SRBI ĆE ODLUČIVATI O SVOJOJ NACIONALNOJ SUDBINI! Petković: To neće raditi ni Kurti ni bilo koji inostrani faktor

Autor:

Vesti

25.05.2023

15:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Kancelarije dodaje da će srpski narod nadživeti i ovu situaciju bez presedana u savremenoj mirnodopskoj evropskoj istoriji

SRBI ĆE ODLUČIVATI O SVOJOJ NACIONALNOJ SUDBINI! Petković: To neće raditi ni Kurti ni bilo koji inostrani faktor

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković poručio je da je polaganjem zakletve novoizabranih gradonačelnika u opštinama na severu Kosova formalizovana prištinska okupacija te četiri opštine, dodajući da verovatno nikada u istoriji demokratije nije bilo izbora sa tako beznačajnom izlaznošću, a da oni koji postavljaju merila demokratije u savremenom svetu rezultate takvih izbora priznaju.

- Kurtijevi gaulajteri, prerušeni u nazovi gradonačelnike, položili su danas zakletve, čime je formalizovana okupacija četiri opštine na severu Kosova i Metohije od strane Prištine - naglasio je Petković u saopštenju.

Istakao je da je jasno da je "taj akt silovanja demokratije i ljudskih prava" odgovornost Aljbina Kurtija za kojeg kaže da je velikoalbanski ideolog i antisrpski šovinista.

- Ali, ide na dušu i delu međunarodne zajednice, koji je, rukovođen kratkovidim geopolitičkim interesima, rešio da suspenduje politička prava srpskog naroda na KiM - dodao je.

Petković poručuje da okupacija nikada u istoriji nije bila trajno stanje, pa tako neće biti ni u četiri opštine na severu KiM.

Dodaje da će i ta okupacija ubrzo biti okončana.

- Međutim, srpski narod će duže od Kurtijeve okupacije pamtiti sraman način na koji su lažni korifeji savremene demokratije za tako nešto dali zeleno svetlo. Srpski narod nikada u prošlosti slobodu nije dobijao na poklon, već se za nju uvek izborio sopstvenim pregnućem i nacionalnim jedinstvom, i sada, kada su sve maske pale a licemerje dela međunarodne zajednice postalo potpuno ogoljeno, Srbi će biti ti koji će odlučivati o svojoj nacionalnoj sudbini, a ne Aljbin Kurti ili bilo koji inostrani faktor - istakao je.

Direktor Kancelarije dodaje da će srpski narod nadživeti i ovu situaciju bez presedana u savremenoj mirnodopskoj evropskoj istoriji i to tako što će nastaviti da se svim snagama bori za mir i poštovanje međunarodnog prava.

Kako kaže, uveren je da će Srbi sa KiM ostati jedinstveniji nego ikad, jer osim svoje države Srbije i sopstvene odlučnosti nemaju druge odbrane od zuluma kojem su izloženi.

Ljuljzim Hetemi, podsetimo, novi gradonačelnik Leposavića, koji je danas položio zakletvu, na izborima održanim 23. aprila, na koje je izašlo tek nešto više od tri odsto upisanih birača i koje su Srbi bojkotovali, osvojio je 100 glasova. ljir Peci, novi gradonačelnik Zvečana na izborima je dobio 114 glasova, dok je Izmir Zećiri osvojio 197 glasova. 

Na izborima u četiri opštine na severu Kosova ukupno je učestvovalo samo 1.567 od oko 40.000 birača.

Erden Atić, novi gradonačelnik Severne Mitrovice zakletvu je položio 19. maja, a on je izabran sa 553 glasa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading