PRVA ODLUKA OTPRIZNAVANJE KOSOVA! Milan Knežević uoči parlamentarnih izbora u CG: LOGIČNO JE DA BUDEM PREMIJER!

Autor:

Vesti

05.06.2023

10:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako na izborima u nedelju osvojimo većinu, logično je da budem premijer i prvi potez biće povlačenje odluke o priznanju tzv. države Kosovo iako znam kakve će to potrese izazvati

PRVA ODLUKA OTPRIZNAVANJE KOSOVA! Milan Knežević uoči parlamentarnih izbora u CG: LOGIČNO JE DA BUDEM PREMIJER!

Foto: facebook.com/Demokratski front

Milan Knežević

Milan Knežević, nosilac liste "Za budućnost Crne Gore", očekuje da 11. juna, kada se održavaju parlamentarni izbori u Crnoj Gori, njegova koalicija osvoji većinu i formira buduću crnogorsku vladu.

U tom slučaju, kako priča Knežević u razgovoru za Srpski telegraf i Republiku, očekuje da bude premijer i ostaje pri stavu da bi među prvim potezima bilo povlačenje priznanja samoproglašene državnosti Kosova. Ne sumnja da bi to izazvalo geopolitičke potrese, ali bilo bi to, navodi, ispravljanje greške režima Mila Đukanovića, koji odlazi u istoriju, naročito što je to stav 85 odsto građana.

U Crnoj Gori se bliže parlamentarni izbori. Kakav ishod očekujete?

- Očekujem da koalicija "Za budućnost Crne Gore" osvoji dovoljan broj glasova da bi bila konstituent izvršne vlasti, da se ispravi nepravda od 30. avgusta 2020, kada smo činili preko 60 odsto parlamentarne većine, a zbog raznih pritisaka iz međunarodnih centara moći nismo imali nijednog ministra u vladi Zdravka Krivokapića. Naša poruka je jasna, u Crnoj Gori treba da odlučuju njeni građani, ne ambasade. Zato sam uveren da jedino glas našoj koaliciji neće završiti mimo narodne volje u nekim ambasadama i međunarodnim ispostavama.

Jeste li budući premijer Crne Gore?

- Ukoliko crnogorski građani u najvećem procentu budu podržali koaliciju "Za budućnost Crne Gore", a poštujući demokratska pravila i standarde, onda je sasvim logično da budem izabran za premijera. Svestan sam da određeni centri moći u ovom trenutku projektuju postizbornu koaliciju PES Milojka Spajića i DPS, navodno penzionisanog Mila Đukanovića, da bi zaustavili naš ulazak u vladu, što više i ne kriju ni u javnosti. Zato su ovi izbori važni da se građanima Crne Gore vrati ustavno pravo odlučivanja jer su u prethodnim ciklusima izgubljeni suverenitet i nezavisnost države.

Ostajete li pri izjavi da ćete, ako formirate vladu i postanete njen predsednik, prvo povući priznanje lažne države Kosovo? Mislite da je to izvodljivo?

- Već sam i ranije saopštio, evo, ponoviću, ako naša koalicija "Za budućnost Crne Gore" bude imala većinu od 41 poslanika, a ja budem izabran za premijera, prva odluka na spoljnopolitičkom planu biće povlačenje odluke o priznanju takozvane države Kosovo. Svestan sam da bi to izazvalo mini geopolitički potres, ali moja je obaveza da poštujem većinsko mišljenje građana, od kojih je 85 odsto protiv priznanja lažne države, što je priznao i nekadašnji premijer Duško Marković. Uostalom, opština Zeta, iz koje i ja dolazim, a na čijem čelu se nalazi predsednik Mihailo Asanović, već je podnela inicijativu da se na prvoj sednici Skupštine Zete donese deklaracija o poništenju važenja odluke o priznanju takozvane države Kosovo na teritoriji Zete i za tu inicijativu imamo većinu. Možda formalnopravno ova deklaracija nema težinu, ali u suštinskom i simboličkom smislu predstavlja jasnu poruku, koju podržava većina građana Crne Gore.

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Milan Knežević i Andrija Mandić sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

 

U kakvim ste odnosima s predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem? Niste išli na nedavni sastanak s njim koji je organizovao s predstavnicima partija koje će učestvovati na parlamentarnim izborima, uz podsećanje da je, zahvaljujući glasovima vaše koalicije, ostvario ubedljivu pobedu nad Milom Đukanovićem?

- S Milatovićem sam u korektnim građanskim odnosima, ali to ne znači da se slažemo oko mnogih unutrašnjih i spoljnih pitanja. Njegove izjave nakon pobede na predsedničkim izborima, a koje se odnose na pitanje Kosova, zločina u Srebrenici, i još mnoge tzv. identitetske teme u značajnoj meri su zasmetale i meni i našim glasačima, koji su mu dali bezrezervnu podršku u drugom krugu. Takođe sam smatrao da ne treba da idem na konsultacije kod njega u jeku izborne kampanje jer na taj način Milatović, preko funkcije predsednika države, favorizuje svoju stranku PES, čiji je kolider sa Spajićem. Zato sam ga i pozvao da prvo podnese ostavku na sve partijske funkcije i tek onda pozove na konsultacije, što nije učinio, te na je taj način ipak poslao poruku da nije predsednik svih građana podjednako. Nakon završenih parlamentarnih izbora svakako imam nameru da dođem na konsultacije kod Milatovića jer je to tad i njegova i moja ustavna obaveza.

Pre pola meseca ugašen je Demokratski front posle 11 godina. DNP i NSD su jedne strane u koaliciji, dok Pokret za promene Nebojše Medojevića ide na izbore samostalno. Govorili ste da povod razlaza nisu bile svađe, a šta je onda konkretan razlog?

- Jedini razlog našeg političkog razlaza sadržan je u činjenici da je nakon 30. avgusta 2020. i pobede na parlamentarnim izborima, a kasnije i poraza Đukanovića na predsedničkim izborima, došlo do racionalne procene da treba u različitim modalitetima nastupa, za potrebe novih društvenih okolnosti, da damo drugačije političke ponude, stavljajući u fokus izbornog programa ono što za vreme DF možda nije bilo dovoljno potencirano. Izgleda da medijska scena teško podnosi činjenicu da je naš razlaz bio bez ijedne ružne reči, skandala i tračerskog folklora, koji uglavom prati sve političke razlaze na Balkanu. Ali to svakako nije moj problem i na ovo pitanje uvek će biti ovakav odgovor jer je to jedina istina.


 

Nemam političkih ambicija u Srbiji

Bili ste jedan od gostiju i govornika na skupu u Beogradu 26. maja. Kakve utiske nosite?

- Na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića govorio sam na veličanstvenom skupu "Srbija nade", želeći da iz svog skromnog ugla, Srbina iz Crne Gore, pošaljem poruku o neophodnosti jedinstva srpskog naroda na Balkanu. Najnovija dešavanja na KiM su mi dala za pravo da pozovem i učesnike skupa, ali i one koji su bili protiv njega, da se ujedine oko odbrane ključnih nacionalnih interesa. Iz moje perspektive, odlično znam da su politike prolazne, međutim, ideja i nacionalni interes moraju biti večni. I sutra, kad se više ne budem bavio politikom, i dalje ću smatrati da uspeh jedne države na Balkanu leži u jedinstvu i odbrani suvereniteta i nezavisnosti. Nažalost, bio sam svedok raspada nekoliko država i rastakanja naše suverenosti, zato i brinem da nam se ovog puta istorija ne ponovi kao farsa. Ja nemam političkih ambicija u Srbiji, samo želim da ona i dalje ekonomski napreduje, da bude jedinstvena i snažna u odbrani teritorijalnog integriteta i zaštite našeg stradalnog i mučeničkog naroda na Kosovu i Metohiji.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading