINA: Predsednik Vučić nikad nije izjavio da neće ići u Brisel, već jasno rekao da u Briselu neće razgovarati sa Kurtijem:
 - Ne idem na sastanak sa Kurtijem u Brisel, jer je besmislen razgovor sa čovekom koji nije spreman da razgovara.


10. KO (NE) UPISUJE FAKULTETE 

LAŽ: - Imamo situaciju da niko nije hteo da upiše srpski jezik i književnost, niko neće da bude nastavnik jer je položaj grozan, jer su plate male, izjavio je lider SSP Dragan Đilas.

ISTINA: - 2012. kad ste vi bili na vlasti, plata nastavnika je bila 46.000 dinara, a 2023. je 74.693 dinara ili 62,4 odsto veća, a ide i novo povećanje od 5,5 odsto u oktobru i još 10 odsto od januara, tako da će to biti povećanje od 89 odsto u odnosu na 2012. - uzvratila je premijerka Brnabić. 


11. BEŽE INVESTITORI 

LAŽ: S vremena na vreme tajkunski mediji plasiraju navode da iz Srbije beže investitori, za šta, podrazumeva se okrivljuju državno rukovodsto. 

Republika

Foto: TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju fabrike

ISTINA: Demantuje ih realnost. Često. Poslednji put i pre četiri dana, kada je nemačka kompanija za proizvodnju sanitarija "Hansgroe" otvorila fabriku u Valjevu u kojoj će zaposliti čak 1.000 ljudi!

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (57)

Loading
Jelena

30.06.2023 16:28

Šolak i njegovi tajkunski mediji rade sve da svojim lažima destabilizuju Srbiju. Pa toliko je laži za 11 dana izneseno da je to neverovatno. I to ozbiljnih optužbi.

Jelena

30.06.2023 16:31

Šolak i njegova beskrupulozna banda toliko laži i neistina širi da je to stravično. Sve u cilju destabilizacije zemlje ali naši gradjani su pametni pa ne veruju ni reči što napišu tajkunski mediji.

Jelena

30.06.2023 16:36

Tajkunskim Šolakovim medijima i lažima kraja nema. Toliko su ogrezli u mržnji da je to neverovatno. Ni jednu jedinu vest što su napisali nije istinita. Sve su slagali.

Sasa

30.06.2023 16:37

Lazi i samo lazi!Ne može opozicija lazima na istinu!Za svaku njihovu izmisljotinu postoji argument i demant!