PREDAO ORUŽJE POSLE 35 GODINA! Počelo razoružavanje Srbije: Revolvera se prvi odekao ovaj poznati advokat!

Autor:

Vesti

08.05.2023

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetozar Vujačić, bivši savetnik ministra policije, predao pištolj "Smith Wesson", koji je sa dozvolom za držanje posedovao tri i po decenije

PREDAO ORUŽJE POSLE 35 GODINA! Počelo razoružavanje Srbije: Revolvera se prvi odekao ovaj poznati advokat!

Foto: Nikola Mutić

Razoružavanje Srbije, koje je na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića podržala Vlada, a posle pucnjave u beogradskoj OŠ Vladislav Ribnikar i masakra u Mladenovcu, počelo je danas. Među prvima koji se posle tri i po decenije odrekao svog oružja je advokat Svetozar Vujačić, bivši savetnik ministra unutrašnjih poslova. 

U razgovoru za Republiku Vujačić priča da je revolver, za koji je imao dozvolu za držanje, predao jutros policijskoj stanici na opštini Stari grad, za šta je dobio potvrdu. Učinio je to bez nadokande, iako to postoji kao opcija, a vlasnik njegovog oružja ubuduće je država.

Očekuje da će i ostali građani, naročito oni koji drže nelegalno oružje, učiniti isto.

- Svoj revolver koji sam, sa dozvolom za držanje, posedovao 35 godina vratio sam Sekretarijatu unutrašnjih poslova Starog grada, u Ulici Majke Jevrosime, na opštini na kojoj stanujem. Predao sam revolver "Smith Wesson", kalibar 38 specijal, duga cev, vrhunsko oružje. Smatram da bi svako, posle ovih nemilih događaja, svaki držalac i vlasnik oružja, trebalo tako da postupi. Ja sam to uradio sa ciljem da podstaknem ljude da isto tako urade i da se broj građana, njih oko 300.000 koji poseduje oružje sa dozvolom, smanjio na 20.000-30.000. I kako bi se i na taj način doprinelo da se izbegnu ovako katastrofalna događanja - priča za Republiku Vujačić. 

Foto: Nikola Mutić

Dokument MUP da je predato oružje

 

Objašnjava da je procedura predaje oružja kratka i efikasna: 

- Došla je ljubazna službenica koja je uzela ličnu kartu i dozvolu za držanje oružja. Dozvolu za nošenje nikad nisam tražio, a dobio bih sigurno jer sam do pre tri meseca bio savetnik ministra policije. Nije mi to padalo napamet, šta će mi to. Nisam hteo da uzmem nadoknadu, da ga prodam državi, iako i to postiji kao mogućnost. Ubrzo su mi dali dokument, papir, na kome uz moje lične podatke i šta sam od oružja predao MUP, piše i da sam to učinio bez nadoknade. 

Foto: Nikola Mutić

Svetozar Vujačić očekuje da će građani slediti njegov primer

Podsetimo, posle dve tragedije u Srbiji u kojima je u samo dva dana ubijeno 17 ljudi, uglavnom dece i mladih, država je organizovala akciju predaje nelegalnog oružja. Svako ko ga poseduje moći će od danas do 8. juna da preda i neregistrovano oružje najbližoj policijskoj stanici bez sankcija.

Tokom tog perioda građani koji predaju neregistrovano oružje neće krivično odgovarati, niti snositi bilo kakve posledice, a ne moraju dokazivati ni poreklo oružja. 

Ovu i niz drugih novih mera  za kontrolu naoružanja u rukama civila usvojila je Vlada Srbije na sednici u petak, na predlog predsednika Vučića koji je, posle zločina u Mladenovcu, najavio "gotovo potpuno razoružanje Srbije".

MUP POZIVA GRAĐANE SRBIJE
Predajte nelegalno oružje od 7 do 19 časova!

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je građane Srbije da od predaju svoje nelegalno oružje mesno nadležnoj policijskoj stanici od 7 do 19 časova i da za to apsolutno nemaju niti krivično-pravno, niti prekršajno-pravnu odgovornost , kao ni obavezu da obrazlažu poreklo tog oružja, rekla je Biljana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala MUP. 

- Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, što mu je i obaveza i pravo, shodno obavezama prema Zakonu o oružju i municiji doneo je naredbu koja podrazumeva postupak legalizacije - navela je Otović Pjanović.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
On

08.05.2023 17:32

Nadam se da nema još neki, pošto je vec pretio tužiteljki.

Keser

08.05.2023 18:36

Dobri ljudi predaju oružje a ne moraju. Ostaće oružje samo vojnicima, oficirima i policajcima u penziji.