DARIJA KISIĆ - SASVIM LIČNO! Pogledajte novu epizodu emisije "Sa Tanjom na ti": Ministarka progovorila o onome što do sada nikad nije! (VIDEO)

Autor:

Vesti

01.05.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije lako biti sama sa detetom i boriti, ali nije i da se ne može sam. Uz dobru organizaciju sve može da se postigne - istakla je Kisić.

DARIJA KISIĆ - SASVIM LIČNO! Pogledajte novu epizodu emisije "Sa Tanjom na ti": Ministarka progovorila o onome što do sada nikad nije! (VIDEO)

Foto: Republika.rs

Uvek kako srce kaže, put je koji je kroz život birala i bira Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici i demografiju. Prepreka je bilo na pretek, detinjstvo joj je prekinuo rat, bila je odvojena od oca i majke pune dve godine. Kasnije su je sačekali novi izazovi, ostala je sama sa ćerkom Tinom na koju je ponosna. Uspela je postane dobar lekar, profesor, ministarka. Uz fotografije iz albuma koje nam je pokazala, Darija je u emisiji "Sa Tanjom na ti" otvorila dušu i po prvi put pričala o nekim ličnim i porodičnim tajnama.

Uspešna kao profesor, lekar ministar... Uz to razvedena, sama sa detetom. Da li je teško?

- Sigurno je da jeste sve je mnogo lakše udvoje. To je suština porodice, međusobno pomaganje, dopune... Svako ima svoju ulogu. Ali nije i da se ne može sam. Potrebna je dobra organizacija... Nije uvek lako, ali je mnogo više lepih trenutaka. Pogotovo kad imate prijatelje, roditelje, brata, sestru... Onda svi delujemo kao jedan veliki tim.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

 

A Darijin tim u Vladi ima najlepši zadatak.

- Ministarstvo se bavi najlepšim mogućim pitanjem. Nažalost, naša zemlja kao i mnoge druge razvijene zemlje sveta sučile su se sa problemom depopulacije, sa činjenicom da nas je sve manje...

Pomeranje granica rađanja su takođe problem?

- U vreme kada sam se ja rodila, pre nešto manje od 50 godina, prosečan uzrast majke prilikom rađanja prvog deteta bio je 23 godine a sada je on oko 30 godina. Znači, za manje od 50 godina se taj uzrast pomerio za čak sedam godina. Ukoliko se tek u 30. godini po prvi put žena ostvari kao majka, onda je manje vremena da se i naredi put ostvari kao majka.

Foto: Privatna arhiva

Darija Kisić Tepavčević kao devojčica

 

Neki savet za mlade?

- Pa koji smo mi savet ikada poslušali koji smo dobili u tim godinama. Mladost je sama po sebi prelepa, poleta, puna energije i puna neiskustva, neznanja... U tome valjda i jeste čar. Treba se kloniti bilo kakavih poroka, to je ono osnovno, propagirati zdrave stilove života. Ubeđena sam da svako treba da ide svojim putem. Slušali smo i slušamo različite savete i uvek mislimo to se nama neće desiti, mi ćemo to drugačije... Na svom iskustvu se najboje uči. Ne tako retko, ponavljamo i iste grešeke. Volela sam da slušam bakine savete, ali ne mogu da kažem da sam ih upijala. Tako da ne bih ni sada izgovarala velike reči jer ih i ne znam. Neka žive zdravo, biti zdrav je najveće blago. Sledeće što je bitno je da slede svoje srce, to možda nije pametno, ali je uvek najispravije.

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

 

Svi smo imali idole, uzore... Ko je bio Darijin?

- Zvučaće jako dosadno ako kažem nisam. Bila sam onaj tip deteta koje sunazivali štreberom, što je uvek učio sve, iz većine predmeta bio najbolji, uvek đak generacije. I onda se, nažalost, desio taj rat. Detinjstvo je naglo prekinutao, imala sam 16, brat 13 godina. Izbegličke godine...

Foto: Privatna arhiva

Darija Kisić Tepavčević u mladosti

 

Hteli ili ne, morali ste da odrastete brzo. Medicinu ste upisali zbog majke?

- Nisam. U tom pre ratnom periodu možda sam se pre identifikovala sa ocem koji je bio rukovodilac jednog od najuspešnijih preduzeća u tadašnjoj Jugosalvaiji. Valjda mi se kao devojčici sviđao takav način života, dinamičan, putovanja... Mama je pedijatar. To je u tom periodu izgledalo dosadno. A onda u tom ratnom periodu, brat i ja u izbeglištvu, nismo bili sa roditeljima dve godine. Očigledno mi je nedostajala majka. Sve je to nekako dovelo do toga da upišem medicinu. Porodica se okupila baš pred moj prijemni, sećam se da je ona bila iznenađena. Rekla mi je u jednom momentu da nije sigurna da sam ja za medicinu. Ali dobro, kaže, ti šta god uzmeš da učiš, učićeš dobro. Evo ja sam u tim godinama kao ona tada i moja ćerka sada sprema prijemni za medicinu i ja sada nisam iznenađena. I nju sad da pitate da li je zbog majke, i ona će reći da nije.

Pola plate za mantil

Prvi zarađen dinar otišao je na?

- Zvanično, prvu platu sam dobila na fakultetu kada sam se zaposlila. Sećam se da sam kupila mantil. Plata se dobijala iz dva dela. Celu tu prvu polovinu sam dala na matil. Posle sam ga dugo nosila i uvek me je podsećao na taj trenutak kada sam ja zvanično, u svojoj glavi bila finansijski nezavisna, da mogu da kupim sebi šta poželim u tom momentu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading