ALBANSKI MEDIJI RAZAPELI KURTIJA: Sada je prešao Rubikon!

Autor:

Vesti

01.06.2023

13:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

"Albanijan post" je objavio tekst pod nazivom "Kurtijeva kamikaza, uvredljiva, brutalna, agresivna i nediplomatska izjava Blinkenu neće biti lako oproštena".

ALBANSKI MEDIJI RAZAPELI KURTIJA: Sada je prešao Rubikon!

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti

Albanski mediji komentarišu odgovor premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija na sankcije Amerike. "Albanijan post" je objavio tekst pod nazivom "Kurtijeva kamikaza, uvredljiva, brutalna, agresivna i nediplomatska izjava Blinkenu neće biti lako oproštena" sa crno-belom Kurtijevom slikom, što se obično radi kada osoba umre.

Ispod tog naslova nalazi se crno-bela fotografija Kurtija i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Kruti je sankcije Amerike Prištini uvedene zbog upada takozvanih kosovskih specijalaca na sever Kosova i Metohije opisao kao brutalne i nefer. Kurtija je najviše zabolelo što je suspendovano učešće tzv. Kosova u vojnoj vežbi "Branilac Evrope 2023", jer su se, kaže Kurti za to spremali godinama.

Nekadašnji Kurtijev partijski kolega Visar Imeri kaže da je ponašanje Kurtija ludost.

- Nazvati američkog državnog sekretara naivnim je apsolutno skandalozno - rekao je Imeri.

Politički analitičar Artan Muhaćiri Kurtijev potez vidi kao ništa drugo do "političko samoubistvo", koje nema nikakvu logiku, jer nije zasnovano na stvarnoj snazi Kosova ili bilo kakvoj strategiji koja bi obuhvatala nove saveznike.

- Ovom izjavom je prešao Rubikon normalnosti u odnosima sa Amerikom, pretvorivši sebe u otvorenog protivnika supersili. To nije preporučljivo ni jednom državnom lideru koji želi dobru vladu i razvoj. Američka administracija neće oprostiti ovo nepoštovanje izrečeno u svetskim medijima, uprkos kontaktima i postojanju prostora za dijalog - kaže Muhaćiri.

Možda Kurti, kaže Muhaćiri, svojom izjavom Blinkenu iz jedne mitomanske perspektive, želi da uđe u istoriju kao lider koji se borio i zubima i noktima sa Amerikom.

- U svakom budućem scenariju, Kurti bi bio luzer, ako nastavi da insistira, dodatno će narušiti svoj imidž u očima međunarodnih partnera, dok će u slučaju nazadovanja dokazati da je ova avantura bila samo opasna naivnost. Tenzije ne mogu dugo trajati - upozorava Muhaćiri.

Smatra da će verovatno Kurti upotrebiti neko kozmetičko rešenje koje će poslužiti kao kratkoročni most da bi se prevazišla blokada koja je stvorila probleme u dijalogu i planiranju, piše ALO.

Profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi kaže da je Kurtijeva izjava bezobzirna, a iznad svega nediplomatska.

- Ima milion načina da se izjavi diplomatska kritika, a Kurti je to uradio na najbrutalniji i agresivni način. Kosovo nema snagu Nemačke ili Izraela da preduzima jednostrane akcije s vremena na vreme protiv američke spoljne politike - kaže Arifi.

Imeri kaže da je očigledno da odnosi Amerike i Prištine nikad nisu bili više uzdrmani.

- To nam je rečeno jasno i bez bilo kakve mogućnosti interpretacije američkog ambasadora. Amerika za sada i do nove odluke ne podržava Kosovo u bilo čemu što nam je potrebno na međunarodnom nivou. Čak neće ni da sarađuju na polju bezbednosti, jer smo izbačeni iz vojne vežbe. Ovo će možda biti samo početak sankcija koje bi mogle da se prošire i na finansijsku pomoć - napominje Imeri.

Imeri veruje da bi Priština mogla da dobije i "vruć šamar" od Evropske unije.

- Postoje izveštaji da Evropska unija takođe priprema paket sankcija, ako Priština ne prihvati deeskalaciju i Mapu puta koju su pregovarači ponudili - kaže Imeri, piše Alo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading