BRNABIĆ: Od početka godine šest sastanaka na visokom i najvišem nivou - važno za odnose Srbije i Hrvatske

Autor:

Vesti

23.06.2023

19:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ona je podsetila da je i u Zagrebu, u aprilu ove godine, rekla da Srbija smatra da su odnosi sa Hrvatskom veoma važni

BRNABIĆ: Od početka godine šest sastanaka na visokom i najvišem nivou - važno za odnose Srbije i Hrvatske

Foto: Printscreen

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da  današnja poseta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Subotici i njena nedavna poseta Zagrebu daju pozitivan impuls za uspostavljanje boljih odnosa dve zemlje u budućnosti.

- Izuzetno je važno da smo započeli sa intenziviranjem dijaloga i poseta, i samo u ovoj godini imali smo šest poseta, odnosno sastanaka na visokom i najvišem nivou. 

Verujem da će ovo biti izuzetno važno za dalje stvaranje klime za razgovore i približavanje rešavanju otvorenih pitanja naše dve zemlje, a koja su otvorena više decenija", istakla je Brnabić na svečanosti u Subotici povodom otvaranja Hrvatskog doma - Matice i proslave praznika hrvatske zajednice u Srbiji - Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića koja je počela intoniranjem srpske i hrvatske himne.

Ona je podsetila da je i u Zagrebu, u aprilu ove godine, rekla da Srbija 
smatra da su odnosi sa Hrvatskom veoma važni i iskreno je zaintresovana za razvijanje sveokupnih odnosa i unapređenja uzajamno korisne saradnje. 

- Zato mi je posebno drago da je predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković u Subotici nakon nepuna dva meseca od kada smo se videli u Zagrebu i kada smo zajedno prisustvovali skupštini SNV - istakla je premijerka.

Dodala je da Srbija i Hrvatska dele mnogo toga, i lepog i ružnog, i, kako je navela, svakako nije tajna da nas još uvek opterećuju teške posledice zajedničke istorije što je neretko dovodilo do zahađenja odnosa. 

- Svako pa i najmanje zahlađenje odnosa uvek se prvo oseti među pripadnicima manjinskih nacionalnih zajednica, odnosno Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji. I to je takođe jedan od razloga zbog kojeg je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će Srbija iskreno raditi na otopljavanju odnosa sa Hrvatskom u nadi da ćemo sve dati da najpre poštujemo jedni druge, da sarađujemo uz razumevanje i sagledavanje zajedničkih interesa i potreba na bazi evropskih vrednosti, a što bi doprinelo daljem prosperitetu čitavog regiona - poručila je Brnabić.

Ona je kazala da je veoma raduje bliska saradnja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i hrvatske nacinalne manjine u Srbiji, dodajući da će ova godina ostati upamćena i po tome što su 5. januara u Zagrebu potpisali Deklaraciju o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije Tomislav Žigmanov i Milorad Pupovac.

- Vi ste poveli, na nama političarima je da sledimo, i nadamo se da smo do sada donekle ispunili i opradvali vaša očekivanja, a ja vam i danas dajem reč da ćemo nastaviti ovim putem koliko god to teško i izazovno bilo - poručila je premijerka.

Srbija, kako je dodala, posvećeno podržava hrvatsku nacionalnu manjinu kada je u pitanju ostvarivanje prava u oblasti obrazovanja, infrastrukture informisanja, kulture, političkog delovanja i nastaviće da izdvaja sredstva.

Premijerka kaže da je o tome razgovarala i sa premijerom Plenkovićem i poručila da će se Srbija truditi da izdvaja sve više i da to, kako je rekla, bude dobro targetirano, tako da Hrvatska zajednica u Srbiji to oseti.

Prema njenim rečima, Hrvatski dom - Matica čijem je otvaranju prisustvovala biće sedište tri institucije hrvatske zajednice u srbiji - SNV, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i novinsko-izdavačke kuće "Hrvatska reč".

- Pozitivan odnos države prema nacionalnim pitanjima je od izuzetne važnosti za usmeravanje jednog društva ka pluralizmu, toleranciji i inkluziji svemu onome teži Vlada Srbije - rekla je Brnabić.

Istakla je da Hrvatska kuća, ne samo da će sluziti kao centar za promociju hrvatske kulture i umetnosti već će, ističe, biti i mesto susreta ljudi iz obe zemlje.

- Danas jasno pokazujemo da smo spremni da gradimo i jačamo naše odnose i da investiramo u zajedničku budućnost, ali i da poštujemo i cenimo zajedničku baštinu - zaključila je Brnabić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (19)

Loading
Jelena

23.06.2023 19:13

Srbija i Hrvatska poboljšavaju odnose.

Jelena

23.06.2023 19:14

Mora se unaprediti saradnja Srbije i Hrvatske.

Andjela

23.06.2023 19:17

Samo što više boljih saradnji, mira, stabilnosti i Srbija će biti jedna od naprednijih zemalja.

Cica

23.06.2023 19:27

Odnosi sa Hrvatskom su trenutno na visokom nivou.