BRNABIĆ: Ne mogu se ministri birati na ulici, kada kažemo ide cela Vlada, svi beže od izbora

Autor:

Vesti

29.05.2023

13:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Vlade istakla je da joj nije jasno kako će zahtevi protesta sprečiti neku novu tragediju u Srbiji i da misli da se radi o politizaciji tragedije.

BRNABIĆ: Ne mogu se ministri birati na ulici, kada kažemo ide cela Vlada, svi beže od izbora

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da nije normalno da se ministri u Vladi Srbije biraju na ulici i da se tu određuje ko radi dobar posao, a ko ipak treba da ide.

Ona je danas prisustvovala obeležavanju početka pripremnih radova na izgradnji objekta na lokaciji Rakovica selo u okviru realizacije projekta BIO4. Nakon događaja usledila su pitanja novinara, s obzirom na to da su novinari istakli da dugo nije bilo događaja i prilike da postave pitanje premijerki.

- Nije bilo prilike za pitanja jer sam pet celih dana bila u Narodnoj skupštini, na predlog opozicionih poslanika, da podnesem kao predsednica Vlade izveštaj o bezbednosti u Republici Srbiji. Ti narodni poslanici opozicije koji su tražili taj izveštaj, nisu ni glasali za dnevnu red. Toliko o tome koliko su ozbiljni u svojim zahtevimada razgovaramo pred građanima. Neki od njih su bojkotovali čitavu sednicu, eni delom. Ja sam bila tamo pet dana, nijednom nisam izašla, a čula sam slovom i brojem od samo 4 narodna poslanika predloge mera. Pričalo se samo i isključivo o politici, ljudi su bili tretirani kao brojevi i to je bilo sve - rekla je Brnabić.

Upitana za zahteve sa protesta, premiejrka je istakla da neki zahtevi nemaju veze sa Vladom.

- Članovi REM-a nisu u nadležnosti Vlade, nikakve veze Vlada Srbije nema sa izborom članova saveta REM-a. Rijaliti programi, koliko sam čula na jednoj televiziji je već ukinut, a jedna druga televizija nema ni želju da ga ukine. Tako da bih rekla da se ovde više radi o uređivačkoj politici nekih medija. Ja lično nikada nijednu epizodu rijalitija nisam pogledala, meni je ta forma strana, međutim ja kao predsednica Vlade ne utičem na to. Ali ne znam ko će na ulici da odredi kako je jedan rijaliti dobar, a drugi ne - rekla je premijerka.

- Ja mislim da se svi problemi rešavaju dijalogom. A Dijalog nije evo vam naši zahtevi – uzmite ili ostavite. Za mene to nije dijalog. Niko ne beži od političke odgovornosti. To znači, ostavka cele Vlade i idemo na izbore, ili predsednik u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima d mandat za formiranje Vlade nekom drugom. Nema razloga za prelaznu Vladu, to se nikada nećče desiti. A oni koji proitestuju kažu, ne, ne, mi smo mislili ostavku samo Bratislava Gašića a ne cele Vlade. Šta to znači, članovi Vlade se biraju na ulici? Neće valjda sada na ulici da se kaže ovaj ministar je dobar, on ostaje, a ovaj nam se ne sviđa, on neka se zameni. Čemu to? Niste zadovoljni ministrom, sve u redu, otići će cela Vlada - rekla je premijerka.

Brnabić je istakla da je određeni deo medija potpuno istupio iz svoje uloge o obukao politički šinjel.

- Kada mi kažemo otići će cela Vlada, onda takozvani nezavisni mediji koji najviše podržavaju proteste i bave se politkom, već jako dugo, kažu nema priče o izborima to razvodnjava proteste. Pa zaista ne može da se kadrira na ilici, nije u redu, to se ne dešava u jednoj zemlji - pojasnila je ona.

Predsednica Vlade istakla je da joj nije jasno kako će zahtevi protesta sprečiti neku novu tragediju u Srbiji i da misli da se radi o politizaciji tragedije.

- Puno poštovanje za građane koji izlaze na proteste. Međutim, protest Srbija protiv nasilja organizuju političke stranke. Organizuju i skup prijavljuju najveći nasilnici u našem društvu. Srđan Milivojević, koji je rekao da će stariji sin rpedsednika Vučića završiti kao Gadafi. A svi znamo kako je on završio. Miki Aleksić, koji je ulazio u predsedništvo da se obračuna sa Aleksandrom Vučićem, pa ga je pozivao napolje da se biju. On se bori protiv nasilja? Dragan Đilas se bori protiv rijalitija, čovek koji je doveo rijaliti u Srbiju, i to na televiziju B92? Koji je izmestio decu iz Pionirskog grada da bi sagradio kuću Velikog brata? Zaista? To nije politizacija tragedije? Ne postoji zemlja i vreme, politička partija ili organizacija bilo gde na svetu, koja je ovakve ili slične tragedije iskoristila da optuži vlast da je kriva za ubistvo dece. A dešavale su se tragedije nažalost širom sveta, ali se nikada nije desilo da je neko pozvao na političke proteste povodom toga - zaključila je premijerka Brnabić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (60)

Loading
Ana

29.05.2023 13:13

Svesna je opozicija da izbore gubi, zato ih i ne želi.

Aca

29.05.2023 13:16

Opozicija moze samo da sanja o pobedi, za njih ne glasaju ni njihovi ljudi, pa niko nije naivan da glasa za tajkune i kriminalce.

Ana

29.05.2023 13:17

Opozicija se plasi izbora. Neće imati ni 2%

Miki

29.05.2023 13:17

Svesni su da na izborima ne mogu ništa da urade pa bi na ulici da dodju do vlasti!