AMERIČKI SENATOR OPLEO PO KURTIJU: On je znao da će preuzimanje opštinskih zgrada da upropasti dijalog, a ipak je to uradio

Autor:

Vesti

01.06.2023

19:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marfi ocenjuje da se proces normalizacije između Srbije i Kosova često čini kao "jedan korak napred i dva koraka unazad"

AMERIČKI SENATOR OPLEO PO KURTIJU: On je znao da će preuzimanje opštinskih zgrada da upropasti dijalog, a ipak je to uradio

Foto: youtube.com/printscreen

Američki senator Kris Marfi izjavio je za "National journal" da je trenutno najveća prepreka normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova insistiranje prištinskih vlasti na jednostranom delovanju. On je naveo da je premijer Kosova Aljbin Kurti tačno znao šta će se dogoditi ako pošalje gradonačelnike da preuzmu opštinske zgrade na severu i da će to da upropasti dijalog, a da je ipak to uradio.

U pratnji senatora Gerija Pitersa, člana Komiteta za oružane snage, podseća "National journal", Marfi je otputovao na Kosovo i u Srbiju nekoliko dana pre nego što je došlo da nasilja u gradovima sa srpskom većinom. Sastali su se sa liderima iz celog regiona.

Marfi, koji se sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem 22. maja, saglasio se sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da je situacija na severu mogla da se reši diplomatskim putem umesto silom.

- Nije morao tako brzo da donosi sa odluku da preuzme opštinske zgrade - rekao je Marfi, misleći na Kurtijevu odluku da uđe u gradove sa srpskom većinom i zauzme opštinske zgrade. 

- Mogao je da pokuša da to reši preko posrednika kao što su SAD - rekao je Marfi.

Marfi ocenjuje da se proces normalizacije između Srbije i Kosova često čini kao "jedan korak napred i dva koraka unazad".

- Trenutno, najveća prepreka je insistiranje prištinskih vlasti na jednostranom delovanju. Ono što se dogodilo tokom vikenda bilo je neprihvatljivo. Kurti je tačno znao šta će se dogoditi ako pošalje ove gradonačelnike da preuzmu  opštinske zgrade. Znao je da će to da upropasti dijalog, i ipak je to uradio - rekao je Marfi. 

Marfi navodi da se nada da će, kada se situacija na severu Kosova smiri, pažnja ponovo biti usmerena na važnost sprovođenja Ohridskog sporazuma. 

On je rekao da bi rukovodstvo Prištine trebalo da uspostavi samoupravne srpske opštine na koje poziva srpsko stanovništvo na Kosovu.  

- Postoji preduslov za dugotrajan mir ako uspemo da sprovedemo Ohridski sporazum - rekao je Marfi.

Marfi je rekao i da bi SAD mogle da počnu da preispituju svoju bezbednosnu pomoć Prištini ako ne bude napretka.

- Mislim da niko od nas ne može da razume kroz šta je Aljbin Kurti prošao. Dugi period svog života proveo je u zatvoru. Očigledno je došao na vlast kao neko ko je čitavu svoju političku karijeru zauzimao prilično tvrd stav i na osnovu toga je izabran - rekao je Marfi i dodao da je ipak drugačije kada na stvari gledate sa strane i kada ste premijer. 

- Drugačije je kada ste spoljni organizator u odnosu na to kada ste premijer. Ako vlada u Prištini želi da se svađa, mi kao Kongres moramo da donesemo odluku o tome da li smo u potpunosti spremni za to - istakao je Marfi.

On je naveo i da Rusija na Balkanu pokušava da podstakne podele i sukobe.

- Rusija igra igre na Balkanu. Pokušavaju da podstaknu podele i sukobe. Nadaju se da će na Balkanu doći do sukoba koji bi odvratio SAD i Evropu od sukoba u Ukrajini - rekao je Marfi, član Komiteta za spoljne poslove, za Nacional žurnal nakon povratka u Vašington.
 
Dodao je da je potreban veći angažman SAD na Balkanu. 

- Moramo da se agresivno angažujemo na Balkanu da sačuvamo mir, jer trenutno ne možemo sebi priuštiti da gasimo požare u tom regionu - dodao je Marfi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

https://www.youtube.com/results?search_query=republika+news

Komentari (0)

Loading