VIDIMO SRBIJU U BRIKS! Ambasador Brazila u Beogradu: Ne menjamo stav o srpskom Kosovu!

Autor:

Vesti

01.06.2023

10:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moja zemlja prepoznaje prirodnu političku težnju vaše države da očuva svoju teritorijalnu celovitost i brine o dobrobiti svojih građana, kaže brazilski ambasador.

VIDIMO SRBIJU U BRIKS! Ambasador Brazila u Beogradu: Ne menjamo stav o srpskom Kosovu!

Foto: ST/Vladimir Lukić

Odnosi između naših zemalja su sazreli i već postoji međusobno prepoznavanje potencijala za dalji rast u narednim godinama, kaže u razgovoru za Republiku i Srpski telegraf ambasador Brazila u Srbiji Žoze Maura da Fonseka Kosta Kouto.

Naš sagovornik, između ostalog, prenosi podršku svoje zemlje borbi Srbije da očuva svoj teritorijalni integritet, a poručuje i da nas očekuju u grupi zemalja koje će postati deo BRIKS.  

- Brazil prepoznaje prirodnu političku težnju Srbije da očuva svoju teritorijalnu celovitost i brine o dobrobiti svojih građana, kako unutar tako i van svojih granica. Uskoro će biti uspostavljen mehanizam bilateralnih političkih konsultacija, koji će služiti kao okvir za njihov dalji razvoj, posebno u oblastima poljoprivrede i saradnje u na temu biogoriva. Takođe, ponovno otvaranje letova za Lisabon omogućiće međusobnu turističku razmenu između naše dve zemlje - kaže ambasador.

U kojim oblastima je najveći potencijal za unapređenje saradnje?

- Postoji ogroman potencijal za proširenje bilateralnih odnosa, kao što sam već pomenuo, i verujem da ta saradnja može da se obavlja u oba smera. Srbija ima veliki broj inženjera i naučnika koji su uspešno došli do tehnoloških rešenja za svoje potrebe i, stoga, ovo može biti oblast za razvoj. Napominjem, na primer, da je u Brazilu nedavno formirano zajedničko ulaganje (tzv. joint venture, prim. aut.) za proizvodnju efikasnih i jeftinih dronova za patrolu puteva i praćenje poljoprivredne proizvodnje. S druge strane, Brazil ima veliko iskustvo u obnovi degradiranog zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju. Još jedno interesantno polje je razmena znanja, koje Brazil sakuplja već gotovo 50 godina, a tiče se upotrebe biogoriva, u cilju povećanja samostalnosti države u pogledu fosilnih goriva i posledičnog smanjenja emisije ugljen-dioksida. Srbija ima sve potrebne atribute za istraživanje ove oblasti, imajući u vidu njenu veliku proizvodnju soje, pšenice i drugih mahunarki.

Da li je BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) budućnost, pošto je početkom maja saopšteno da 19 država želi prijem? Čak 13 država formalno je zatražilo prijem u sastav BRIKS, a još šest neformalno?

- Iza želje za stvaranjem BRIKS stoji velika zainteresovanost za razvoj mehanizma za grananje međusobnih interakcija između vođa nezavisnih zemalja u odnosu na zapadni blok. Moguće povećanje broja članica u ovom bloku prirodan je razvoj dogovora između pet zemalja osnivača grupe.

Ima li u BRIKS interesovanja za širenje i na Balkan, odnosno za Srbiju?

- Moguće je da BRIKS u nekom trenutku razmisli o Srbiji, zemlji sa značajnom političkom pozicijom.

Foto: ST/Vladimir Lukić

Žoze Maura da Fonseka Kosta Kouto

Brazil nije priznao Kosovo. Postoji li opcija da promenite stav ili ćete odolevati pritiscima?

- Brazil poštuje i prati principe iznesene u povelji Ujedinjenih nacija i odlučio je da podrži želju srpskog naroda da sačuva integritet svoje teritorije. 

I Brazil, uz Argentinu i Ekvador, tokom sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu 27. aprila, usprotivio se slanju pripadnika kosovskih bezbednosnih snaga na Folklandska ostrva, u sastavu britanskog kontingenta? 

- Tokom sastanka SB UN 27. aprila Brazil je izrazio, između ostalog, svoju zabrinutost u vezi s prisustvom vojnika s Kosova na Folklandskim ostrvima. Smatramo da slanje stranih vojnika na ovu teritoriju predstavlja kršenje rezolucije Generalne skupštine 31/49 i da nije u duhu rezolucije 41/11, koja je svečano proglasila južni Atlantik zonom mira i saradnje. Brazil je ponovo izrazio svoju jaku podršku argentinskom suverenitetu nad Folklandskim ostrvima i pozvao članice da se suzdrže od jednostranih akcija u vezi s ovom teritorijom. 

Beograd me podseća na Rio de Žaneiro

Kakvi su vaši utisci o Beogradu, Srbiji?

- Beograd je veoma gostoljubiv, a mnogi njegovi kvartovi, sa zgradama u neoklasičnom stilu, podsećaju na moj grad u Brazilu, Rio de Žaneiro. Njegovi stanovnici su veoma ljubazni i srdačni. Svake nedelje, kada mogu da odem iz glavnog grada i obiđem druge gradove i predele, iznenadim se lepotom parkova i dolina Srbije. 

 

Vozim bicikl na Avali i u Košutnjaku

Kako provodite slobodno vreme ovde? 

- Posećujem pozorišta da slušam muziku i gledam klasične i savremene plesne predstave. Takođe, obilazim umetničke izložbe kad god mi se ukaže prilika. Kada je vreme prijatno, volim da se vozim biciklom na Avali i kroz Košutnjak, a uvek vodim i svoje pse u šetnju ulicama grada.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading